Bäst i test

Frysskåp – Bäst i test

Test av tre frysskåp vilken är vinnaren? – 2022

Ett frysskåp är en vitvara som kan vara väldigt användbar för dig som är i behov av extra frysutrymme. Det till exempel om du bara har plats för en mindre kyl i köket, eller om du helt enkelt är i behov av att kunna frysa in stora mängder.

Fördelen med en sådan frys är att du får ordentligt med plats utan att du behöver ta upp överdrivet mycket yta i hemmet, och det oavsett om skåpet placeras i köket, källaren, garaget eller på någon annan plats. Idag finns det frysskåp av alla olika modeller, designs och storlekar – jämför vilken av alla frysskåp som passar dig bäst med hjälp av vår information nedan!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Varför behöver du ett frysskåp?

Den främsta anledningen till att man kan behöva ett frysskåp är, som vi nämnt ovan, att man är i behov av mer frysutrymme. Oavsett om det beror på att du har en liten frys i köket, på att du är i behov av stora ytor för din frysta mat eller på att du bara vill ha mer yta att röra dig på finns det flera saker som tyder på att ett frysskåp kan vara en bra investering.

Nu kanske du ställer dig frågan om vad det är för skillnad på ett frysskåp och en frysbox? För frysboxar fyller ju precis samma funktion, alltså att ge mer utrymme till de varor du vill frysa in. Eller hur? Riktigt så är det faktiskt inte. För faktum är att ett frysskåp är väldigt mycket mer lätthanterligt än en frysbox som ofta är både rätt stor och klumpig.

Till skillnad från vanliga frysar kommer ett frysskåp också ge dig mer utrymme och mer flexibilitet. Det då ett frysskåp sällan har lika många hyllplan, fack, avdelningar och olika racks som en vanlig frys. På så sätt får du plats med väldigt mycket mer utan att själva skåpet i sig måste ta upp särskilt mycket yta. Har du gott om höjd i taket är detta ett väldigt smart förvaringsknep.

Placering & storlek för ditt frysskåp

Vilken typ av frysskåp som passar just dig och ditt hem bäst beror helt på hur det ser ut och vad du är i behov av. Idag finns det som sagt en uppsjö av frysar att välja mellan på marknaden. Du kan hitta frysskåp av alla olika storlekar, modeller, designs, med olika effekt och funktioner. Det viktigaste att se över inför ditt köp är dock frysskåpets storlek för att du ska kunna placera den där du kan och önskar.

Vi skulle säga att du först och främst bör anpassa valet av frysskåp baserat på det utrymme du har tillgängligt i hemmet. Det finns såväl höga, breda och långa frysskåp som lägre, lite mindre varianter som du alltså kan anpassa efter de ytor du har. Ska du placera skåpet i källaren kanske storleken inte är lika avgörande som den är om du ska placera det i köket.

Kyl frys bör hänga ihop

På tal om placering så kan även det vara bra att se över innan du köper en modell som du tror passar. Vanligast är att man väljer att placera sin frys precis intill sitt kylskåp, men det kan även vara passande att placera frysen under kylen om skåpen är halva.

Om du köper ett fristående frysskåp kan du dock placera det precis där du vill så länge det får plats och finns ett uttag i närheten. Det gäller alltså även om du vill placera din frys i källaren, garaget eller på en annan plats som bidrar till att du får lite mer rum för olika produkter och varor.

Viktiga egenskaper på ett frysskåp

Utöver storlek och placering finns det såklart ett antal andra faktorer som är viktiga att se över innan det att du ska köpa ett frysskåp. Beroende på vad just du är i behov av, önskar och kan få plats med kommer olika faktorer vara olika avgörande för vilket frysskåp som är bäst för dig.

Kapacitet

Till att börja med bör du ställa dig frågan om vilken kapacitet frysen bör ha, det vill frysens volym. Detta hänger ihop med hur stort lager du får för dina olika matvaror och produkter som du vill frysa in. Värt att nämna är att kapacitet och volym ofta hänger ihop med storlek – ju större frysskåp du väljer desto mer rymmer den alltså, i praktiken.

