Bäst i test

Luftfuktare – Bäst i test

Test av fyra luftfuktare vilken är vinnaren? – 2022

I vårt nordiska klimat är vi många som drabbas av besvär med torr luft – något som en luftfuktare kan lindra med besked. I kylan spenderas merparten av tiden inomhus och med en luftfuktare installerad innanför väggarna blir luften lättare att andas.

Samtidigt hindras ögon, hud och läppar från att irriteras på grund av uttorkning. I vårt bäst i test av luftfuktare hittar du rätt produkt för just dina behov.

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Philips Series HU4813 – Bäst i test

Fördelar
 • 4,1/5 i kundbetyg hos Whiteaway
 • Andra plats på PriceRunner.se
 • Högt kundbetyg hos Philips.se
 • Sprider jämn luftfuktighet
 • Mycket effektiv fuktare
Nackdelar
 • Når i vissa fall inte upp till riktigt hög luftfuktighet

Produktrecension

Amazonas – så liknar en kund på MediaMarkt inomhusklimatet efter att Philips Series HU4813 gjort sitt jobb. Det är kanske att ta i, eftersom denna luftfuktare är till för att etablera en optimal luftfuktighet på 40-60 %. Men det ger en rejäl ökning i luftfuktighet

Luftfuktare med NanoCloud-teknik

Att Philips Series HU4813 är så effektiv beror på dess NanoCloud-teknik. Det är en innovativ process där torr luft upptas i luftfuktaren, medan vattenmolekyler tillsätts i den luft som sedan sipprar ut i ditt hem.

Färre bakterier sprids

På så vis förhindrar Philips Series HU4813 också orenheter från att till stor del spridas – närmare bestämt 99 procent färre bakterier jämfört med populära luftfuktare med ultraljudsteknik. Eftersom undertecknad lider av astma, uppskattar vi särskilt denna funktion, då inte bara torr luft ger astmatiska besvär, utan även smuts i atmosfären.

Arbetar tyst när du sover

På Netonnet.se får denna luftfuktare 4 av 5 i betyg, med mängder av positiva recensioner. Ofta lyfts tystheten fram, i kombination med en smart display som visar luftfuktigheten. När Philips Series HU4813 är i viloläge slocknar lampan i displayen, medan luftfuktaren går ner på mycket låg ljudnivå. 

Dessutom finns en inbyggd timer, där du kan välja att fukta luften i ditt hem i intervallerna 1, 4 eller 8 timmar, varvid Philips Series HU4813 stängs ner efter inställd tid – mycket praktiskt enligt oss.

Just den låga ljudnivån lyfts fram av många nöjda konsumenter, eftersom de allra flesta svenskar inte är vana vid fläktljud nattetid – till skillnad från människor nere på kontinenten där exempelvis AC ofta är ett måste.

En luftfuktare som sprider jämn luft

Philips Series HU4813 är utrustad med en luftfuktare i 360 grader, som sprider jämn luft i rum uppemot 44 kvadratmeter. Vissa kunder på Netonnet.se menar dock att den ibland har svårt att nå upp till fuktnivåer över 40 %, vilket är en nackdel som vi flaggar för här.

Här bör du dock vara försiktig, eftersom riktigt hög luftfuktighet kan ge andra besvär.

Samtidigt är Philips Series HU4813 rankad på andra plats bland marknadens alla luftfuktare på PriceRunner.se, något som talar för att det är en oerhört effektiv och populär produkt.

Specifikationer:
·         Volym på vattentank: 2 liter
·         Fläkthastigheter: 3
·         Max ljudnivå: 34 dB
·         Max yta: 44 kvadratmeter    
·         Effekt: 25 W
·         NanoCloud-teknik

Summering

9Omdöme
Philips Series HU4813 – Bäst i test – Jämn luftfuktning, ren atmosfär & smidig display

Philips Series HU4813 är en innovativ luftfuktare som tillsätter vattenmolekyler i inomhusluften, med hjälp av modern NanoCloud-teknik. Det gör den dessutom med jämn spridning, som du även kan styra själv med exakta inställningar och timer.

Sammantaget är det en solklar vinnare av vårt bäst i test av luftfuktare – även om vissa kunder menar att den inte når upp i riktigt hög luftfuktighet när det är väldigt kallt i rummet – något som dock kan ge andra besvär.


2

Philips Luftfuktare HU4816 – Budget valet

Fördelar
 • 4,3/5 i kundbetyg hos Teknikproffset
 • Högt kundbetyg hos Philips.se
 • Högt kundbetyg hos Webhallen
 • Nattläge funktion finns
 • Arbetar relativt tyst
Nackdelar
 • Displayen lyser även i viloläge
 • Något liten vattentank

Produktrecension

I Sverige är luftfuktare mycket populära under vintertid, eftersom luften på många ställen i landet blir väldigt torr. Därför är Philips Luftfuktare HU4816 mycket populär på marknaden, eftersom den tar sikte mot torra utrymmen genom att bidra med effektiv luftfuktighet, på ytor uppemot 44 kvadratmeter.

En luftfuktare som ger mycket fukt för pengarna

En kund på Teknikproffset.se vittnar exempelvis om hur ett rum på cirka 25 kvadratmeter växlar från 30 till 40 procents luftfuktighet, efter att Philips Luftfuktare HU4816 varit i gång. Du kan själva ställa in luftfuktigheten.

Och detta på låg fart – något som vi på PriceAdvisor imponeras av för en produkt i budget-segmentet. Därför är det inte konstigt att vi har utsett den till bästa budgetval i vårt test av luftfuktare.

Den kostar någonstans mellan 1500 och 2000 kronor, ett bra pris för en produkt som många använder en relativt stor del av året.  

NanoCloud-teknik med naturlig avdunstning

Philips är en global aktör som är känd för sin NanoCloud-teknik – och Philips Luftfuktare HU4816 är också utrustad med denna innovativa funktion, där torr luft tas upp medan vattenmolekyler tillsätts i den luft som sedan sprids innanför väggarna i ditt hem.

En naturlig luftfuktare

Det är en lika hygienisk som naturlig process, som framförallt lämpar sig för riktigt torra klimat. NanoCloud-tekniken minskar därutöver spridningen av mineral, något som förhindrar att ditt hem smutsas ned av damm.

Ger jämn luftfuktighet i ditt hem

Likt vinnaren av vårt test har den dessutom en 360-graders spridning för mycket jämn luftfuktighet i ditt hem. Ett vanligt besvär är torra näsborrar vintertid, då fukten ofta är mycket låg inomhus.

Med Philips Luftfuktare HU4816 igång lindras enligt många kunder irritationer till följd av torrhet i näsan. En kund på Prisjakt.nu beskriver exempelvis ett minskat behov av fuktgivande nässpray, vilket visar på produktens kvalitet.

Displayen ett problem nattetid

Även om många kunder hyllar Philips Luftfuktare HU4816 för dess tysta gång, menar vissa att displayen lyser alldeles för starkt när det är dags att sova – trots att den är inställd på viloläge. Det är såklart ingen större nackdel, men ändå något vi flaggar för här på PriceAdvisor.

Specifikationer:
·     Maxyta: 44 kvadratmeter
·     Vattentank: 4 liter
·     Maximal ljudnivå: 35 dB
·     NanoCloud-teknik
·     Sladdlängd: 1,6 meter
·     Befuktningsgrad: 300 ml/tim

Summering

8.6Omdöme
Philips Luftfuktare HU4816 – Budget valet – Jämn fukt, bra pris & lätt att använda

Philips Luftfuktare HU4816 förenar ett relativt lågt pris med hög prestanda – något som alltid ger höga betyg här på PriceAdvisor. Med NanoCloud-teknikens jämna spridning av fukt, får du ett harmoniskt inomhusklimat, särskilt lämpat för årets kallare årstider. Dock klagar vissa på att vattentanken snabbt tar slut, medan displayen har ett starkt ljus även i viloläge – något att fundera över innan köp.


3

Philips AC2729 – Premium valet

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos MediaMarkt
 • Högt kundbetyg hos Whiteaway
 • Topprankad hos Pricerunner
 • Luftfuktare och luftrenare i ett
 • Förbättrar klimatet automatiskt
Nackdelar
 • Något dyr – men helt klart värt det

Produktrecension

Philips AC2729 är en luftfuktare och luftrenare i ett – perfekt för människor med andningsbesvär stora delar av året. En vanlig luftfuktare är nämligen mer anpassad för kalla årstider med torrare klimat – medan luftrenaren kan vara igång året runt med goda resultat.

”Jag märke förbättring på min andning i stort sett från början”, skriver en av många nöjda kunder på MediaMarkt.se.

Styr din luftfuktare via app 

Med AC2729 app håller du koll på luftkvaliteten i ditt hem, var du än befinner dig. En häftig funktion är jämförelsen mellan luftkvaliteten inne respektive ute, där du kan justera fuktigheten på din luftfuktare med ett knapptryck.

Luftrenare och luftfuktare i snygg förpackning 

För att utses till bästa produkt inom premium-segmentet här på PriceAdvisor, räcker det sällan med ren funktion – den måste vara snygg också. Och Philips AC2729 är utan tvekan stilren, som gjuten för ljusa nordiska hem. 

”Den är tyst, gör avsevärd skillnad på luftkvaliteten och jag är glad att jag gjorde investeringen. Plus den är en riktig snygging!”, skriver exempelvis en mycket nöjd kund på Whiteaway.se.

Justerar klimatet automatiskt

Displayen ger ett modernt och högteknologiskt intryck, med mätningar av relativ luftfuktighet i realtid via fuktighetssensor. På så vis justerar denna luftfuktare klimatet på egen hand, beroende på just dina preferenser.

Renar luften på allergener och bakterier

Att döma av hundratals nöjda kundbetyg på olika e-handlar såväl som jämförelsesajter, är det uppenbart att Philips AC2729 är en mycket populär luftfuktare bland allergiker, astmatiker och personer med känsliga luftrör, med mera.

Philips har utvecklat en teknik som går under namnet AeraSense, som känner av allergener i hemmet och indikerar risknivån av allergener i luften, på en skala från 1 till 12.

Dessutom utlovar den en borttagning av 99,97% av allergenerna innanför väggarna, samt obehaget av torr luft genom dess luftfuktare.

Specifikationer:
·     Maximal rumsstorlek: 65 kvadratmeter
·     Inställningsnivåer: 4
·     Garanti: 2 år
·     AeraSense-teknik
·     App-kompatibel
·     Spänning: 230V

Summering

8.2Omdöme
Philips AC2729 – Premium valet – Fuktar effektivt & renar luften i snygg förpackning

Sällan är omdömen så unisont positiva som för Philips AC2729. Det visar verkligen på vilken grym produkt detta är, med luftfuktare och luftrenare under ett och samma chassi. Att utse den till premiumvalet i vårt test av luftfuktare är därför en självklarhet.

Har du besvär med torr och oren luft, samtidigt som du är beredd att lägga några extra tusenlappar, är Philips AC2729 ett säkert val bland marknadens luftfuktare.


4

Beurer LB 88

Fördelar
 • Höga betyg på Teknikproffset.se
 • Hög placering på Pricerunner
 • Högt rankad på Prisjakt.nu
 • Effektiv luftfuktare
 • Mycket tyst
Nackdelar
 • Displayen lyser för kraftigt
 • Något omständligt att fylla på vattentanken

Produktrecension

Beurer LB 88 är en mycket populär luftfuktare i lågprissegmentet. Den kostar knappt tusen kronor, samtidigt som många kunder vittnar om dess höga prestanda. I vårt test av luftfuktare nosar den på topplatserna. Och nu ska vi berätta varför.

Mycket luftfuktighet för pengarna

På Prisjakt.nu är produkten rankad på nionde plats bland marknadens alla luftfuktare. ”En kraftfull liten maskin, spottar ur sig en kaskad av ånga även på låg inställning”, skriver exempelvis en nöjd kund på sajten.

En luftfuktare som arbetar tyst 

Beurer har en maximal ljudnivå på 45 decibel, vilket är mycket lågt i sammanhanget – något som många nöjda kunder också lyfter fram. Anledningen är dess innovativa ultraljudsteknologi, vilket ger en väldigt behaglig volym i arbete.

