Bäst i test

Perkulator – Bäst i test

Test av tre perkulatorer vilken är vinnaren? – 2022

Kan perkulatorns vara den mest klassiska varianten av kaffekokare? Frågar du oss så skulle vi utan tvekan svara ja på den frågan. Hur många nya, moderna och smarta kaffemaskiner det än tillkommer på marknaden är det sällan dessa tillskott kan liknas vid en perkulator. Denna variant av kaffekokare är både lätt att hantera, smidig att underhålla och ger goda resultat. Det är till och med så att perkulatorer är kända för att ge något av det bästa kaffet!

En stor fördel är att du inte behöver hålla på och krångla med kaffefilter eller trycka på olika knappar, utan du häller bara i ditt kaffe och vatten och startar igång maskinen. Inom ett par minuter kan du avnjuta många riktigt goda koppar kaffe. Nedan tipsar vi dig om bästa perkulator!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

C3 Basic Perkolator 12 Cup Eco – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Rostatkaffe.se
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Toppsäljare hos kitchentime.se
 • Sladdlös design med automatisk avstängning
 • Hög kvalité till bra pris
Nackdelar
 • Något tråkig design

Produktrecension

Vår bäst i test vinnare är denna perkulator från C3. Deras Basic perkulator är utformad för att kunna brygga 12 koppar kaffe på en kanna, vilket enligt oss är ett väldigt bra mått. Utöver det är den tillverkad i ett kvalitativt rostfritt stål för smidigt underhåll och god tålighet, och så har den en automatisk avstängningsfunktion. Att den är sladdlös underlättar användningen otroligt mycket!

Brygg starkt och varmt kaffe

Att så många anser att just denna perkulator är den bästa på marknaden beror på flera olika faktorer. En av de främsta är att du med denna perkulator kan brygga riktigt gott, starkt och varmt kaffe enligt egna behov och önskemål. I och med att du på en kanna kan brygga hela 12 koppar kaffe, alltså på samma gång, är den perfekt för dig som ofta dricker mycket kaffe eller serverar stora sällskap.

Sladdlös design med smarta funktioner

Det som bidrar till att denna kaffebryggare är så otroligt smidig, enkel och trygg att använda är framförallt dess sladdlösa design. Tack vare den funktionen kan du placera dess bas var du vill i köket eller hemmet, utan specifikt behov av uttag precis intill. Andra smarta funktioner är automatisk avstängning (efter 40 minuter) och varmhållning, värmeisolerat handtag, plastknopp på lock, samt en signallampa tänds när kaffet är färdigt för tydlig indikation.

Kvalitativ utformning i rostfritt stål

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för det material denna perkulator är tillverkad i, nämligen rostfritt stål. Tack vare att den är tillverkad i rostfritt stål, dessutom av väldigt hög kvalité, är denna apparat väldigt tålig och hållbar. Du kan alltså använda denna i flera år utan problem. Den är även väldigt smidig och enkel att underhålla och rengöra efter användning.

Specifikationer:
– Antal koppar: 4-12 koppar
– Kapacitet: 1,8 liter
– Material: rostfritt stål
– Sladdlös: ja
– Automatisk avstängning: ja

Summering

9.2Omdöme
C3 Basic Perkulator är en kvalitativ maskin med sladdlös design och flera smarta funktioner


2

Emerio Perkolator – Budget valet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Sladdlös design som kan roteras 360 grader
 • Automatisk avstängning och varmhållning
 • Brygger upp till 12 koppar per kanna
 • Ger mycket fylligt och aromatiskt kaffe
Nackdelar
 • Något liten

Produktrecension

För dig som vill investera i en bra men lite billigare perkulator kan vi verkligen rekommendera denna modell från Emerio. Deras perkulator kommer till ett bra pris, är tillverkad i en praktisk och stilren design, och så kan du använda den för att brygga riktigt aromatiskt och fylligt kaffe till 12 personer samtidigt. Den erbjuder automatisk varmhållning och avstängning för extra trivsam användning.

Prisvärd kaffebryggare

Här kan vi verkligen slå ett slag för att du investerar i en bra, lättanvänd, funktionell och prisvärd perkulator. Emerio perkulator är utformad för att vara ett passande alternativ för den som har en lite striktare budget och inte vill spendera allt för mycket pengar för att kunna koka gott kaffe hemma. Och gott blir det!

