Bäst i test

Köksvåg & hushållsvåg – Bäst i test

Köksvåg & hushållsvåg bäst i test topp 3 bästa – 2022

En köksvåg, också kallad hushållsvåg, är ett redskap som ofta används i köket om man är intresserad av bakning eller om man vill kontrollera sitt näringsintag. När man bakar så krävs ofta exaktare vägningar och ett deciliter mått är inte alltid så exakt, därför är det bättre att använda en köksvåg så att man uppnår det bästa resultatet.

Vi har testat flera olika köksvågar/hushållsvågar och kommer här nedan att skriva om de topp 3 bästa köksvågarna! Vi svarar även på vanliga frågor angående köksvågar för att kunna hjälpa dig att få mer information innan köpet.

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Wilfa KW-4 – Bästa köksvågen

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • 4,5/5 i kundbetyg hos Netonnet
 • Toppsäljande produkt
 • Snygg design
 • Olika viktenheter
Nackdelar
 • Ingen automatisk avstängning

Produktrecension

Wilfa KW-4 är en fantastisk köksvåg med en stilren design som passar perfekt in i moderna kök. Den snygga designen i rostfritt stål med svarta detaljer får denna utmärkta köksvåg att sticka ut från mängden.

Wilfa KW-4 har en stor LCD display som är enkel att läsa av med tydliga siffror, köksvågen är enkel att använda och väldigt snygg. En av de mest imponerande funktionerna som denna köksvåg besitter är dens Tare-funktion som tillåter än att nollställa vågen och bara mäta det som läggs till. Man kan alltså använda samma skål för att mäta olika ingredienser och bara använda tare-funktionen för att nollställa efter varje gång.

Denna våg väger upp till 5 kg med 1 gram intervaller, det innebär alltså att den väger med en noggrannhet på 1 gram – man kan också väga vätskor med denna våg. På vågen kan man välja vilken viktenhet man vill använda, man kan välja mellan enheterna ”g” och ”oz”, så även om man hittar ett amerikanskt recept där mängden ingredienser står i ”oz” så kan denna våg se till att man använder rätt mängd ingredienser. Allt detta har gjort att vi utsåg denna våg till bäst i test!

Specifikationer:
– Kapacitet: Väger upp till 5kg
– Typ av köksvåg: Digital köksvåg
– Noggrannhet: 1 gram intervaller

Summering

9.2Omdöme
En bra och pålitlig digital våg som kan väga flera viktenheter


2

Backaryd Hushållsvåg 5 kg Rostfri – Bästa hushållsvågen

Fördelar
 • 4,2/5 i kundbetyg hos Cervera
 • Bra LCD display
 • Hållbar
 • Hög Kvalitet
Nackdelar
 • Ingen tare funktion

Produktrecension

En utmärkt hushållsvåg från varumärket Anders Petter är Backaryd Hushållsvåg 5 kg Rostfri, denna hushållsvåg är tillverkad i rostfritt stål och har en attraktiv design som är lätt på ögonen. Som alla andra produkter från Anders Petters serie ”Backaryd” så har denna hushållsvåg en modern, stilren design utan att funktionaliteten blir försämrad. Denna köksvåg är tillverkad av kvalitet och är väldigt hållbar.

Denna köksvåg kan väga upp till 5kg och väger med en noggrannhet på 1 gram. Funkar perfekt för bakning eller för att mäta sitt näringsintag om man vill gå ner i vikt. Underlätta matlagningen med denna snygga våg som väger alla ingredienser utan svårigheter.

Backaryd Hushållsvåg 5 kg Rostfri har en relativt stor LCD display med tydliga siffror som är enkel att läsa av. Med enbart två knappar är denna köksvåg enkel att använda och uppfyller sitt syfte på ett bra sätt.

Specifikationer:
– Kapacitet: Väger upp till 5kg
– Typ av köksvåg: Digital köksvåg
– Noggrannhet: 1 gram intervaller

Summering

8.6Omdöme
Den väldigt rimliga prislappen och snygga designen har gjort att vi utser Backaryd Hushållsvåg 5 kg Rostfri till bästa hushållsvågen


3

Wilfa Köksvåg KW-60 – Premiumvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Cervera
 • Högt kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • 5 viktenheter
 • Vattentät
 • Automatisk avstängning
Nackdelar
 • Dyr

Produktrecension

När vi testade olika köksvågar så fick vi även nöjet att testa på Wilfa Köksvåg KW-60 som vi utsåg till premiumvalet. Denna köksvåg kan mäta upp till 5 kg och är helt och hållet vattentät. Detta innebär att den är enkel att rengöra direkt med vatten och man behöver inte oroa sig om man har spillt någonting på vågen.

Wilfa Köksvåg KW-60 har en LCD display där siffrorna är väldigt tydliga vilket förenklar användningen. Även denna våg mäter med en noggrannhet upp till 1 gram, till skillnad från den första Wilfa vågen vi testade så har denna 5 olika viktenheter! Wilfa Köksvåg KW-60 har även automatisk avstängning så vågen stänger av sig själv om man skulle glömma att göra det.

