Bäst i test

Skärmaskin – Bäst i test

Test av tre skärmaskiner vilken är vinnaren? – 2022

Det är inte ofta man ser en skärmaskin som används i hemmet, men detta köksredskap kan underlätta vardagen väldigt mycket för den som vill lyxa till det. Köper man hem charkuterivaror regelbundet så är en skärmaskin det perfekta redskapet som förenklar frukosten på morgonen. Man kan använda en skärmaskin bland annat till att skära bröd och kött till perfekta skivor.

Det finns många olika skärmaskiner, både manuella och elektriska – att veta vilken man behöver är inte alltid så enkelt. Vi har testat flera olika skärmaskiner för att hjälpa er hitta de bästa modellerna, läs vidare för att se resultaten!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Wilfa FS-200W – Bäst i test

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Högt kundbetyg hos Elgiganten
 • Topprankad hos Prisjakt
 • Högt testbetyg hos flera aktörer
 • Enkel att använda
Nackdelar
 • Något dyr

Produktrecension

Efter att ha testat flera olika skärmaskiner så kan vi med stort nöje konstatera att vi utser Wilfa FS-200W till bäst i test. Tillverkad av rostfritt stål så har denna skärmaskin en snygg design och är enkel att använda.

Gedigen klinga

Wilfa FS-200W har en stabil klinga som är tillverkad av hög kvalitativt tyskt rostfritt stål, vilket innebär att maskinen inte har några svårigheter med att skära vad som än kan tänkas. Det var ett nöje att skära charkuterivaror med denna skärmaskin och maskinen kunde enkelt och snabbt skära en hel skinka till perfekta skivor. En gedigen klinga innebär också att Wilfa FS-200W är väldigt hållbar och man kan förvänta sig att använda den flera år i rad.

Tjockleken går att ställa in mellan 0-15 mm vilket innebär att man kan välja det perfekta snittet när man skär olika matvaror. Tunna ostbitar eller salami bitar passar perfekt när man vill lyxa till det i hemmet med tapas eller liknande. Vissa skärmaskiner låter dig ställa in mellan 0-20 mm vilket innebär att de har flera tjocklekar att välja mellan, men Wilfa FS-200W räcker mer än väl för de flesta hushållen.

Snabb rengöring och bra säkerhet

Någonting annat som är viktigt är enkel rengöring när man skaffar en skärmaskin. Ingen vill spendera tid och energi på någonting som är svårt att rengöra och därför är det perfekt att blad, skärbräda och presstav går att ta av på Wilfa FS-200W. Det var alltså väldigt enkelt att rengöra Wilfa FS-200W efter användning vilket var någonting som vi tyckte att var positivt, det var bara att ta bort skärbräda, bladet samt presstav och sedan rengöra dem i sinken.

Självklart så finns alla vanliga säkerhetsfunktioner som halkskydd och även fingerskydd så att man inte råkar skära sig – maskinen är säker att använda så länge man följer instruktionerna.

Specifikationer:
– Effekt: 200 W
– Material: Rostfritt stål

Summering

9.2Omdöme
Wilfa FS-200W

FS-200W är en gedigen skärmaskin som är tillverkad av hög kvalitets material och håller länge. Man får mycket värde för pengarna och därför har vi utsett denna skärmaskin till bäst i test och rekommenderar den varmt till alla som är ute efter en kvalitativ skärmaskin


2

Severin AS3915 Påläggsmaskin – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Whiteaway.se
 • 4,4/5 i kundbetyg hos Tretti.se
 • Kvalitativ
 • Flera knivar ingår
Nackdelar
 • Skivorna kan bli ojämna om man inte håller emot

Produktrecension

De som tror att en skärmaskin kommer kosta skjortan har fel. Detta bevisar Severin AS3915 påläggsmaskin som håller en hög kvalitet och ett väldigt rimligt pris.

Severin AS3915 Påläggsmaskin är tillverkad av hög kvalitativ metall som är gjord för att hålla långsiktigt. Vi testade att skära både charkuterivaror och bröd med denna maskin och den kunde, utan svårigheter, skära igenom både kött och bröd. Denna skärmaskin var enkel att använda och slutförde jobbet på ett snabbt och smidigt sätt.

