Bäst i test

Napolitansk Pizza

Napolitansk Pizza

När det kommer till pizza finns det väldigt många som håller med om att den napolitanska pizzan är den absolut bästa. Den är fluffig, krispig, och smakar väldigt mycket. Och det trots att man ofta använder sig av väldigt enkla ingredienser. Att göra napolitansk pizza är inte heller särskilt svårt. 

Det viktigaste är att man får till en bra deg, att man har en relativt bra ugn som kan komma upp i höga temperaturer, samt att man använder sig av bra råvaror. Då kommer du ha ett riktigt bra utgångspunkt för att få till ett riktigt bra resultat!

Vad är napolitansk pizza?

Innan du sätter igång med att tillaga en napolitansk pizza kan det vara bra att ha koll på vad det är. För det är ju trots allt inte helt självklart att man vet vad som är skillnaden mellan en ”vanlig” pizza och en napolitansk pizza. Men faktum är att de olika typerna av pizza skiljer sig rätt mycket åt. 

Kort sagt kan man säga att en äkta napolitansk pizza har en tunn botten och lite tjockare, men samtidigt väldigt luftiga och väl tillagade kanter. Det är just detta som gör att den napolitanska pizzan både ser ut, känns och smakar på ett annat sätt än den ”vanliga”. Ytan ska vara frasig, och smakerna ska vara enkla men kraftfulla. 

Hur gör man napolitansk pizza?

Så hur går man då tillväga för att på egen hand göra en äkta napolitansk pizza? Det ska vi gå igenom här nedan!

Du behöver även en bra pizzaugn som exempelvis Ooni karu 16 eller Ooni koda 12

Ingredienser till deg (1 sats)
 • 0,5 L vatten
 • 25 g / 2 tsk finmalet salt
 • 1,5 g färsk jäst 
 • 850 gram mjöl (av hög kvalité, gärna det som heter tipo 00 mjöl) 
 • 2 msk olivolja
Ingredienser till toppings (valfritt)
 • hela konserverade tomater eller tomatsås
 • salt
 • olivolja
 • mozzarella eller buffelmozzarella
 • färsk basilika

Recept för napolitansk

Degen:
 1. Häll upp vattnet (ganska kallt) i en bunke tillsammans med saltet. 
 2. När saltet är upplöst adderar du ca 10% (ca 85 g) av den totala mängden mjöl som du ska ha i. Detta ska du sen blanda så att du får en början på en deg som nästintill är helt fri från klumpar. 
 3. Addera sen jästen och rör om väl. Det ska fortfarande vara väldigt lite klumpar.
 4. Så snart du fått ihop en deg som är relativt klumpfri kan du pö om pö addera mer av mjölet. Samtidigt som du häller i mjölet ska du röra om eller knåda degen lite lätt. 
 5. När allt mjöl är ihällt och du har fått en fin början till en deg pytsar du ut den på en bakyta och sätter igång och knådar. Här är det viktigt att du är bestämd men samtidigt inte för hårdhänt i dina tag. Degen ska knådas i ca 20 minuter, eller tills det att den inte längre fastnar på dina händer. Den ska vara lätthanterlig men ändå kladdig. 
 6. Lägg din färdigknådade pizzadeg i en mjölad bunke (använd samma tipo 00 mjöl för bästa resultat) och täck den med en kökshandduk som är något fuktig. Där ska degen få jäsa i minst 2 timmar i rumstemperatur.
 7. Efter jäsning pytsar du upp degen på din mjölade bakyta. Dela upp degen i 4-6 bitar. Forma dessa degbitar till små bollar tills att de är släta och fint runda. För tips om hur du formar bollarna på rätt sätt kan du kolla på en YouTube-video. 
 8. Lägg vardera boll i en mjölad burk eller låda och förslut tätt med lock eller plastfolie. Låt jäsa i ytterligare 6-8 timmar i rumstemperatur, eller över natten. Maximal jästid är dock 24 timmar. När degbollarna jäst färdigt är det dags att förbereda dina toppings för att sen göra din pizza.
Toppings: 
 1. börja med att förbereda din ”tomatsås”. Detta gör du på det absolut bästa och enklaste sättet genom att sila dina hela konserverade tomater, klippa av de hårda kanterna och mosa dem med händerna. Därefter kan du sila av igen om du vill, och sen addera olivolja och salt (efter smak och tycke). Där har du en helt egengjord, riktigt god och smakrik tomatsås.
 2. skär upp mozzarellan i lagom tjocka bitar, eller bryt isär den med händerna 
 3. plocka av några blad av färsk basilika och lägg upp i en skål 
Göra pizzan:
 1. starta igång din pizzaugn eller sätt på din vanliga ugn på maxtemperatur. Glöm inte att lägga in en upp- och nervänd plåt eller pizzasten högt upp i ugnen om du ska använda dig av din vanliga ugn. 
 2. baka ut dina degbollar på ett bestämt men försiktigt sätt. För att lyckas med detta på samma sätt som italienarna gör kan det vara smart att kolla på något YouTube-klipp – för detta finns nämligen en specifik metod man bör använda sig av. Det viktigaste är att du inte trycker ut pizzan, samt att botten blir tunn och kanterna lite tjockare. 
 3. placera den färdiga pizzabottnen på ett bakplåtspapper. Bred sen ut din tomatsås, där du lämnar kanterna fria, och fördela mozzarellan jämt över pizzan. 
 4. skjuts in i den supervarma ugnen på den upp- och nervända plåten eller pizzastenen. Låt gräddas i 3-6 minuter beroende på ugnens temperatur och effekt. Pizzan är färdig när kanterna rest sig, när osten smält och när både kanter och ost fått en fin färg. 
 5. toppa din pizza med lite olivolja och färska basilikablad, sen är du redo att servera din helt egengjorda, äkta napolitanska pizza! 

Vilken ost passar till en napolitansk pizza?

Ska man göra en klassisk napolitansk pizza är det självklart mozzarella eller buffelmozzarella du ska använda dig av. Den smakar inte så mycket, men är len och krämig. Det ger en perfekt kontrast till den ofta rätt syrliga och koncentrerade tomatsåsen. Om du vill toppa dina Napolitana med lite extra ost kan du riva på lite parmesan eller peccorini – det ger en väldigt fin sälta!


Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför