Bäst i test

Smashed burger

Recept – Smashed burger

Smashed Burger är något som blivit allt mer populärt under de senaste åren. Och vi kan verkligen förstå varför, för oj så gott det är! Du vet en sån där hamburgare som är perfekt saftig och krispig på samma gång, där köttet också är mört och själva hamburgaren lagom tjock? Ja, allt detta uppfyller en smashed Burger. Detta tack vare att man vid tillagningen inte trycker till hamburgaren förrän det att man ska steka eller grilla den.

Trots att detta kanske låter som något som är väldigt enkelt att uppnå så krävs det att man har rätt typ av teknik för att lyckas på bästa möjliga sätt. Och det vill vi såklart att ni alla ska kunna göra. Nedan tipsar vi om hur du gör smashed Burger och får så bra resultat som möjligt!

Vad är smash burgers? Och varför?

Smash Burger är kort och gott en specifik typ av hamburgare. Närmare bestämt så skiljer sig en smash Burger från en ”vanlig” hamburgare i tillagningsprocessen. När man gör en sådan hamburgare så väntar man med att trycka ut och forma själva burgaren tills det att den ska stekas eller grillas, exempelvis en hamburgerpress.

Så istället för att man lägger en färdig ”patty” på grillen eller i stekpannan så formar man först hamburgerfärsen till fina men luftiga bollar. När man sen ska steka burgaren placerar man denna boll av färs i en mycket het panna, trycker ut den med en tyngd, och låter den sen steka ett par minuter tills ytan är krispig och färsen tillagad. Sen serveras den som en vanlig hamburgare.

Med denna tillagningsmetod får man dock en hamburgare som både smakar mer, är krispigare och mer saftig. Du slipper även den där känslan av att köttmängden i din burgare är för stor i förhållande till resterande innehåll. Dessutom är det väldigt enkelt att göra så kallade smashed Burgers och få till riktigt bra resultat. Tillagningen kräver inte heller mer än några minuter.

Vilken färs är bäst till hamburgare?

Vi skulle utan tvekan säga att den färs du väljer att använda till din hamburgare är väldigt avgörande i frågan om resultatet. Trots att själva tillagningsmetoden spelar stor roll i hamburgarens smak, saftighet och krispighet så kommer färsen sätta pelaren från den grund du har att jobba med.

Så vilken färs är bäst att använda? I regel brukar man säga att den absolut bästa färsen till hamburgare är den som har en rätt hög fetthalt, så som högrevsfärs eller blandfärs. Den kan även med fördel vara grovmalen. Vill du använda färs från ett lite magrare kött kan du utan problem tillsätta lite talg för att få till den där fetthalten man vill åt.

Hur gör man Smash Burgers på grillen?

Är det dags att komma igång med grillandet för i år? Vill du inleda grillsäsongen med att bjuda dina grannar eller vänner på en riktig trevlig hamburgerkväll? Då kan vi verkligen tipsa dig om att grilla smash burgers! För att få till de där perfekta resultaten som man så gärna vill åt – där hamburgaren är saftig, krispig och precis lagom tillagad – finns det vissa saker du bör tänka på.

Vi tipsar dig om vilka ingredienser du bör använda, vilket recept som ger dig den bästa smashed bugeraren, hur du går tillväga i tillagningen, samt vilka tillbehör som kan vara gott att ha på en smash Burger. Är ni redo att bli hamburgermästare?

Ingredienser (ca 4 portioner)

Detta är bara ett av alla grundrecept som man kan använda sig av. Det finns mängder av liknande recept som du kan använda dig av eller utgå ifrån, men detta är en bra grund:

 • 750g färs på högrev
 • salt och peppar
 • hamburgerost eller ost av eget önskemål
 • olja

Så gör du den bästa smashed Burger på grillen:

 1. fördela färsen i 8 lika stora delar och rulla till runda bollar – tänk här på att inte pressa färsen, utan att du mer bara formar färsen till bollar med hjälp av dina händer. Salta och peppra dem.
 2. låt bollarna stå och vila i kylen i ca 1 timme
 3. under tiden kan du förbereda de tillbehör du vill ha på din hamburgare, exempelvis skära upp gurka och tomat, skölja sallad, hacka lök eller göra karamelliserad lök, förbereda en sås, och så vidare. Här får du själv avgöra vad du tycker om (tips på tillbehör kommer nedan!)
 4. tänd på grillen så att den får en fin glöd eller är tillräckligt varm
 5. olja in dina hamburgerbollar och placera dem en och en på grillen. Det är först när du lagt bollen på grillen som du genom ett tryck och med hjälp av någon slags tyngd, förslagsvis ett liten kastrull eller liknande, pressar ut färsen.
 6. salta och peppra dina hamburgare och låt dem fräsa på i ca 1 minut
 7. vänd på burgarna och lägg på din ost (valfritt). Låt steka ytterligare en minut. Här kan du även passa på att värma på dina hamburgerbröd om du vill det.
 8. ta av burgarna från grillen och lägg dom i en ugnsplåt eller på en skärbräda och låt vila några minuter. Servera sen med de tillbehör du tycker om.

Tips på tillbehör till smash Burger

Nedan listar vi några av våra favoriter när det kommer till tillbehör att ha på sin hamburgare!

 • karamelliserad lök (du kan med fördel använda gula lökar)
 • inlagd gurka eller saltgurka
 • krispig sallad, gurka och tomat
 • hamburgerost eller annan ost av eget förslag
 • tryffelmajonäs
 • rostad lök
 • hamburgerdressing
 • ketchup och senap

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2024 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför