Bäst i test

Pizzaspade – Bäst i test

Test av tre pizzaspadar vilken är vinnaren? – 2022

En pizzaspade är ett verktyg som används av kockar och pizza bagare för att lyfta pizzan in och ut ur ugnen. Pizza är en rätt som med tiden har blivit allt populärare i Sverige och i dagsläget så kan man hitta en pizzeria i nästan alla områden och småstäder.

För att tillaga pizza på det rätta sättet så behöver man en pizzaspade för att enkelt kunna sätta in och ta ut pizzan ur ugnen. Vi har testat flera olika pizzaspadar för att se vilken som är bäst. Läs vidare för att se resultatet från vårt test!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Kamado Sumo Pizzaspade – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Cervera
 • Lätt att lyfta även den tunnaste pizzan
 • Stabilt handtag av akaciaträ
Nackdelar
 • Lättare att bränna en metallspade

Produktrecension

Kamado Sumo Pizzaspade är en snygg pizzaspade från grilljätten Kamado Sumo med en bra längd och ett stabilt handtag – därför utsåg vi Kamado Sumo Pizzaspade till bäst i test!

Denna pizzaspade har ett rimligt pris och en snygg design som passar bra bredvid grillen. Spaden håller en hög kvalitet och är enkel att använda, gör pizza som i Napoli med Kamado Sumo Pizzaspade.

Stabilt handtag av akacia

Kamado Sumo har ett väldigt stabilt handtag vilket gör spaden lätt att hantera. Handtaget är tillverkat av akaciaträ vilket innebär att de är tillverkat av material som håller en hög kvalitet. Njut av en fantastiskt god pizza som är tillverkad på rätt sätt när du använder denna produkt e från Kamado Sumo.

Stor aluminium spade

Längden på hela pizzaspaden är hela 66 cm och spaden i sig mäter 30×30 cm. Detta innebär att den är tillräckligt stor för att laga allt från en liten barnpizza till en stor familje pizza. Spaden är tillverkad av aluminium vilket är ett bra material som gör det enkelt att lyfta pizzan in i ugnen. Denna produkt har även en praktisk krok som gör att du enkelt kan hänga upp spaden vid grillen eller ugnen.

När man har en pizzaspade som är gjord av metall så är det enklare att lyfta pizzan, men det är även större risk att bränna en spade som är gjorde av metall. Detta innebär att det finns en större risk att skada sig för personen som håller i pizzaspaden.

Specifikationer:
– Material: Aluminium och akaciaträ
– Längd: 66 cm
– Bredd av spaden: 30×30 cm

Summering

8.8Omdöme
En kvalitativ pizzaspade som är tillverkad av aluminium med ett stabilt handtag av akaciaträ, perfekt för hemma kocken som vill laga pizza


2

Eppicotispai Pizzaspade Björkträ Björk – Budgetvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Väldigt billig
 • Bra material
Nackdelar
 • Lite kortare än önskat

Produktrecension

Eppicotispai Pizzaspade Björkträ Björk är en kvalitativ pizzaspade som du kan köpa väldigt billigt. Därför utsåg vi Eppicotispai Pizzaspade till budgetvalet! Laga pizza på det traditionella sättet med en träspade istället för en metallspade, de är svårare att bränna och fungerar utmärkt.

Eppicotispai Group är ett italienskt varumärke som grundades år 1996 och tillverkar kvalitativa produkter som alla produceras till 100% i italien, pizzans hemland. Alla produkter från Eppicotispai Group är tillverkade med kvalitet i åtanke, men de flesta produkter har även ett väldigt rimligt pris.

Bekvämt handtag

Eppicotispai har ett bekvämt handtag som är lite bredare. Hela spaden är tillverkad av björkträ vilket är ett bra material för en pizzaspade. Handtaget är bekvämt att hålla i men den enda negativa delen är att handtaget är relativt kort, vilket innebär att man kan bränna sig om man lägger in pizzan i en stor pizzaugn. När vi testade produkten så hade vi inga problem med att använda den, men en längd på enbart 41 cm kan vara opraktiskt i vissa fall.

Tunn pizzaspade till billigt pris

En av de största fördelarna med Eppicotispai är det oerhört billiga priset. För under 100kr får du en pizzaspade som håller hög kvalitet. Spaden i sig är också väldigt tunn vilket gör det enklare att lyfta pizzan in i en ugn. Att göra pizza med Eppicotispai Pizzaspade var ett nöje och den går även att använda till bröd, piroger, pajer eller annat. Pizzaspaden har även ett hål i handtaget för att enkelt kunna hänga upp den efter användning.

Specifikationer:
– Material: Björkträ
– Längd: 41 cm

Summering

8.2Omdöme
En väldigt billig pizzaspade gjord av trä som håller hög kvalitet


3

Ooni 12 perforerad pizzaspade – Premiumvalet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bauhaus.se
 • Perfekt längd och låg vikt
 • Snygg design och praktisk upphängning
 • Hög kvalitets material
Nackdelar
 • Väldigt dyr
 • Pizzaspadar av metall kan bränna enkelt

Produktrecension

Ooni är ett företag som specialiserar sig på pizzaugnar, självklart innebär detta att de också tillverkar pizzaspadar som håller hög kvalitet. Vi testade Ooni 12 Perofererad Pizzaspade och kan säga att vi är oerhört nöjde med den höga kvaliteten och praktiska användningen – därför utsåg vi Ooni 12 Perofererad Pizzaspade till premiumvalet!

Den snygga pizzaspaden ser ut att vara tillverkad av rostfritt stål men egentligen är den gjord av perofererad aluminium. En nackdel med pizzaspadar som är gjorda av metall är, som tidigare nämnt, att de kan bränna enklare än pizzaspadar som är gjorda av trä. Men samtidigt så väger de även mindre och är tunnare vilket gör det enkelt att lyfta ut pizzan ur ugnen.

