Bäst i test

Grovdammsugare – Bäst i test

Test av tre grovdammsugare vilken är vinnaren? – 2022

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Kärcher WD 6 P Premium – Bäst i test

Fördelar
 • Extremt kraftfull
 • God sugförmåga, framför allt på mattor
 • Mångsidig med flera tillbehör
 • Enkel rengöring av filtret
Nackdelar
 • Aningen dyr
 • Kabelförvaringen kunde varit bättre

Produktrecension

Kärcher WD 6 P Premium är en kraftfull grovdammsugare som passar utmärkt för dig som planerar en renovering. Här får du en modell med rejäl sugkraft och två olika golvmunstycken, varav ett för grövre smuts. 

Den rostfria behållaren rymmer precis som Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC 30 liter och du kan använda dammsugaren både med och utan påse. Precis som många andra grovdammsugare klarar den att suga upp både vätska och torr smuts. Enligt kunderna själva presterar den dessutom extra bra på mattor. 

Perfekt för renoveringen 

Kärcher WD 6 P Premium är den perfekta grovdammsugaren för renoveringen. Med en motoreffekt på 1300 W och 260 W sugkraft klarar denna grovdammsugare de flesta uppgifter galant, utan att för den delen förbruka allt för mycket energi.   

Tack vare dammsugarens ergonomiska handtag kan du städa både bekvämt och effektivt. Du får dessutom med två olika golvmunstycken, varav ett är anpassat för grövre smuts, och via det integrerade eluttaget kan du enkelt ansluta dina övriga elverktyg. 

Bekväm filterrengöring och stor behållare

Fint byggdamm kan snabbt täppa igen filtret, men med Kärcher WD 6 P Premium kan du lösa detta problem på nolltid. Med bara ett knapptryck kan du blåsa rent filtret och återställa sugförmågan. Att ta bort filtret är minst lika enkelt – det enda du behöver göra är att dra ut kassetten. 

Även denna grovdammsugare har en behållare med kapacitet på 30 liter. Vatten suger du upp direkt i behållaren, men om du ska städa bort byggdamm och andra mindre smutspartiklar bör du använda en dammsugarpåse. 

Praktiska tillbehör 

När du köper Kärcher WD 6 P Premium får du med en rad smarta tillbehör. Utöver det traditionella munstycket får du även med ett munstycke anpassat för grov smuts och ett för trånga utrymmen. 

Du får även med två olika sugslangar: en på 2,2 meter för grövre smuts och en flexibel slang på 1 meter för mer vardagliga behov. Sist men inte minst får du med två förlängningsrör på 0,5 meter och en dammsugarpåse.

Specifikationer:
Typ av dammsugare: Golvdammsugare
Dammbehållare: Påse
Ljudnivå: 71 dB

Summering

9.2Omdöme
Kärcher WD 6 P Premium – Extremt kraftfull & god sugförmåga

Kärcher WD 6 P Premium är en något dyrare grovdammsugare, men enligt kunderna är den helt klart värd sitt pris. Många användare själva uppger att dammsugaren är extremt kraftfull och att den utan problem suger upp all smuts som kommer i dess väg.

Extra bra passar Kärcher WD 6 P Premium för dig som ska renovera, inte minst eftersom du får med en rad tillbehör som tillåter dig att anpassa städningen efter behov. Den enda nackdelen – bortsett från att den är aningen dyr – är att konstruktionen för kabelförvaringen kunde varit bättre.


2

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC

Fördelar
 • Kraftfull motor och sugförmåga
 • Extra lång slang på 4 meter
 • Smidig att förvara
 • Klarar både vätska och torr smuts
Nackdelar
 • Kan ha svårt med slipdamm
 • Behållarens utrymme kan inte utnyttjas till fullo med påse

Produktrecension

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC är en kraftfull grovdammsugare som klarar både smuts och vatten. Modellen är utrustad med en kraftfull motor på 1400 W som ger dig en ordentlig sugförmåga och som skyddas av ett tvättbart filter.

Behållaren rymmer hela 30 liter och den 4 meter långa slangen ger dig god räckvidd. Behöver du ta en paus under städningen kan du enkelt parkera handtaget i det smarta klicksystemet.

Lättanvänd och enkel att förvara

Multi II 30 T INOX VSC är en användarvänlig grovdammsugare som klarar de flesta utmaningar som kommer i dess väg. Den 5 meter långa elkabeln ger dig en räckvidd på 10 meter och hjulsystemet med små hjul fram och stora hjul bak gör att maskinen rullar lätt, även över trösklar.

Trots att Multi II 30 T INOX VSC är grovdammsugare med hög kapacitet är den ändå relativt enkel att förvara. Detta eftersom både slang och de två förlängningsrören går att montera ihop så att den tar minimalt med plats.

Kraftfull med god sugförmåga

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC har en motoreffekt på 1400 W och en maximal sugeffekt på 292 W med ett vakuum på 210 mbar. Detta garanterar effektiv städning och du kan dessutom reglera sugkraften manuellt beroende på mängden smuts.

Behållaren har en generös kapacitet på 30 liter, men värt att nämna är att utrymmet enbart kan utnyttjas till fullo vid uppsugning av vätska. Detta eftersom dammsugarpåsarna har samma storlek för 20 liters- och 30 litersmodellen.

Smarta funktioner och tillbehör

Bortsett från att vara kraftfull och effektiv är Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC utrustad med en rad funktioner som underlättar användandet. Här finns till exempel ett filterrengöringssystem som förhindrar att filtret blir igensatt och en indikator som visar när det är dags för rengöring.