Fylligt och aromatiskt kaffe

Tack vare att denna kaffebryggare är utformad så att vattnet passerar kaffet fler gånger kan du känna dig säker på att det drickfärdiga kaffet är både varmt, aromatiskt och fylligt. Perkulatorn erbjuder automatisk varmhållning för gott, varmt kaffe en bra stund efter att bryggaren bryggt färdigt. På så sätt kan du servera dina gäster under hela kvällen utan att behöva brygga om. En kanna räcker för att brygga 12 koppar.

Sladdlös design med automatisk avstängning

Något som underlättar användningen och gör det hela lite mer säkert är att denna perkolator har en sladdlös design. Du kan rotera hela perkolatorn 360 grader – den står stadigt och bra oavsett läge. Dess automatiska avstängning (efter 40 minuter) ser till att användningen både är säker och trygg även om du själv skulle glömma att stänga av apparaten. Apparaten har avtagbara filter som kan rengöras i maskin.

Specifikationer:
– Antal koppar: 12 koppar
– Diameter: 14cm
– Material: rostfritt stål
– Sladdlös: ja
– Automatisk avstängning: ja

Summering

8.6Omdöme
Emerio Perkolator är en bra och prisvärd maskin som brygger fylligt och aromatiskt kaffe


3

C3 Professional Perkulator – Premium valet

Fördelar
 • 4,5/5 i kundbetyg hos Teknikproffset
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • Brygger upp till 35 koppar på en kanna
 • Kommer med flera smarta och säkra funktioner
 • Hållbar och tålig konstruktion
Nackdelar
 • Väldigt dyr
 • Stor och klumpig

Produktrecension

Sist, men verkligen inte minst, vill vi tipsa om denna perkulatorn från C3. På grund av dess höga kvalité och rätt höga pris har vi valt att kora denna som vår premiumvinnare, och det med glädje. Här får du nämligen en rejäl, tålig och lättanvänd perkolator som kan brygga hela 25-35 koppar på en kanna (ca 5 liter kapacitet). Den perfekta investeringen för kontoret, caféet eller det stora köket!

En av de största på marknaden

När vi säger att denna kaffebryggare är en av de största, mest rymliga på marknaden så menar vi verkligen det. För hur ofta hör man egentligen om en kaffebryggare eller perkolatorbryggare som har en kapacitet på runt 5 liter? Inte så ofta! Denna från C3 gör dock det. Med andra ord kan du med denna perkolator brygga mellan 25-35 koppar kaffe på en kanna.

Rejäl och tålig konstruktion

Denna bryggare är också utformad för att vara extra rejäl, tålig och hållbar. Trots att dess design kanske inte är överdrivet snygg så är den otroligt funktionell och praktisk. Du kan ställa den på kontoret, i köket, på ditt café, eller där du annars önskar. Den står stadigt och tryggt på sin plats, och tack vare dess automatiska avstängning och varmhållning ger den gott kaffe och känns säker.

Smarta funktioner

Andra smarta funktioner som denna kaffebryggare kommer med är permanentfilter, säkerhetslock, skydd mot överhettning, cool touch på lock, handtag och tappkran, samt kontrollampor. Vi är riktigt nöjda med denna perkolatorbryggare och anser att den tack vare dess storlek, kvalité och funktioner är helt värd dess pris.

Specifikationer:
– Antal koppar: 25-25 koppar
– Kapacitet: 4,85 liter
– Mått: 38,23cm
– Material: rostfritt stål
– Automatisk avstängning: ja

Summering

8Omdöme
C3 Professional Perkolator är en av de största maskinerna på marknaden


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en perkulator?

Det som skiljer en perkulatorbryggare från andra kaffebryggare och kaffekokare är att en perkolator är utformad för att kaffet och vattnet ska ”förvaras” i två olika delar. Du häller helt enkelt i det kaffe du vill använda i en specifik behållare, och fyller på med vatten i en annan.

När du sen startar igång apparaten och vattnet börjar koka kommer vattnet att passera kaffet fler gånger tills det att det når kokpunkten. På så sätt får man ett väldigt fylligt, aromatiskt kaffe som både smakar gott och håller sig varmt länge.