Smart design

Ooni 12 Perofererad Pizzaspade har en snygg och smart design. Pizzaspaden är tillverkad av perofererad aluminium som håller en fantastiskt hög kvalitet. Spaden i sig har flera hål vilket gör att mjölet från botten av pizzan kan rinna in i hålen och bevarar bottnets sprödighet. Den skarpa kanten gör det enkelt att komma under pizzan och lyfta den ut ur ugnen – pizzaspaden är alltså funktionell och praktisk.

Perfekt längd och storlek

Vi testade 12″ pizzaspaden men den finns även tillgänglig i större storlekar. 12″ pizzaspaden fungerar utmärkt till att ta ut både större och mindre pizzor. Pizzaspaden har även en perfekt längd på 65.9 cm vilket innebär att man inte bränner sig och den är enkel att använda. Storleken är även perfekt anpassad för Oonis pizzaugnar vilket är positivt. Spaden har alltså ett långt och praktiskt handtag som är tillverkat av glasförstärkt nylon. Pizzaspaden väger enbart 585 gram vilket är en stor fördel när det kommer till pizzaspadar av metall.

Specifikationer:
– Material: Perofererad aluminium och glasförstärkt nylon
– Längd: 65.9 cm
– Bredd av spaden: 30×30 cm

Summering

7.4Omdöme
En pizzaspade i perfekt längd som är enkel att använda och passar utmärkt till Ooni pizzaugnar


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver du en pizzaspade?

För att laga en ordentlig pizza så behöver man en pizzaspade så att man på rätt sätt kan sätta pizzan i ugnen. Utan en pizzaspade så är det väldigt enkelt att pizzan förstörs när man ska lyfta den från köksbänken till ugnen. Vanligtvis så är pizzaspadar gjorda av trä men på senare tid har det även blivit vanligt med pizzaspadar som är gjorda av stål eller metall.

Du behöver alltså använda en bra pizzaspade med ett ordentligt handtag om du vill laga pizza på rätt sätt. Pizzaspadar är speciellt tillverkade för att kunna lyfta upp pizzor och så att de enkelt kan skjutsa in i pizzan i ugnen.

Egentligen så måste man inte använda en pizzaspade och man kan klara sig med andra verktyg, men om du vill laga pizza på ett enkelt sätt och få ett perfekt resultat så är en pizzaspade en bra investering.

Viktiga egenskaper med en pizzaspade

Det finns flera olika egenskaper som är viktiga med en pizzaspade. Material är en av de viktigaste egenskaperna, men det går vi in på här nedan. Utöver material så är de viktigaste egenskaperna:

 • Storlek
 • Längd

Storleken på spaden är viktig eftersom den bestämmer hur stora pizzor du kan hantera med den. Är den för liten så kommer det vara jobbigt att hantera större pizzor, tänk därför efter vilken storlek som passar bäst för dig.

En spade ska vara tillräckligt lång för att den ska vara bekväm, man vill inte bränna sig när man sätter in den i ugnen. Därför ska man satsa på att skaffa längre pizzaspadar som har ett stabilt handtag. Man vill att en spade ska vara längre än 55 cm för att försäkra sig att man inte bränner sig.

Det bästa materialet för pizzaspadar

När det kommer till pizzaspadar så är den viktigaste egenskapen materialet. Generellt så finns det tre olika material som används för pizzaspadar, de tre materialen är: Trä, rostfritt stål och aluminium. De olika materialen har olika fördelar, det viktigaste är att de enkelt kan lyfta pizzan in/ut från ugnen.

Trä

Traditionellt så har pizzaspadar alltid varit tillverkade av trä. Träspadar har använts sedan de första pizzorna lagades och är därför ansett som det ”vanliga” när det kommer till pizzaspadar. Trä är ett bra material då det är svårare för pizzan att fastna i botten och det är även svårare att bränna en pizzaspade som är gjord av trä. Det är även estetiskt tilltalande att ha en pizzaspade av trä och funkar utmärkt att servera pizzan direkt från pizzaspaden.

Med detta sagt så har även trä sina nackdelar. En pizzaspade av trä måste rengöras mycket ordentligare då materialet kan absorbera fukt och bakterier, det är även svårare att rengöra en pizzaspade av trä. En träspade slits också lättare vilket innebär att de har kortare livslängd.

Rostfritt stål och aluminium

Pizzaspadar av rostfritt stål och aluminium har blivit populärare med tiden. Även fast trä traditionellt har använts så finns det många fördelar med att använda en pizzaspade av metall. Generellt sätt så väger de mindre och är tunnare vilket bidrar till att det blir lättare att få pizzan på och av spaden. Det är även mycket enklare att rengöra en metallspade och många anser att det är enklare att snurra pizzan med en metallspade.

En av de största nackdelarna med en pizzaspade av metall är att de kan bränna mycket enklare. Handtaget kan bli väldigt varmt vilket orsakar i att man bränner sig, därför bör man vara försiktig och snabb när man använder en metallspade.

Så använder du en pizzaspade rätt

Du använder en pizzaspade rätt genom att följa dessa steg:

 1. Strö mjöl på för att undvika att pizzan fastnar.
 2. Glid in spaden under pizzan från en bra vinkel och lägg pizzan i ugnen.
 3. Öppna ugnen och sätt in din spade under pizzan för att snurra den – när pizzan är klargräddad så är det bara att ta ut den från ugnen.

Det är alltså relativt enkelt att bruka en pizzaspade på rätt sätt, följ dessa enkla steg för att laga en god och krispig pizza!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.8 / 5. Omdöme antal: 4

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general