Denna aspekt är särskilt viktig på den nordiska marknaden, eftersom många inte är vana vid ljudet av fläktar sommartid, till skillnad från människor nere på kontinenten. Om du är känslig för mindre oväsen, är alltså Beurer LB 88 ett utmärkt val.

En väldigt effektiv luftfuktare

Även när den inte står på max, generar Beurer LB 88 väldigt mycket fukt. En recensent på Prisjakt.nu vittnar exempelvis om att den relativa luftfuktigheten stiger från 20 till hela 45 procent i ett sovrum på 20 kvadratmeter – trots att luftfuktaren endast går på hälften av sin kapacitet. Mycket starkt enligt oss.

Sprider jämn fukt och doft för den som vill

Likt flera andra produkter på marknaden – så som Philips luftfuktare – sprider Beurer LB 88 jämn fukt med vridbara munstycken i 360 grader. Dess ånga generas genom ultraljudsteknik, ett mycket energisnålt och miljövänligt alternativ.

Vattentanken har en volym på 6 liter som räcker relativt lång tid innan det är dags för påfyllning. Dessutom är den utrustad med ett separat fack där du kan placera väldoftande oljor, för aromterapi eller välmående i allmänhet kopplat till härliga dofter. Automatisk avstängning sker när tanken är tom. Beurer är också väldigt tyst i drift.

Displayen lyser starkt nattetid

En av få nackdelar som vi på PriceAdvisor har kunnat identifiera är att displayen lyser väldigt starkt oavsett läge på luftfuktaren, vilket exempelvis en i övrigt nöjd kund på Teknikproffset.se påpekar.

En annan negativ aspekt av denna luftfuktare är påfyllningen av vattentanken. Den fylls nämligen underifrån och därför måste tanken kopplas bort – en omständlig procedur enligt flera konsumenter på Prisjakt.nu.

Specifikationer:
·     6 liters vattentank
·     Maximal ljudnivå på 45 decibel
·     Effekt: 280 W
·     Vikt: 2,24 kg
·     Ultraljudsteknik
·     Maximal rumsstorlek: 48 kvadratmeter

Summering

7.7Omdöme
Beurer LB 88 – Hög luftfuktighet, mycket tyst men displayen stör nattetid

Som du säkert redan förstått är Beurer LB 88 nära att kamma hem förstaplatsen i vårt test av luftfuktare. Men vissa detaljer håller den borta från segern: Den har inga problem att generera hög luftfuktighet på låg ljudnivå, men den saknar teknik för att rena luften, samtidigt som displayen lyser något för kraftigt när det är dags att sova.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en luftfuktare och hur fungerar den? 

En luftfuktare är en apparat som ger ett behagligare inomhusklimat, genom att motverkar torr inomhusluft, I vårt nordiska kalla väder medför kylan torra miljöer i hemmet tyvärr, vilket gör luften svår att andas för många med känsliga luftrör.

Torr inomhusluft beror också på att våra bostäders uttorkande värmekällor går på högvarv, resulterande i torrare luft. Med en luftfuktare återställs en mer skonsam balans i atmosfären, eftersom luftfuktigheten ökar.

En luftfuktare genererar ånga som den omgivande luften sedan tar upp. På så vis ökar den relativa luftfuktigheten i rummet där luftfuktaren är placerad.  

Processen går till så att torr luft upptas i luftfuktaren, medan vattenmolekyler tillsätts i den luft som sedan sipprar ut i ditt hem.

Vilken luftfuktare är bäst för mig?

Något att tänka på innan du väljer rätt luftfuktare är om varmluft också är viktigt. Det finns nämligen luftfuktare som genererar både varm och kall luft, likt Wilfa HUE-6B, som vi rankar på femte plats i vårt test av luftfuktare.

Är du väldigt känslig för ljus under natten, bör du undvika modeller med displayer som lyser starkt – något vi på PriceAdvisor flaggar för.

