Bäst i test

Pizzasten – Bäst i test

Test av tre pizzastenar vilken är vinnaren? – 2022

Vill du imponera på dina middagsgäster rejält? Köp då hem en pizzasten så att du kan laga riktig, hemmagjord pizza och bjuda dina gäster på! Om du inte redan gjort det så är det dags att göra det nu – vi kan lova att det kommer bli en dundersuccé.

Det som är så bra med en pizzasten är inte bara att du kan göra riktigt goda pizzor på den. Utan på en pizzasten kan du även tillaga och baka andra råvaror och rätter, så som olika bröd, bakverk och så vidare. Dessutom kan de placeras direkt i ugnen och är relativt enkla att både hantera och rengöra.

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver jag köpa en pizzasten?

Vi skulle säga att den främsta anledningen till att du ska köpa en pizzasten är för att du ska kunna göra riktigt bra och goda pizzor hemma. Använder du dig av en pizzasten, som du placerar i ugnen eller på grillen, för att tillaga pizzorna kommer de bli lika bra som på en riktigt pizzeria där dom har en riktig pizzaugn, om inte bättre än så.

Pizzastenen kan nämligen komma upp i riktigt hög värme. Just det, alltså värmen undertill, är utan tvekan A och O för att din pizza ska bli riktigt bra. Det är när man kan få till den värmen i höga temperaturer som din pizza kommer bli riktigt krispig, välsmakande och jämnt tillagad. Denna sten placerar du direkt i ugnen, på grillen eller över öppen eld och kan sen använda den för att göra egen pizza precis som du själv önskar.

Utöver att du med en pizzasten kan baka pizza kan du även använda din pizzasten för att baka, grädda och tillaga andra råvaror. Det är till exempel väldigt vanligt att man använder pizzastenen för att baka bröd och andra liknande bageriprodukter. I och med att stenen är så pass enkel att använda kan den användas av de flesta och för det mesta – du sätter fantasin för vad du ska använda pizzastenen till!

Var kan man använda en pizzasten till?

Som vi precis var inne på finns det väldigt många olika användningsområden för en pizzasten. Det allra främsta användningsområdet av pizzastenen är såklart att baka pizza. Utöver det kan en sådan sten även användas för att baka olika typer av bröd, bullar och andra liknande matprodukter och råvaror. Placera den på grillen, över elden eller direkt i ugnen enligt det som passar dig.

Vad just du kan använda din sten till beror egentligen på vad stenen är gjord av för material, hur och var du väljer att placera den, samt dess storlek och utformning. Överlag finns det dock inte särskilt många gränser för vad du kan använda din sten till. Köper du den bästa pizzastenen av hög kvalité kommer den sällan göra dig besviken.

Pizzastål eller pizzasten?

Pizzastål och pizzasten, är det samma sak? Hur lika det än må låta så är det ett faktum att pizzastenar och pizzastål är två olika saker. En pizzasten är som en slags plåt tillverkad och utformad av en viss sten, medan ett pizzastål är som en slags plåt för pizzan tillverkad av just stål. Pizzastålet agerar alltså mer som en ugnsplåt snarare än en sten.

Vilket alternativ är då bäst, pizzasten eller pizzastål? Vi skulle säga att det beror lite på de resultat du önskar uppnå, samt för var och hur du vill använda den. Det finns många som talar för att pizzastålet är det bättre alternativet då det erbjuder mer mångsidig användning, lättare hantering och jämnare tillagning.

Däremot är pizzastenen fördelaktig då den känns mer rejäl, samtidigt som det kan ge något bättre resultat i och med att stenen blir väldigt varm. Denna värme håller också länge. Tar du hand om din pizzasten på ett bra sätt kommer även själva stenen i sig att hålla riktigt länge. De tål nämligen mycket och kan därmed vara en väldigt bra investering.

Blir pizza godare med pizzasten?

Den verkliga frågan i detta är såklart om det är värt att investera i en pizzasten för att smaken blir godare? Visst, det är redan konstaterat att man kan få till en bättre och jämnare tillagad pizza genom att placera den på stenen. Botten blir även mer krispig och får en fin yta. Men, om det rent ut sagt blir godare att tillaga pizzan på stenen är en annan femma.

