Bäst i test

Grilla entrecote

Grilla entrecote

Våren är på ingång! Det innebär inte bara att vi börjar gå mot ljusare dagar och varmare temperaturer, utan det innebär även att vi börjar gå mot den efterlängtade grillsäsongen. Kan du hålla med om att det inte finns mycket som slår en grillkväll, när solen fortfarande ligger på och värmer och fåglarna kvittrar runt omkring dig? 

Frågar du oss så finns det inte så mycket som slår att grilla entrecote! En sådär perfekt saftig, mör köttbit som får den där perfekta ytan och den där otroliga grillsmaken. Serveras köttbiten med goda tillbehör och ett riktigt gott vin kan det ju nästan inte bli bättre! Att grilla entrecôte är dock inte alltid helt enkelt. Nedan ger vi dig våra bästa tips för hur du lyckas!

Hur länge ska man grilla entrecote?

En av de absolut viktigaste faktorerna när det kommer till att få till den där perfekt grillade köttbiten är just tillagningstiden. Det vill säga, hur lång tid du grillar din entrecôte. Här är det såklart upp till dig att avgöra hur just du föredrar köttet – ska det vara välstekt eller lite mer blodigt? Beroende på vilken köttbit du köpt kan olika stekgrad också göra sig olika bra. 

I grund och botten brukar man dock rekommendera att man grillar en entrecote några minuter på varje sida, runt 3-4 minuter. Har grillen rätt temperatur, du vet hur du ska hantera den på bästa sätt och köttbiten är mellan 1-2 cm i tjocklek kommer denna tid vara tillräcklig för att köttet ska få en fin yta och en god grillsmak, samt för att stekgraden ska bli bra. 

Sen kan du med fördel låta köttet vila, eller ställa in det i ugnen får att tillaga något mer om du tycker att det känns för blodigt. Värt att nämna är dock att det alltid är säkrast att grilla köttet lite för kort tid, snarare än för lång. Om köttet i din smak är för rått kan du som sagt låta det ligga och vila, eller tillaga det lite mer i ugnen. Är köttet redan för välstekt är det svårt att rädda. 

Hur grillar man entrecôte på kolgrill?

Så hur går man då tillväga för att grilla entrecote? Nedan delar vi med oss av vårt bästa recept när det kommer till att grilla entrecôte!

  1. Förbered köttet

Det första du bör göra är att förbereda ditt kött. Det vill säga, vi tycker att köttet smakar mycket mer om det får ligga och dra sig i en marinad eller någon form av kryddblandning innan tillagning. 

Beroende på vad du tycker om kan du exemplevis välja att krydda din entrecôte med salt och svartpeppar på båda sidor, kombinerad med lite smör och olja. Eller så kan du gnida in det med någon form av marinad enligt ett recept du gillar. Det behövs sällan allt för många ingredienser till detta, men en inköpslista kan alltid vara bra att skriva upp när du ska handla. 

  1. Tänd grillen

Under tiden som ditt kött ligger och drar sig i de goda smakerna är det dags att tända grillen. Beroende på hur lång tid detta tar med just din grill kan du behöva tänka den tidigare eller senare. 

Vi skulle dock rekommendera att du ser till att grillen är precis lagom varm i god tid tills det att ni ska äta, så att du slipper stress men samtidigt ser till att köttet är nylagat och varmt när det väl är dags för mat. 

  1. Ha inte för bråttom

När det kommer till själva grillningen av köttet skulle vi säga att grillens temperatur och glöd är väldigt avgörande för resultatet. Se därför till att inte ha för bråttom, och att snarare ha gott om tid till just detta. När glödbädden är generös, het och fin är det perfekt tid att börja grilla!

  1. Hög värme och få minuter

    Ett vinnande koncept för att få till en perfekt grillad entrecote är att grilla på hög värme i några få minutrar. Glöm inte att pensla köttet med exemplevis olja (om du inte marinerat den i något) innan du sätter igång. Är köttbiten ca 1-2 cm tjock och grillen håller en fin, jämn och het glöd brukar det räcka med 3-4 minuter på varje sida. Köttbiten ska ha fått bra med färg. 
  2. Låt ligga och dra på grillen 

Om du vet med dig att du föredrar lite mer välstekt kött kan det vara smart att låta köttbiten ligga kvar ett par minuter på grillen efter att den fått den färg du önskar. Se dock till att du först drar bort köttbiten och lägger den där det inte är så varmt. Stäng locket och låt tillagas lite ytterligare i 2-3 minuter, alternativt lägg in köttet i ugnen. 

  1. Vila!

När du är färdig med grillningen är det jätteviktigt att din grillade entrecôte får ligga och vila i ett par minuter innan det att ni ska äta den. Här brukar det räcka med 5 minuter, men dessa 5 minuter kan göra enorm skillnad både i köttets stekgrad, textur och smak. Under tiden som köttet ligger och vilar kan du passa på att korka upp det vin ni vill avnjuta till maten!

  1. Servera

Sist men inte minst är det dags att servera din grillad entrecote. Duka upp lite extra fint omkring där ni ska sitta, se till att alla har något gott i glaset och var generös med tillbehören. 

Kanske kan det vara gott med en potatissallad, gratäng eller ugnsbakad potatis till? Och vad sägs som tillbehör som smörslungad sparris, bearnaisesås och en krispig sallad till det? Anpassa din grillning såväl som servering och tillbehör enligt det som passar dig och ditt sällskap!

Kika även in https://priceadvisor.se/grillar/


Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2024 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
  • Total (0)
Jämför