Bäst i test

Rengöra & avkalka vattenkokare

Rengöra & avkalka vattenkokare

I dagens samhälle så är vattenkokare ett köksredskap som används i de flesta hushåll. De används för att koka vatten till te, kaffe och annat. Ett problem som de flesta troligtvis har stött på är kalkavlagringar som bildats inuti vattenkokaren eller kaffebryggaren.

Kalk i värmeelementet minskar livslängden på vattenkokaren och därför bör man regelbundet avkalka. Eftersom detta är ett vanligt förekommande problem så kommer vi att gå igenom olika sätt som man kan rengöra vattenkokare och ta bort kalkavlagringar.

Bästa tipsen för att rengöra din vattenkokare

Det finns flera olika enkla sätt att rengöra vattenkokare och få bort allt kalk som kan ha samlats, de enklaste sätten är att antingen använda sig av ättika, askorbinsyra eller citron. Det fungerar även utmärkt att använda sig av citronsyra, vilket vi även kommer gå in på i slutet av denna artikel. Här nedan kommer vi gå igenom några bra tips man behöver kunna för att göra rent sin vattenkokare:

Rengöring med ättika eller ättiksprit

Man kan enkelt rengöra sin vattenkokare med ättika genom att följa några enkla steg:

 1. Börja med att hälla 1 dl ättika eller 2 dl ättiksprit och 3 glas vatten i vattenkokaren. Sätt sedan på vattenkokaren och vänta tills vattnet kokar.
 2. När vattnet kokar så fyller du upp resten av vattenkokaren med vatten från kranen och kokar upp vattnet igen.
 3. Låt stå i ungefär femton minuter för att låta ättikan verka.
 4. Efter den har stått så kan du hälla ut vattnet i sinken och skölja ur vattenkokaren med vatten några gånger.
 5. Vattenkokaren är nu ren! Fyll vattenkokaren med vatten och koka upp det några gånger för att få bort smaken från ättikan och så är rengöringen klar!

Rengöring med citron eller askorbinsyra

Det går även utmärkt att rengöra sin vattenkokare med citron eller askorbinsyra genom att följa dessa enkla steg:

 1. Sätt antingen tjocka citronskivor eller 3-4 teskedar askorbinsyra i vattenkokaren.
 2. Fyll upp vattenkokaren med vatten och koka upp vattnet två till tre gånger.
 3. Låt stå i ungefär 20-25 minuter, häll sedan ut vattnet i sinken och skölj ut vattenkokaren med vatten.
 4. Upprepa om det fortfarande finns kalkavlagringar kvar i vattenkokaren.
 5. Fyll vattenkokaren med bara vatten och koka upp det en gång, sedan skölj vattenkokaren en sista gång.

Någonting som är värt att notera är att det även går att avkalka kaffebryggaren genom att använda dessa metoder. Skillnaden är då att man låter hälften av vätskan rinna in i kaffebryggaren, stänger av den och låter vätskan stå i tio minuter och sedan sätter på kaffebryggaren igen tills all vätska har runnit in i kaffebryggaren. Skölj sedan ur kaffebryggaren med vatten så har du avkalkat din kaffebryggare!

Hur ofta ska man rengöra vattenkokaren?

När det kommer till vattenkokare samt kaffebryggare så är det viktigt att rengöra dem regelbundet för att förlänga livstiden på maskinen. Exakt hur ofta man bör rengöra vattenkokaren eller kaffebryggaren varierar beroende på hur ofta man använder maskinen samt kvaliteten på vattnet i hemmet.

Generellt så kan man säga att man bör rengöra och avkalka vattenkokare eller kaffebryggare en gång varannan månad för att öka livslängden och försäkra sig om att maskinen fungerar som den ska. När kalkavlagringar samlar sig på värmeelementet så förkortas produktens livslängd och därför är det viktigt att man rengör vattenkokaren eller kaffebryggaren regelbundet.

Skulle det vara så att man använder sin vattenkokare eller kaffebryggare väldigt ofta eller man har en hög kalkhalt i vattnet så kan kalkavlagringar samla sig snabbare och då är det viktigt att man rengör ännu oftare. Att använda sig av askorbinsyra, citron eller ättika är några metoder för att få bort kalken på ett effektivt sätt, man får en fräsch och ren vattenkokare utan bakterier och kalk.

Kan man diska en vattenkokare?

Det rekommenderas inte att diska vattenkokare då detta inte är det bästa sättet att rengöra maskinen. Istället så rekommenderas det att använda några av de tidigare nämnda metoderna som att använda citron, ättika, eller askorbinsyra.

Vissa människor rekommenderar att diska vattenkokaren i sinken efter att man har avkalkat vattenkokaren med citron eller askorbinsyra, detta är absolut ett bra val. Vi rekommenderar dock inte att man använder diskmedel i denna process, istället så kan man bara använda en diskborste för att skrubba vattenkokaren efter att man har avkalkat den med citron eller askorbinsyra.

Svaret på frågan är alltså att det går att diska en vattenkokare, men det mest effektiva sättet att rengöra maskinen är att använda sig av ättika eller liknande för att få bort allt kalk och alla bakterier.

Kan man avkalka med citronsyra?

Som vi tidigare nämnt så fungerar det väldigt bra att använda sig av citronsyra för att rengöra och avkalka en vattenkokare eller kaffebryggare. En av de bästa sätten att rengöra sin vattenkokare är att använda sig av just citronsyra eller ättika, det är en snabb och enkel process och man blir av med alla bakterier och kalk. Citronsyra lämnar inte lika mycket smak som ättika och föredras därför av vissa människor när det kommer till avkalkning.

För att avkalka med citronsyra så följer du dessa tre enkla steg:

 1. Blanda 0.5-1 dl citronsyra med några glas vatten, koka sedan upp vattnet och citronsyran några gånger. Mängden citronsyra du behöver använda beror på mängden kalk som finns i vattenkokaren.
 2. Låt blandningen stå i en liten stund, häll sedan ut vätskan i sinken och skölj av vattenkokaren med vatten några gånger.
 3. Fyll vattenkokaren med vatten, koka upp det en gång, skölj sedan av vattenkokaren i sinken en gång till så har du avkalkat din vattenkokare.

Som tidigare nämnt så är en av fördelarna med att använda citronsyra att smaken inte sätter sig lika mycket som med ättika. Om man rengör en vattenkokare med ättika kan man behöva koka upp vatten 4-5 gånger innan smaken är borta, smaken går bort betydligt snabbare om man använder citronsyra.

Att använda citroner fungerar också bra som vi har nämnt tidigare, men om det är mycket kalk så kan det hända att några citronklyftor inte räcker och därför är det bättre att använda citronsyra än att använda citron.

Andra relaterade texter:


Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför