Bäst i test

Grilla lax

Grilla lax

Det finns nog många som kan hålla med om att grillad lax är något av det godaste man kan äta under sommaren. Det är fräscht, det är nyttigt, och så blir man sådär lagom mängd. Det är också väldigt enkelt att tillaga! Grillad lax kan även avnjutas med en mängd olika tillbehör, och på många olika sätt. Det handlar bara om att du ska lära dig hur du ska gå tillväga för att grilla lax på bästa möjliga sätt. 

För att hjälpa dig på vägen kommer vi här nedan att dela med oss av vårt bästa recept för att grilla lax. Vi ger dig alla ingredienser, en tydlig steg för steg guide, samt några extra bra tips och råd som verkligen kommer göra dina gäster imponerade!

Hur länge ska man grilla lax?

Innan du sätter igång och inhandlar de råvaror och ingredienser som du behöver för din grillade lax rätt vill vi bemärka det faktum att det inte bara är dina ingredienser som är avgörande i hur laxen kommer smaka. Utan även tillagningstiden spelar roll för resultatet. Precis som att en köttbit enligt många kan ”förstöras” om man grillar den för länge kan en laxfilé också göra det.

Samtidigt är det sällan särskilt trivsamt om laxen är alldeles för rå. Du vill helt enkelt hitta den där tillagningstiden som gör att du kan få till en perfekt grillad lax, som är sådär härligt mår och fint rosa men som samtidigt har en perfekt textur och smak. Men hur länge ska man då grilla laxen för att uppnå det resultatet?

Svaret på den frågan är att det beror på hur du tänkt grilla och tillaga laxen, samt hur laxen ser ut och hur tjock den är. Ju mer du placerar laxen på direkt värme desto snabbare tillagas den. Det samma gäller ju tunnare skivor eller bitar du har. Nedan följer några riktlinjer som du kan utgå ifrån för att på ett ungefär förstå hur du ska gå tillväga för att grilla lax på bästa sätt:

Tillagningstid, temperaturer och andra bra saker att veta

Tunnare laxfilé/ skivor: 1-2 minuter per sida
Tjockare laxfile/ kotletter: 4-5 minuter per sida
Tjockare laxfiléer i folie: 10-12 minuter 
Helgrillad lax (hela fisken): 30-40 minuter på indirekt värme 
Innertempatatur: ca 50-56 grader 

Recept för att grilla lax 

Beroende på vad just du har för smak och tycke när det kommer till matlagning kan olika recept för grillad lax passa dig olika bra. Det recept som följer nedan är dock det som vi brukar utgå ifrån när vi vill servera grillad lax:

Ingredienser (recept för 4 personer):

 • 4 portionsbitar laxfilé (125-175g/ bit) 
 • olivolja
 • salt och peppar 
 • 2-3 msk smör 
 • citron
 • ett par nävar finhackade örter, ex dill, basilika, gräslök eller persilja 
 • ingredienser till dina tillbehör, ex potatis, sallad, sås, osv 

Recept för grillad lax

 1. rör ihop olivolja, pressad citron, finhackade örter av önskat slag, och smör. 
 2. Pensla på dressingen på laxfiléerna – ju mer du penslar på desto mer kommer laxen att ta smak. Var extra noggrann med att sidan med skinn penslas på ordentligt, och att det sen får ligga och dra 10-20 minuter. 
 3. starta igång grillen 
 4. när grillen uppnått en lagom het glöd placerar du dina laxfiléer med skinnsidan nedåt mot grillen. Glöm inte att salta och peppra innan. 
 5. låt laxen grillas tills det att skinnet blir riktigt knaprigt. Tillagningstid bör vara 1-2 minuter för tunnare laxbitar, och ca 4-5 minuter för lite tjockare skivor. 
 6. när laxens skinn fått en fin yta och blivit krispigt vänder du på bitarna och låter ovansidan grillas i samma antal minuter. Krydda med salt och peppar innan du vänder. 
 7. ta av laxen från grillen och låt vila en stund 
 8. förbered dina tillbehör, duka bordet och ställ fram drycken
 9. servera din grillad lax och njut! 

Hur grillar man lax på gasolgrill? 

Det finns många sätt att gå tillväga på för att grilla lax på kolgrill. Här får du avgöra vad just du tycker om när det kommer till smak, stekgrad, textur och om skinnet ska vara kvar eller inte. Beroende på vad just du tycker om kan det vara bättre att gå tillväga på ett eller annat sätt. Nedan listar vi några olika tillagningsmetoder som du kan testa:

Helgrillad lax

Helgrillad lax är otroligt smidigt att tillaga. Det enda du behöver se till är att laxen är urbenad och fjällad. Sen kan du smaksätta laxen genom att lägga in olika kryddor, örter, smör och liknande i laxens ”mage” innan du lägger den på grillen. Tänk på att ha skinnet kvar för extra smak och en krispig yta. Grilla på grillen i 30-40 minuter. 

Grilla lax i folie

Ett annat alternativ som är väldigt smidigt är att grilla lax i folie. Det kan du med fördel göra om du vill grilla dina laxfiléer och få ett lite mildare resultat. Du kan såklart även grilla hel lax, laxsida och tunnare skivor på detta sätt. Det är smidigt och effektivt och blir väldigt gott. Fisken blir nästan som ångkokt, men om du grillar med locket på får den en härligt rökig ton.

Jämför flera grillar i vårt sortiment här


Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
 • Total (0)
Jämför