Två knivar som går att vinkla

En stor fördel med Severin AS3915 Påläggsmaskin är att det ingår två olika knivar, en som är taggig och en som är slät. Den taggiga klingan funkade perfekt för att skära upp en brödlimpa i små skivor. Vid testet så prövade vi att skära många olika sorters bröd med den taggiga kniven och vi var väldigt nöjda med resultatet.

När man använder Severin AS3915 så kan man även vinkla maten som man skär för att få ett perfekt resultat, detta var väldigt praktiskt och förenklade när man skar olika charkuterivaror. Bladen som var gjorda av kvalitativ metall var hållbara och vassa, även fast de flesta skärmaskiner tillämpar rostfritt stål så har Severin AS3915 Påläggsmaskin visat att metall fungerar utmärkt.

Inställbar tjocklek och skydd

Även med denna skärmaskin så går det att ställa in tjockleken mellan 0-15 mm vilket innebär att man kan skära upp perfekta bitar. Med Severin AS3915 Påläggsmaskin så är det steglös inställning på tjockleken vilket vi tyckte om.

Glidstycket på Severin AS3915 Påläggsmaskin har ett skydd av rostfritt stål samt ett fingerskydd och en hållare för ändan. Denna skärmaskin hade alla säkerhetsfunktioner som behövs och maskinen var både säker och enkel att använda.

Specifikationer:
– Effekt: 180 W
– Material: Metall och rostfritt stål

Summering

8.6Omdöme
Severin AS3915

AS3915 Påläggsmaskin är en billig skärmaskin med flera tillbehör som fungerar oerhört bra. För den som söker en billig elektrisk skärmaskin så är det självklara valet Severin AS3915 Påläggsmaskin


3

Graef Master M20 – Premiumvalet

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Enemo.se
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • Barnsäkring
 • 0-20 mm tjocklek
Nackdelar
 • Väldigt dyr

Produktrecension

Dyrast betyder inte alltid bäst, men när det kommer till Graef Master M20 så kan dyrast faktiskt innebära bäst.

Med en hög prislapp så är Graef Master M20 en utmärkt skärmaskin med en motor på 170 W. Tillverkad i kvalitativt härdat stål så kan man försäkra sig om att denna skärmaskin kommer hålla längre än de flesta. Skärmaskinen skar pålägg och bröd på nolltid med en hög precision och jämna bitar.

Kan skära bredare bitar

Till skillnad från de andra två skärmaskinerna som vi har skrivit om här så kan man med Graef Master M20 ställa in tjockleken mellan 0-20 mm vilket innebär att man även kan skära lite tjockare bitar om man föredrar det. Detta funkar utmärkt till den som vill ha en lite tjockare bit bröd eller ost. Vid testet så provade vi flera olika tjocklekar och jämförde hur jämna bitarna blev, resultatet blev så nära perfekt som det kan bli!

Barnsäkring och kvalitativ klinga

Graef Master M20 har en barnsäkring för att se till att inga olyckor sker när den står framme på köksbänken. Det kommer även med ett praktiskt knivskydd som vi rekommenderar att man använder så fort maskinen inte är igång . Självklart så fanns alla andra säkerhetsfunktioner som man kan tänka sig.

När man köper Graef Master M20 så får man med en slät klinga som är väldigt vass och gjord med hållbarhet i åtanke. Det fungerade dock utmärkt att skära bröd med Graef Master M20 även fast man inte får med en taggig klinga.

Specifikationer:
– Effekt: 170 W
– Material: Härdat stål

Summering

8Omdöme
Graef Master M20

M20 är en av de bästa skärmaskiner som vi testat, priset reflekterar kvaliteten på denna barnsäkra skärmaskin. Är du ute efter oerhört hög prestanda så är Graef Master M20 ett utmärkt val, men du får vara redo på att betala ett relativt högre pris


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en skärmaskin & hur använder man den?

En skärmaskin är en maskin med en klinga som är justerbar samt en släde som för maten mot kniven för att skära maten i tunna bitar, de används traditionellt till kött, ost och bröd. En skärmaskin fungerar perfekt för att skiva pålägg till mackor i tunna skivor.