Med en Tare-funktion så kan man nollställa vågen även fast en skål står på och då bara väga den vikten som läggs på efteråt. Wilfa Köksvåg KW-60 är silikonbelaggd och har en snygg svart design med silikon runt vågen.

Specifikationer:
– Kapacitet: Väger upp till 5kg
– Typ av köksvåg: Digital köksvåg
– Noggrannhet: 1 gram intervaller

Summering

8Omdöme
Denna vattentäta våg med 5 viktenheter, automatisk avstängning och snygg design är utmärkt och blev därför utsedd till premiumvalet.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver du en köksvåg?

En köksvåg är ett bra redskap att ha i hemmet, de flesta som bakar är nog bekanta med redskapet och har använt det förut. En köksvåg eller hushållsvåg används främst för två olika saker. För det första används den vid bakning för att väga ingredienser så att man kan uppnå det bästa resultatet. För det andra så används köksvågar vid bantning eller träning när människor vill mäta sitt näringsintag, proteinpulver eller sina matlådor.

Det är vanligt att använda en köksvåg till att väga olika måltider så att man kan beräkna hur mycket man har ätit och hålla koll på sina kalorier. En köksvåg är alltså ett fantastiskt redskap när det kommer till att gå ner i vikt eller mäta hur mycket kolhydrater, fett, och protein man äter.

Vid bakning så kan en köksvåg göra skillnaden på ett lyckat eller misslyckat bakverk. För att ge ett exempel: om man följer ett recept där det står 1 dl mjöl så kan det skilja sig 20-30g beroende på hur hårt packat mjölet är. Följer man istället receptet där det står 100g mjöl så kommer rätt mängd att användas vid bakningen och man uppnår det bästa resultatet. Man kan alltså väga mängden ingredienser man använder exakt vilket bidrar till ett bättre resultat.

Viktiga egenskaper hos en köksvåg

När man köper en köksvåg så finns det inte så många olika egenskaper som är viktiga. Det allra viktigaste är att den gör sitt jobb och visar rätt värde när man mäter olika ingredienser. Med det sagt så finns det självklart egenskaper som påverkar vilken köksvåg man ska köpa, vissa köksvågar har även funktioner som förenklar användningen. Här nedan kommer vi gå igenom några viktiga egenskaper hos en köksvåg:

 1. En viktig egenskap hos en köksvåg är designen, helst vill man ha en snygg design som passar in med resten av inredningen.
 2. Vilka funktioner som finns tillgängliga är en annan viktig egenskap hos en köksvåg. Vissa köksvågar har till exempel en Tare funktion som låter dig nollställa vågen så den bara väger vad som läggs på. Andra funktioner inkluderar flera olika viktenheter som”g”/”oz”, klocka, och så vidare.
 3. Hur noggrant köksvågen kan väga ingredienser är en annan egenskap. De flesta köksvågar mäter dock med en noggrannhet inom 1 gram, vill man ha en köksvåg som mäter mindre så bör man skaffa en miligram våg.
 4. En viktig egenskap är typ av våg. Om vågen är digital eller mekanisk kan spela en liten roll och man bör därför överväga vilken typ av våg man vill ha.

Hur noggrann är en köksvåg?

De flesta köksvågar mäter med en noggrannhet inom 1 gram. Detta innebär att om någonting väger 22.6 gram så visar den vanliga köksvågen 23 gram.

Det finns även köksvågar som mäter med en noggrannhet inom 0.1 gram, men dessa behövs sällan användas då man vid matlagning inte brukar mäta så små mängder.

Köksvågar kostar relativt lite pengar, det viktigaste med en köksvåg är att den är rättkalibrerad och faktiskt visar korrekt värden så att bakningen eller matlagningen blir gjord korrekt.

Manuell eller digital köksvåg vad ska jag välja?

Det finns olika typer av köksvågar som man kan använda. De två typerna som finns är digital köksvåg och manuell köksvåg (kallas även mekanisk köksvåg). Båda typerna funkar lika bra och eftersom de enbart ska användas för att mäta ingredienser så spelar det inte så stor roll vilken typ av köksvåg du väljer. Det viktigaste är att vågen visar rätta värden, vilket både en manuell köksvåg och en digital köksvåg kan göra.

De flesta människor föredrar dock en digital köksvåg och det har nästan blivit en standard att använda en digital köksvåg framför en mekanisk/manuell köksvåg. Orsaken att digitala köksvågar har blivit mer populära är att de är enklare att läsa av eftersom de visar en exakt siffra, till skillnad från en mekanisk köksvåg som inte visar en exakt siffra. Det finns även digitala köksvågar som har flera funktioner, kan visa klockan, räkna ut kalorier när du väger och annat, därför föredras digital köksvåg framför manuell köksvåg. En köksvåg som kan räkna kalorier är det bästa redskapet om man ska köpa en köksvåg för att kontrollera näringsintag.

En manuell köksvåg har ofta en så kallad basplatta där du placerar en skål eller platta och sedan lägger det du vill väga på skålen/plattan. Det finns även manuella köksvågar med en plan yta där du kan lägga det du vill väga direkt, men generellt så är det enklare att använda en digital köksvåg än en manuell.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general