Många av de perkolatorer som finns på marknaden idag, till och med de allra flesta modeller, erbjuder automatisk avstängning. Du behöver alltså inte göra alls mycket arbete själv. Kort sagt är en perkolator en väldigt praktisk och smidig kaffebryggare som kan göra sig bra i alla hem oavsett kunskap, erfarenhet och smak.

Vilket kaffe använder man till perkulator?

När man brygger kaffe i en perkolator häller man som sagt kaffet i en separat behållare, åtskilt från vattnet (innan apparaten startas igång och vattnet börjar koka). Man behöver inte använda något kaffefilter, utan man häller i kaffet direkt i den specifika behållaren.

Beroende på vilken typ av kaffe man tycker om kan olika kaffesorter göra sig olika bra. Det är dock rätt vanligt att man använder sig av pressokaffe, bryggkaffe eller kokkaffe. De allra flesta rekommenderar dock att man använder bryggkaffe då det ska ge bäst smak.

Men som sagt, beroende på vad du tycker om kan olika kaffesorter passa bäst. Du får helt enkelt testa dig fram för att hitta din favorit! Tänk på att kaffet i en perkulator ofta blir väldigt smakrikt och aromatiskt.

Tips på att brygga kaffe i en perkulator

Att brygga kaffe i en perkulator är absolut inte svårt. Många av de perkolatorer som finns på marknaden idag jobbar i princip helt automatiskt, vilket innebär att du inte behöver göra så mycket mer än att fylla på kaffe, fylla på vatten och trycka igång apparaten. För att resultatet av din bryggning ska bli så bra som möjligt finns det dock vissa saker som kan vara bra att tänka på. Vi delar med oss av våra bästa tips här!

 • rengör alltid perkolatorn efter användning
 • undvik att rengöra apparaten med starka rengöringsmedel och kemikalier
 • tänk på att rengöra din perkulatorbryggare ordentligt (tips om det nedan) då och då
 • se till att du väljer ett kaffe som är specifikt anpassat för användning i perkulator, helst bryggkaffe
 • fyll apparaten med kallt vatten, men tänk på att inte överstiga strecket för MAX
 • ett vanligt doseringsmått är ett kaffemått per kopp, men du kan ta 1,5 mått för lite starkare smak
 • se till att perkulatorn inte står på plattan/ är kopplad i uttaget när du förbereder den
 • viktigt att locket sitter rätt innan du startar igång

Hur rengöra en perkulator?

Att rengöra en perkulator är sällan särskilt svårt. Det går både snabbt, smidigt och effektivt. Ett hett tips är att alltid skölja ur och rengöra din apparat efter användning, annars riskerar du att få en missfärgad, kalkbelagd och smutsig perkolator. Och det vill du inte ha!

Trots att du sköljer ur din apparat efter varje användning kan det dock då och då vara nödvändigt att rengöra den på riktigt. Det dock speciellt om du slarvat med rengöringen och vill få bort smuts, kalk och missfärgningar. För att rengöra din perkulaotr kan du gå tillväga på följande sätt:

 1. citron och vatten

Om du har tagit någorlunda bra hand om din kaffebryggare och rengjort den sådär hyfsat bra efter varje användning kan det räcka med att rengöra den med citron och vatten. Det här är ett både miljövänligt, enkelt och väldigt effektivt sätt att få bort smuts och liknande. Fyll perkulatorn med vatten och pressa i saften från en citron. Låt detta stå i minst 30 minuter, och skölj sen ur den ordentligt.

2. bakpulver och vatten

Ett alternativ till rengöringen med citron och vatten är att du byter ut citronen mot bakpulver. Gör på samma sätt som vi beskrev ovan, men istället för att du pressar i en citron så blandar du i ett par matskedar bakpulver i vattnet.

3. vatten och vinäger

Om du vill få bort kalk och avlagringar i din perkulator kan du använda dig av vinäger. Gör som vi beskrev ovan, fast du byter ut bakpulvret eller citronen mot vinäger och låter din perkolatorbryggare stå i minst 1 timme. Därefter sköljer du ur maskinen ordentligt, det vill säga att skölja den med vatten ett flertal gånger tills det vare sig finns någon smak eller doft kvar.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general