Att använda en skärmaskin är väldigt enkelt och man följer enbart tre enkla steg:

 1. Ställ in hur tunna skivor du vill skära med din skärmaskin – det går oftast att ställa in en tjocklek med 1 mm intervaller.
 2. Ta bort släden och sätt köttbiten mot skärmaskinen, tryck mot kött biten med släden.
 3. Sätt på skärmaskinen, håll i släden och dra långsamt köttbiten fram och tillbaka för att skära köttbiten till många skivor som är exakt lika tunna!

Som det framgår så är det väldigt enkelt att använda en skärmaskin och genom att följa dessa tre enkla steg så får man perfekta skivor på det man vill skära!

En skärmaskin fungerar även för att skära grönsaker som till exempel tunna potatis skivor till en potatisgratäng eller tunna äpple skivor till en äpplepaj. Främst är de dock menade till charkuterivaror som salami, ost och olika sorters skinkor.

En skärmaskin är alltså ett köksredskap som förenklar vardagen för den som tycker om charkuterivaror – att använda en skärmaskin för att skära tunna skivor är så mycket enklare än att skära med en kniv! Skärmaskinen är även vassare än de flesta knivarna och ser till att skivorna faktiskt blir lika stora.

Viktiga egenskaper & funktioner med en skärmaskin

Det finns några olika egenskaper och funktioner som är viktiga när det kommer till en skärmaskin, de tre viktigaste egenskaperna kommer vi att gå igenom här nedan:

Motorns effekt och klinga 

En av de viktigaste egenskaperna är motorns effekt och klingan. För att en skärmaskin ska kunna skära på ett bra sätt så är det viktigt att klingan är tillverkad av kvalitativt material som håller länge – en dålig klinga innebär att skärmaskinen kan bli oeffektiv snabbare. Motorns effekt är också viktig och bör ligga någonstans runt 170-200 W för att klara av att skära alla olika sorters matvaror.

Justering av tjocklek 

När man köper en skärmaskin vill man kunna justera tjockleken så mycket som möjligt för att skära både tjocka och tunna skivor. Vissa skärmaskiner har till exempel 0-15 mm medan andra har 0-20. Att välja en skärmaskin som man kan skära så tjockt som möjligt är fördelaktigt då man kan skära större bitar som man föredrar.

Halkskydd och andra säkerhetsfunktioner

Eftersom en skärmaskin är väldigt vass så är det viktigt att det finns säkerhetsfunktioner så att man undviker olyckor. När man köper en skärmaskin bör man se över om maskinen har halkskydd, barnsäkring och fingerskydd. Desto fler säkerhetsfunktioner som finns desto bättre!

Varför köpa ett elektrisk alternativ och inte en manuell skärmaskin?

Det finns ett stort utbud av skärmaskiner, både elektriska och manuella – man kanske undrar varför man behöver en elektrisk skärmaskin istället för en manuell. Faktum är ju att det finns många manuella modeller som fungerar alldeles utmärkt för att skära bröd, kött och grönsaker.

En manuell skärmaskin kräver dock mycket arbete eftersom man manuellt måste skära varje bit som man ska använda. Många människor föredrar en elektrisk maskin därför att det är enkelt och går snabbt att skära både pålägg och bröd. Istället för att behöva vakna på morgonen och trötta ut armen genom att skära bröd och pålägg så kan man istället sätta igång sin elektriska skärmaskin och slipper den omständiga delen – självklart så går det mycket snabbare också och man får ett bättre resultat.

En manuell skärmaskin fungerar väldigt bra om du ska skära bröd i sommarstugan lite oregelbundet, speciellt de bättre modellerna av manuella maskiner. Men om man använder en skärmaskin regelbundet och vill ha någonting som är effektivt samt kommer vara vasst i många år, då är det bättre att köpa en elektrisk maskin.

Köper man en elektrisk skärmaskin från ett välkänt och bra varumärke så håller de oerhört länge, man har även möjlighet att byta ut bladen efter man har använt dem i en längre tid. Eftersom bladet på en elektrisk maskin rör sig så skär den maten mycket enklare.

Andra relaterade tester:

Köttkvarn, smörgåsgrill, konservöppnare, salt och pepparkvarn, hamburgerpress,

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general