På marknaden idag finns det frysskåp som rymmer så lite som 40- 5o liter, vilket brukar vara lagom för en person, och frysskåp som rymmer upp till flera hundra liter. Vad som passar dig bäst beror helt enkelt på vilka ytor du har i hemmet och hur mycket frysutrymme du är i behov av.

Energieffektivitet

Att köpa en frys som är för stor är inte bara onödigt då den tar upp onödigt mycket plats i hemmet. Utan en frys som är onödigt stor i förhållande till hushållets behov kommer också dra med energi är nödvändigt.

Samtidigt bör du inte fylla en frys allt för mycket då även det påverkar hur mycket el den drar. Energieffektivitet i kombination med storlek är med andra ord även det något du bör tänka på vid köp. Energieffektivitet är i princip samma sak som energiförbrukning, vilket i sig är något som man kallar för energiklass.

Precis som med andra typer av vitvaror är energiklass A den bästa, där frysen är mer energieffektiv ju fler plustecken som löper efter ”A”. Det vill säga, energiklass A +++ är den absolut bästa, medan G är den sämsta. Vill du vara energisnål, minska dina utgifter och vara snäll mot miljön bör du vända dig till frysskåp med energiklass A som lägst.

Automatisk avfrostning

En väldigt smart funktion som finns hos de flesta frysskåp idag är det som man kallar för automatisk avfrostning. Detta är en funktion som innebär att du själv slipper genomföra avfrostningen på egen hand, något som bör göras med jämna mellanrum för att frysen ska kunna prestera på bästa sätt.

Köper du en frys med automatisk avfrostning, även kallad självavfrostande frys eller med funktionen ”no frost”, kommer du inte behöva lägga så mycket tid eller energi på dess underhåll. Istället sköter sig frysskåpet på egen hand och du behöver inte ens lägga en tanke på att frosta av den.

Ljudnivån

För att din frys inte ska vara ett störande moment i köket bör du se över dess ljudnivå. Detta kanske inte är lika viktigt om du ska placera din frys i källaren eller garaget, men om frysen ska stå på en plats där du ofta befinner dig eller där ni ofta umgås kommer ljudnivån minst sagt vara avgörande.

Om ni har en frys som låter väldigt mycket kommer den sänka trivseln och komforten i köket. Trots att man kan behöva betala ett lite högre pris för att få en tyst frys kan det alltså vara värt det. Idag finns det frysar som både funkar väldigt bra och som är tystgående, det även fristående modeller.

Design

När det kommer till design är det ofta mer en fråga om smak och tycke än en fråga om funktion och användning. Ska du placera din frys i köket eller på en plats där man ofta ser den kan dock design vara något mer avgörande än om den ska stå i exempelvis en källare.

Precis som att du kan hitta frysskåp av alla olika storlekar och med varierande funktioner kan du hitta frysskåp av alla olika designs. Vanligt är att man köper en frys av rostfritt stål då det är både praktiskt och stilrent, men det finns även vita frysskåp och modeller med mer färg och mönster.

Annat som är bra att tänka på när det kommer till frysens design är hur den är konstruerad inuti. Här menar vi alltså om frysen bara har flera lådor och fack eller om det finns olika hyllplan, förvaringslådor, mindre sektioner och så vidare.

Snabb infrysning

Snabb infrysning är en funktion som allt fler är i behov av idag, det alltså precis som funktionen ”nofrost”. Med snabb infrysning menas att ditt frysskåp kan hantera stora mängder mat och varor som ska frysas ner samtidigt, och det utan att temperaturen ändras. På så sätt påverkas inte andra redan frysta produkter. Det hela går snabbt och gör så att samtligt innehåll hanteras på bästa sätt.

Funktioner

Utöver funktioner som ”no frost”, som finns i självavfrostande frysar, och snabb infrysning finns det även ett par andra funktioner som kan vara bra att se över då du ska köpa ett frysskåp. Vanliga funktioner, som ofta finns att hitta hos andra kylskåp och frysar, är wifi, elektronisk temperaturstyrning, soft close, varningssystem för höga temperaturer, samt isfunktion.

Andra relaterade tester:

Ismaskin, minikyl

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 2

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general