Revbensspjäll

Recept – Revbensspjäll

Revbensspjäll, en storfavorit hos många! Och det inte minst när det äntligen börjar vi dags att plocka fram grillen. Det bästa med revbensspjäll är att de kan tillagas på så många olika sätt, med varierande smaksättningar och i varierande tjocklek. 

Oavsett vad just du har för smak och tycke finns det alltså ett recept på revbensspjäll som kan gå hem hos dig. För att du ska hitta det bästa tillagningssättet för dig har vi listat våra bästa tips och råd när det kommer till just revbensspjäll!

Hur ska jag tillaga revbensspjäll?

Hur tillagningen av dina revbensspjäll ska gå till beror lite på vilken typ av spjäll det gäller, samt vad just du tycker om. Du kan antingen välja att tillaga dina revben i ugnen eller grilla dom på grillen. 

Tillaga på grillen 

Om du vill tillaga dem på grillen skulle vi rekommendera dig att gå tillväga på följande sätt:

 1. koka dina spjäll i en kastrull med vatten så att de blir mjuka. Där kan du även passa på att smaksätta lite, något som kommer lägga grunden för hur revbensspjällen smakar när dom är helt klara. Addera exempelvis lagerblad, 1 tsk salt och peppar. 
 2. Koka dem på låg värme i ca 45 minuter och låt sen svalna något 
 3. Blanda ihop din marinad – här kan du använda de ingredienser som du själv tycker om. Vi kommer tipsa om ett recept på vår favoritmarinad här nedan! 
 4. Pensla dina spjäll eller dela dom och lägg ner i bunken med marinaden. Se till att spara några matskedar av marinaden som du kan använda för att både pensla under tillagning och för att addera som lite extra sås innan servering. Du kan med fördel låta revbenen marinera ett par timmar (eller över natt) i marinaden. 
 5. starta igång grillen 
 6. När du anser att du penslat och marinerat revbenen färdigt är det dags att grilla dom. På en het grill med bra glöd brukar det räcka med att man griljerar dom ca 3-4 minuter per sida. Då får dom en fin yta och en god smak. 
 7. Servera!

Tillaga i ugnen

För att tillaga dina revbensspjäll i ugnen kan du välja att upprepa ovanstående steg 1-4. Sen startar du igång ugnen på maxtemperatur och låter revbenen griljera där inne i ca 15 minuter. Ett annat sätt du kan gå tillväga på, som även innebär annan tillagning och smaksättning, är följande:

 1. sätt ugnen på 175 grader
 2. pensla med olja eller smör och addera salt 
 3. placera spjället med dess feta sida uppåt på ett galler
 4. när ugnen är varm ställer du in revbenen i mitten av ugnen. Stektid ca 1 tim till 1,5 tim – om revbenen är tjocka behövs längre tillagning. Genom att vända på spjället efter halva tiden ser du till att båda sidorna tillagas på samma sätt. 
 5. Under tiden som dina spjäll tillagas kan du blanda ihop din glaze. 
 6. Efter 1,5 h i ugnen kan du pensla revbensspjällen med hälften av glazen på ”bensidan”. Låt griljera i ugnen i ytterligare 10 minuter, ta ut och upprepa samma sak på ”den feta sidan”. 
 7. Skär i bitar och njut av dina väldigt goda ribs! 

Recept på glaze till revbensspjäll (för ca 4 portioner) 

Här är vårt favoritrecept för en perfekt BBQ- marinad till dina revben:

 • 1,5 dl tomatpure
 • 3 msk vatten
 • salt och peppar eller svartpeppar enligt smak 
 • 0,5 dl olja av något slag 
 • 0,5 dl honung
 • riven ingefära och chilipulver efter smak 
 • 2 pressade vitlöksklyftor 
 • 0,5 dl soja

När ser man att revbensspjället är färdigt?

Som tidigare nämnt så kommer ”den perfekta tillagningstiden” för dina revben att variera beroende på hur tjocka eller tunna dem är. Det även beroende på hur du väljer att tillaga dem. Det man kan göra för att säkerställa att de är tillräckligt mycket tillagade är att använda sig av en termometer. 

Stick in den i köttet och kontrollera temperaturen – när den visar från 70 grader är dina ribs färdiga att avnjutas. Det man dock kan konstatera är att ju högre innertemperatur desto mörare och mer saftigt blir köttet. Så vill du äta revben där köttet nästan faller av från benen av sig själv ska du satsa på en temperatur på mellan 90-95 grader. 

Vad kan man äta till revbensspjäll?

Det finns mängder av riktigt goda tillbehör som du kan äta till din revbensspjäll. Vad som passar bäst att äta till beror helt på vilken smak och tycke just du har. Våra favorittillbehör som vi ofta gärna serverar till revbensspjällen är:

 • coleslaw
 • tomat- eller gurksallad 
 • potatismos eller potatissallad
 • någon god kall sås eller resterande BBQ-marinad 

Hur länge håller revben?

Om man förvarar revbensspjällen i kylen brukar man säga att de kan hålla sig goda och fräscha i uppemot en veckas tid. Detta dock förutsatt att du så snart som möjligt ställde in revbenen i kylen när du visste att dessa inte skulle ätas samma dag. För ännu längre hållbarhet kan du frysa in dem och tina efter behov.


Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför