Bäst i test

Råsaftcentrifug – Bäst i test

Test av tre salt råsaftcentrifuger vilken är vinnaren? – 2022

En råsaftcentrifug är en perfekt maskin för att göra färskpressad juice av hela frukter och grönsaker. För den som älskar frukt och grönt så är det ett riktigt bra beslut att införskaffa en råsaftcentrifug, de är enkla att använda och det går väldigt snabbt att göra juice.

Råsaftcentrifuger blev snabbt populära i Sverige för många år sedan och har använts flitigt sen dess. Det finns väldigt många olika modeller och varumärken att välja mellan när man ska köpa en råsaftcentrifug. Vi har testat flera olika för att kunna hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Bosch Saftpress MES25A0 – Bäst i test

Fördelar
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos Elgiganten
 • Högt testbetyg hos Råd & Rön
 • Stort påfyllningsrör
 • Enkel rengöring
Nackdelar
 • Kan kännas lite plastig

Produktrecension

Vi hade nöjet att testa råsaftcentrifugen Bosch Saftpress MES25A0. Från varumärket Bosch så är denna råsaftcentrifug utmärkt och klarar snabbt av att göra färskpressad juice till hela familjen, läs mer här nedan för att ta reda på varför vi utsåg denna råsaftcentrifug till bäst i test!

Skumavskiljare och kapacitet

Bosch Saftpress MES25A0 har två olika hastighetsinställningar för att möta alla dina behov. Den har även en stor juicekanna som rymmer 1,25 liter juice med en skumavskiljare vilket verkligen uppskattas när man ska använda den. Saftpressen har även en stor avtagbar behållare på 2 liter för fruktkött och grönsakskött.

Filterkorgen är tillverkad i rostfritt stål och denna apparat är väldigt hållbar, vilket är viktigt när man köper en ny produkt. Denna råsaftcentrifug kan pressa frukt och grönsaker utan några svårigheter och är väldigt enkel att använda.

Säker användning

Denna maskin är väldigt säker och går ej att starta om den inte är ihopsatt på rätt sätt och locket är stängt. Skulle locket öppnas under användning så stänger den av sig själv direkt vilket utesluter all risk för skada. Säkerhet är alltså någonting som Bosch har tänkt på när de skapade denna modell.

Stort påfyllningsrör och enkel rengöring

Bosch Saftpress MES25A0 är även väldigt praktisk med ett stort påfyllningsrör. Detta sparar mycket tid vid förberedelser då man kan sätta in hela frukter och grönsaker utan att skära dem till små bitar. Råsaftcentrifugen har även en smart pip med droppstopp, vilket innebär att du inte måste oroa dig för att det kommer spillas någonting på köksbänken vid användning.

Många av de löstagbara delarna tål även maskindisk vilket förenklar rengöringen. En råsaftcentrifug måste rengöras relativt ofta, därför är det uppskattat att denna saftpress är enkel att rengöra.

Specifikationer:
– Motor effekt: 700W
– Kapacitet: Juicekanna 1,25 liter. Fruktköttsbehållare 2 liter.
– Hastighets steg: 2

Summering

9.2Omdöme
Snygg design, kraftfull och praktisk att använda. Är du ute efter en av de bästa råsaftcentrifugerna som har ett stort påfyllningsrör så är detta någonting för dig


2

Severin Råsaftcentrifug ES3570 – Budgetvalet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Snygg design
 • Kraftfull motor
 • Hög kapacitet
Nackdelar
 • Inget skumfilter eller skumavskiljare

Produktrecension

En bra råsaftcentrifug måste inte alltid kosta skjortan, detta bevisar Severin Råsaftcentrifug ES3570 och därför har vi utsett denna maskin till budgetvalet!

Stort påfyllningsrör och tystgående motor

Severin Råsaftcentrifug ES3570 har ett stort påfyllningsrör vilket gör det väldigt enkelt att fylla på med frukt och grönsaker. Medan man använder maskinen så kan man enkelt slänga in en hel frukt om man känner att man inte gjort tillräckligt mycket juice. Man slipper alltså skära upp de flesta grönsaker och frukter till små bitar innan man ska pressa juicen, vilket sparar både tid och energi.

Severin Råsaftcentrifug ES3570 har en väldigt tystgående motor som är luftkyld och med en effekt på 800 watt så klarar motorn av att snabbt förvandla råvaror till juice. Denna maskin har två hastigheter för att möta alla dina behov. Vid maxläge så går motorn i hela 19 000 varv per minut.

Hög kapacitet och snygg design

Råsaftcentrifugen har en juicekanna med en kapacitet på 1,1 liter, vilket är tillräckligt för de flesta hushållen. Restbehållaren som är avtagbar har en kapacitet på hela 2,5 liter vilket är betydligt högre än många andra modeller.

Både silen och rivinsatsen är tillverkade i rostfritt stål och även fast priset är såpass lågt så håller denna maskin en väldigt hög kvalitet. Någonting annat som är praktiskt är att Severin Råsaftcentrifug ES3570 är lätt att rengöra.

Designen är tidlös och med en blandning av svart och rostfritt stål så passar denna maskin in i de flesta moderna köken, men står inte heller ut för mycket i de mer klassiska köken.

Specifikationer:
– Motor effekt: 800W
– Kapacitet: Juicekanna 1,1 liter. Fruktköttsbehållare 2,5 liter.
– Hastighets steg: 2

Summering

8.6Omdöme
Rimligt pris, enkel rengöring, hög kapacitet och kraftfull motor – vad mer kan man begära av sin råsaftcentrifug?


3

Kenwood Saftpress AT641 – Premiumvalet

Fördelar
 • Enkel att rengöra
 • Skumfilter för ren juice
 • Stort påfyllningsrör som rymmer hela äpplen
 • Kraftfull
Nackdelar
 • Man behöver Kenwood Chef eller Kenwood Major för att kunna använda detta tillbehör

Produktrecension

Vi hade även nöjet att testa tillbehöret Kenwood Saftpress AT641, som vi utsåg till premiumvalet! Detta är ett tillbehör till Kenwood Chef och Kenwood Major. Kenwood Saftpress AT641 kan alltså inte användas själv utan man måste även ha Kenwood Chef eller Major för att kunna bruka detta tillbehör.

Hela äpplen och fruktköttsfilter

Om du spenderar mycket tid i köket och älskar färskpressad juice så är Kenwood Saftpress AT641 nästan ett måste! Denna råsaftcentrifug har ett väldigt stort påfyllningsrör som är gjort för att rymma hela äpplen. Testat och bevisat – det går utmärkt att slänga ner hela äpplen i påfyllningsröret, även om de är oskalade och har kärnor i. Kenwood Saftpress AT641 gör snabbt om frukt och grönt till en slät och fin juice.

Fruktköttet separeras och samlas i en separat behållare, det finns även ett filter för att se till att ingen fruktkött kommer in i glaset. Eftersom detta enbart är ett tillbehör så beror motorns effekt på om du använder Kenwood Chef eller Kenwood Major, tillbehöret i sig har alltså ingen motor.

Rengöring, kapacitet och skumfilter

Denna saftpress är även utrustad med en hällpip för att undvika att någon juice spills medan man lagar sin färskpressade juice. När juicen åker in i behållaren så finns det även ett skumfilter för att se till att man får ren och slät juice utan något skum! Juicebehållaren har en kapacitet på 1 liter, vilket inte är den största – men räcker fortfarande gott och väl till de flesta hushållen.

Kenwood Saftpress AT641 är väldigt enkel att sätta ihop och ta isär. Någonting positivt är även att rengöringen av denna råsaftcentrifug går oerhört snabbt och smidigt.

Specifikationer:
– Motor effekt: N/A
– Kapacitet: Juicekanna 1 liter
– Hastighets steg: N/A

Summering

8Omdöme
Tillverkad för att rymma hela äpplen. Enkel att använda utan mycket förberedelse. Om du har en köksmaskin från Kenwood så är detta tillbehör ett måste


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en Råsaftcentrifug & hur använder man den?

En råsaftcentrifug är en apparat som man använder till att få ut råsaften ur bär, frukter och grönsaker. Längst upp på en råsaftcentrifug finns ett hål där man sätter in frukter och grönsaker, sedan så använder man matningsstaven för att trycka ner grönsakerna/bären/frukterna.

Inuti en råsaftcentrifug så finns det många roterande knivar som river isär frukten och grönsakerna, sedan slungas de mot en centrifug och genom små hål i centrifugväggen åker all råsaft från det man har pressat ut i en behållare.

Det är alltså väldigt enkelt att använda sig av en råsaftcentrifug och de är väldigt snabba och effektiva på att laga juice. En av de största fördelarna med en råsaftcentrifug är att det går snabbt att få ut juice, så bor man i ett större hushåll så kan en råsaftcentrifug vara en bra investering.

Hur länge håller sig juicen från en råsaftcentrifug?

När man lagar juice med en råsaftcentrifug eller annars så är det alltid bäst att dricka juicen direkt när den är klar. När juice från grönsaker eller frukter utsätts för syra och ljus så kan den oxideras och bli brun, vilket också innebär att juicen förlorar mycket näringsvärde. Självklart så går det fortfarande att spara juicen i kylen men hur länge juicen håller sig fräsch beror på vilka frukter och grönsaker du har använt.

Generellt så kan man säga att juicen håller sig fräsch i högst 2-3 dagar, men man får räkna med att juicen kommer ha förlorat näringsvärde och det finns risk för oxidering. Det bästa sättet att förvara juice som är färskpressad i en råsaftcentrifug är i kylskåpet, i en kanna med ett lock.

Försök att ta en kanna/behållare som fylls upp av den mängden juice du har lagat och sätta in den direkt i kylen med ett lock på. Om kannan/behållaren är helt full så finns det mindre syre, vilket innebär att juicen inte kommer oxideras lika enkelt.

Vilka råvaror kan man använda i en råsaftcentrifug?

I en råsaftcentrifug kan man använda nästan alla hela frukter och grönsaker samt olika typer av bär. Det finns en stor mängd olika råvaror som skapar en oerhört god juice när man använder en råsaftcentrifug.

Här nedan kommer vi gå igenom en mängd olika råvaror som man kan använda i en råsaftcentrifug:

Frukter

Som sagt så kan man använda de allra flesta frukterna. Några av de populäraste frukterna att använda är: Äpple, apelsin, mandarin, grapefrukt, mango, ananas och päron. Många söta frukter skapar en väldigt god juice. Det är även väldigt populärt att använda äpple som smaksättare när man gör en grönsaksjuice med till exempel en morotsbas.

Grönsaker

Även de allra flesta grönsakerna går att göra färskpressad juice av, vissa grönsaker innehåller dock väldigt lite saft medan andra ger mer. Några av de vanligaste grönsakerna att använda i en råsaftcentrifug är: Morot, rödbetor, zucchini, gurka och selleri. Råsaftcentrifuger fungerar utmärkt för hårda grönsaker då de många små knivarna inte har några problem med att göra juice av de hårdaste grönsakerna!

Bär

De populäraste bären att använda i en råsaftcentrifug är: Blåbär, hallon, jordgubbar, björnbär och lingon. Bär ger en god syrlig smak och är perfekt när man ska göra juice!

Hur rengör jag min maskin?

Olika råsaftcentrifuger har olika sätt att rengöras, det finns inte ett sätt som funkar för alla olika modeller. Generellt så tar man bort alla löstagbara delar från råsaftcentrifugen och rengör dom i sinken. På vissa modeller så kan man sätta många löstagbara delar i diskmaskinen vilket förenklar väldigt mycket.

En råsaftcentrifug bör rengöras efter varje användning. Ta bort alla löstagbara delar och skölj av alla delar med vatten och diskmedel. Den jobbigaste delen att rengöra brukar vara silen då det kan fastna mycket fruktkött där. Skölj av den med varmt vatten och försök sedan att skrubba bort alla små bitar av fruktkött!

Viktiga egenskaper hos en råsaftcentrifug

När man ska köpa en råsaftcentrifug så kan det vara svårt att välja modell på grund av det stora utbudet som finns tillgängligt. Då kan man enkelt fråga sig själv: ”Hur väljer jag egentligen den bästa råsaftcentrifugen?”. Därför kommer vi att gå igenom de viktigaste egenskaperna hos en råsaftcentrifug här nedan:

 1. Storleken på juicebehållaren och rännan är två av de viktigaste egenskaperna. Centrifugen ska ha en stor juicebehållare så att man kan göra en stor mängd juice på en gång, förutom detta så vill man även ha en bred ränna så att man kan göra färskpressad juice av hela frukter. Med en bred ränna så slipper man skära upp frukterna innan användning.
 2. Rengöring är en annan viktig faktor. Som vi tidigare nämnde så kan vissa modeller vara svårare att rengöra än andra. Eftersom en råsaftcentrifug ska rengöras efter varje användning så är det viktigt att de är enkla att rengöra, på vissa modeller kan de löstagbara delarna sättas i diskmaskinen och på andra inte. Försök att hitta en centrifug som är enkel att rengöra.
 3. Motorn är en annan viktig egenskap när det kommer till en råsaftcentrifug. Motorn bör vara tillräckligt kraftfull för att enkelt kunna göra juice av de grönsakerna och frukterna man skall använda.
 4. Design och pris är två egenskaper som också har en stor betydelse. Självklart så ska designen passa in i köket, det gäller även att priset är rimligt och att man får mycket valuta för pengarna.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general