Det man bör tänka på är att det allra viktigaste komponenterna för att skapa en riktigt bra och god pizza är såklart degen, tomatsåsen och det man väljer att toppa pizza med. Därefter är det tillagningen och gräddningen som avgör.

Om du vet hur man gör en bra pizza, det vill säga med de grundläggande råvarorna, kan alltså en pizzasten bidra till att du både får till perfekt smak och textur. Om så är fallet skulle man kunna säga att det är lättare att få till en riktigt god pizza genom att använda sig av en pizzasten. Tänk dock på att det även till stor del av temperaturen vid tillagning som avgör resultatet.

Viktiga egenskaper hos en pizzasten

Känner du för att investera i en pizzasten? Då finns det inte så mycket att vänta på än att uppsöka närmsta affär där du kan köpa den bästa pizzastenen! Innan du köper en pizzasten kan det dock vara bra att veta om vilka som är de viktigaste egenskaperna hos en pizzasten, som då i sin tur avgör vilken modell som kommer passa dig bäst:

Storlek

En av de viktigaste egenskaperna för att din pizzasten ska uppfylla dina önskemål och behov är dess storlek. Detta då storleken på stenen är avgörande för vad, och hur, du kan använda stenen. Ju större sten du har desto större pizzor, bröd och andra bageriprodukter kan du tillaga på den.

Men, ju större stenen är desto större ugn, grill eller eld krävs det också att du har. Dessutom är större stenar svårare att både handskas med och rengöra. Idag kan du hitta både stora och små pizzastenar på marknaden.

Värmefördelning

En annan viktig egenskap hos en pizzasten är dess värmefördelning. Detta då det är just värmefördelningen som är avgörande i frågan om hur jämnt tillagad pizzan blir. Ju bättre värmefördelning desto bättre och mer krispig blir botten, och desto frasigare blir kanterna. Av de pizzastenar som finns på marknaden idag är de flesta riktigt bra när det kommer till just värme.

Material

Sist men inte minst bör du se över valet av pizzasten baserat på dess material. Pizzastenar, trots namnet, kan nämligen vara tillverkade av annat än sten. Vill du investera i den bästa pizzastenen bör du välja en modell tillverkad av stengods – det är både tåligt, hållbart, blir varmt snabbt och erbjuder optimal värmefördelning. Annars hittar du pizzastenar av stål, pizzastål, som är något mer mångsidiga samt lättare att hantera.

Vilket material består pizzasten av?

Som vi precis var inne på finns det två olika typer av pizzastenar att välja mellan, det åtminstone om man ser till materialet. Det vanligaste alternativet är pizzastenar tillverkade av just sten, eller stengods. Det andra alternativet, som även det börjar bli rätt populärt, är det som kallas för pizzastål. Det är kort och gott en pizzasten tillverkad av stål, oftast rostfritt stål.

Vilken temperatur tål pizzastenar?

Vilken temperatur en viss pizzasten tål beror helt på vilket material den är tillverkad av och hur den är utformad för att användas. Vi skulle rekommendera att du alltid läser manualen och instruktioner för användning innan du faktiskt använder din sten och tillagar något på den.

Somliga stenar tål väldigt höga temperaturer medan andra kräver lite mer varsamhet. Det är även olika när det kommer till hur stenen ska värmas upp, samt hur man ska gå tillväga för att tillaga olika typer av råvaror och bakverk i olika temperaturer på bästa sätt. För att ta reda på vad just din pizzasten tål bör du alltså alltid läsa instruktionerna innan användning.

Bästa pizzastenen?

Känner du att en pizzasten skulle vara en bra investering för dig? Oavsett om du är en riktig pizzanörd och gärna gör egen pizza hemma ofta, eller om du bara tycker att det verkar roligt att kunna göra det någon gång ibland kan vi lova dig att pizzastenen kommer bli ett bra köp.

I och med att de är så pass mångsidiga, tåliga och hållbara, samt hyfsat lätta att använda, finns det i princip bara fördelar med dem. Men vilken är då den bästa pizzastenen? För att ta reda på vilken som är den bästa stenen för att tillaga pizza på för dig kan du ta del av våra bäst i test ovan.

Där tipsar vi om de bästa modellerna på marknaden i olika kategorier med förhoppningen att det ska underlätta ditt val! En klar favorit både för oss och många andra är Weber pizzasten då den håller väldigt hög kvalitet och funkar för det mesta!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general