Klicksystemet kan du använda för att parkera dammsugarens handtag om du behöver ta en paus och en smart blåsfunktion. Du får även med olika tillbehör för olika ändamål, till exempel ett fogmunstycke, en adapter till elverktyg och två förlängningsrör.

Specifikationer:
• Typ av dammsugare: Golvdammsugare
• Dammbehållare: Påse
• Ljudnivå: 87 dB

Summering

8.9Omdöme
Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC – Klarar både vätska och torr smuts

Nilfisk Multi II 30 T INOX VSC är en allsidig och framför allt prisvärd grovdammsugare med god prestanda och många fördelaktiga funktioner. Maskinen är enkel att förvara och ger dig stor räckvidd såväl som en rejäl sugförmåga, både på torra och blöta underlag.

Det enda kunder haft en del problem med är slipdamm som verkar täppa till filtret relativt snabbt. Dessutom gäller behållarens kapacitet på 30 liter enbart vätska, då dammsugarpåsarna för 20 liters- och 30 litersmodellen är lika stora.


3

Kärcher SE 4002

Fördelar
 • Kan användas både som textilvårdsmaskin och grovdammsugare
 • Enkel att installera
 • Många tillbehör ingår
 • Lång räckvidd
Nackdelar
 • Högljudd
 • Kan upplevas som plastig

Produktrecension

Kärcher SE 4002 är en textilvårdsmaskin anpassad för rengöring av mattor, bilsäten och andra textiler. Genom att ta bort färskvattentanken kan du dock förvandla maskinen till en grovdammsugare och suga upp vätska såväl som torr smuts.

Med en maxeffekt på 1400 W och ett rejält sugtryck klarar Kärcher SE 4002 de flesta utmaningar hemmet har att erbjuda. Oavsett om du vill städa dina bilsäten, rengöra din heltäckningsmatta eller städa efter ett byggarbete kan denna modell vara ett passande alternativ.

Textilrengöring och dammsugning i ett 

Kärcher SE 4002 är som tidigare nämnt en textilvårdsmaskin, men genom att ta bort vattentanken kan du även använda den som grovdammsugare. Detta innebär att du dels kan använda den för att rengöra dina textiler, till exempel mattor, möbler och bilsäten, men också för att städa upp grövre smuts såväl som fint damm.

När du använder maskinen för att rengöra textiler, vilket sker med tvätt-sug-principen, behöver du bara fylla tanken med vatten och rengöringsmedel. Tanken rymmer 4 liter, vilket även den separata smutsvattentanken gör. 

Effektiv med god räckvidd

Kärcher SE 4002 har en maxeffekt på 1400 W och en pumpeffekt på 40 W. Sugtrycket ligger på 210 mbar (eller 21 kPa) som gör att maskinen kan rengöra både textiler och släta ytor på djupet. Ljudnivån är en aning hög på 73 dB, men inget man inte kan leva med.

Den generösa sladden med en längd på 7,5 meter ger dig lång räckvidd under städningen. Detta i kombination med arbetsbredden på 23 cm och teleskopröret på 2 meter bidrar till extra effektiv rengöring.

Anpassa städningen med tillbehör

Precis som med andra grovdammsugare och textilvårdsmaskiner får du vid köp med flera tillbehör. Med hjälp av dessa kan du anpassa maskinen efter ditt behov. Med Kärcher SE 4002 får du bland annat med ett handmunstycke, ett fogmunstycke, ett möbelmunstycke och ett spolmunstycke.

Du får även med ett skumfilter och ett patronfilter samt en tryck- och sugslang. Utöver allt detta ingår dessutom en provflaska med mattrengöringsmedel (RM 519) som du kan använda för grundlig rengöring av mattor och bilsäten.

Specifikationer:
• Typ av dammsugare: Golvdammsugare
• Dammbehållare: Påse
• Ljudnivå: 73 dB

Summering

8.8Omdöme
Kärcher SE 4002 – Kan användas både som textilvårdsmaskin och grovdammsugare

Kärcher SE 4002 är en kraftfull rengöringsmaskin främst avsedd för textilvård. Den går dock att förvandla till en grovdammsugare som klarar både grov och fin smuts genom att avlägsna vattentanken. Enligt kunderna är maskinen effektiv och enkel att installera, men här finns ändå en del brister.

Bland annat är maskinen ganska högljudd med sina 73 dB (även om grovdammsugare generellt sett låter mer än vanliga modeller). Dessutom anger kunder att pumpen är något ömtålig och att maskinen överlag känns ganska plastig.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Så fungerar grovdammsugare

En grovdammsugare är en damsugarmodell som klarar tuffare städuppgifter. Med en grovdammsugare kan du till exempel suga upp större mängder grus, byggdamm och till och med vatten. Anledningen till varför detta är möjligt är eftersom motorn och det som sugs upp aldrig kommer i kontakt med varandra.

Dammsugarens motor placeras ovanpå smutsbehållaren och har ett vattentätt filter som förhindrar läckage. Du kan antingen låta smutsen hamna direkt i behållaren eller i en dammsugarpåse, varav det senare rekommenderas för byggdamm eller sågspån.

Vad är skillnaden mellan en vanlig dammsugare och en grovdammsugare?

Även om funktionen är densamma finns det viktiga skillnader mellan en vanlig dammsugare och en grovdammsugare. Som tidigare nämnt är grovdammsugarens motor ofta separerad från själva behållaren, vilket den inte är i en vanlig dammsugare.

Dessutom är själva konstruktionen vanligtvis extra robust eftersom en grovdammsugare trots allt är mer kraftfull och klarar grövre smuts. Även slangen brukar vara bredare för att kunna suga upp större föremål och vissa modeller har en extra lång sladd för extra stor räckvidd.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general