Dessutom finns modeller som har inbyggd luftrenare, något som ger en extra fräschör till ditt hem. Det passar särskilt bra för dig med känsliga luftrör, eftersom inte bara torr luft kan ge besvär, utan även orenheter i atmosfären.

Bor du i tätort är det i princip omöjligt att undvika inandning av föroreningar, men med en luftfuktare och luftrenare i ett, blir hemmet ett slags frizon.

Vi rekommenderar här premiumvalet Philips AC2729, som både fuktar och renar luften, ett smart val för dig som är beredd att lägga ett par tusen extra för bättre livskvalitet.

Vad är skillnaden mellan en Luftfuktare & en luftrenare?

En luftfuktare ökar den relativa luftfuktigheten innanför väggarna, medan en luftrenare renar luften från orenheter – enkelt uttryckt.

Tillsammans ger de en heltäckande förbättring av inomhusmiljön. En luftfuktare genererar vanligtvis ånga efter att ha tagit upp torr luft i sin omgivning. En luftrenare däremot, renar luften genom ett filter, vilket gör att luft sprids i ditt hem.

Det kan handla om väldigt finkorniga partiklar, som inte syns med blotta ögat, men som ändå ger besvär för känsliga luftrör. De flesta använder sin luftfuktare vintertid, då elen skjuter i höjden på grund av all uppvärmning, med följd av att luften blir mycket torr inomhus.

En luftrenare kan du däremot använda året runt, särskilt eftersom de renar luften från pollen som framförallt blommar vår och sommar. Generellt sett är luften mer förorenad i varmare klimat, eftersom dessa har mindre nederbörd, samtidigt som fuktig luft tar upp orenheter.

Motverkar det astma, allergi och förkylning? 

Enligt Astma- och allergiförbundet kan kall och torr luft exempelvis utlösa ansträngningsastma. Därför är det väldigt många astmatiker och allergiker som väljer att investera i en luftfuktare. Läs mer detaljerat på deras hemsida.

Bland mängder av recensioner av luftfuktare som vi på PriceAdvisor tagit del av, är merparten från människor med besvär av att andas in torr luft. Och nästan alltid redogörs för att symtomen lindras avsevärt, efter att luftfuktaren varit igång, bara några timmar.

Vissa typer av luftrenare rekommenderas också av Astma- och allergiförbundet. Det garanter verkligen att dessa produkter kan motverka astma och allergi.

Den pålitliga hälsoportalen Netdoktor.se rekommendera exempelvis luftfuktare mot både astma och förkylning: ”För att underlätta andningen kan man använda sig av en luftfuktare, och kanske särskilt om man har en pågående förkylning eller en annan luftvägsinfektion”, skriver Netdoktors redaktör.

Optimal luftfuktigheten för hemmet?

När du har dragit igång din luftfuktare bör du testa dig fram gällande vilken luftfuktighet som du trivs i bäst. En vanlig rekommendation är en luftfuktighet på omkring 40 till 50 procent, då både damm och andra orenheter så som bakterier, influensapartiklar, med mera, trivs i fuktigare klimat.

Därför är varken för torr luft eller för fuktig luft bra för din hälsa. Riktigt fuktig luft kan alltså ha en motsatt effekt på ditt välbefinnande, vilket gör det viktigt att hålla koll på luftfuktigheten. Alla luftfuktare i vårt test är exempelvis försedda med tydliga displayer, för optimal justering av inomhusklimatet. 

Luftfuktare med ultraljud

Vissa luftfuktare producerar ånga med hjälp av ultraljud, ett mycket energisnålt och miljövänligt alternativ. Det kallas även för ultrasoniska luftfuktare, som fungerar på så vis att en ström av vatten frigörs från luftfuktarens tank genom en ventil.

Vattnet rinner sedan vidare till en omvandlare, vars ultraljud ger vibrationer som omvandlar vattnet till ånga. Därefter sprids ångan i ditt hem med hjälp av en fläkt.

Varför blir det torrare luft på vinterhalvåret?

Framförallt beror den torra luften vintertid på naturlagen, som säger att kall luft inte kan bära lika stor mängd fukt som varmare vindar.

Andra realterade tester:

Luftkylare, väderstation Infravärmare

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general