Bäst i test

Frysbox – Bäst i test

Test av tre frysboxar vilken är vinnaren? – 2022

Om du vill ha möjligheten att förvara större mängder frysvaror på ett smidigt och tryggt sätt ska du kolla in frysboxar. De är rymliga, funkar för att frysa in det mesta och trygga att hantera. Den främsta fördelen med en frysbox är inte bara att dess energiförbrukning ofta är mycket bättre om man jämför med en vanlig frys.

Utan en frysbox är även väldigt fördelaktig då den håller en jämn och stadig temperatur länge, det vill säga även om du inte har tillgång till el på ett tag. Låter det som att en frysbox kan passa dig? Läs mer om frysboxar nedan!

Please Select Valid Pricing Table

Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vilken typ av frys passar mig?

När man ska köpa en frys är det väldigt många som direkt vänder sig till vanliga frysar, det vill säga längre eller kortare frysskåp. Detta behöver inte vara fel. Värt att nämna är dock att en frysbox kan vara ett väldigt mycket bättre alternativ i flera fall. Om man jämför en vanlig frys och en frysbox finns det såklart för- och nackdelar med de båda beroende på vilket hushåll det gäller.

Vanliga, långa frysskåp kan såklart vara att föredra om du vill ha just en stående frys som inte tar överdrivet mycket plats varken på bredden eller i djupet. De kan rymma rätt mycket men är samtidigt smidiga att förvara om du har ett litet utrymme att placera din frys på. Frysboxar är dock att föredra om du är i behov av att frysa in en väldigt stor mängd frysvaror.

Detta just då frysboxar faktiskt utlovar den kapacitet som är angiven på produkten i och med att de varken har hyllor eller lådor. Det till skillnad från ett frysskåp vars kapacitet ofta är mindre än det som angivs just på grund av att hyllorna och lådorna fyller ut en del. En annan fördel med frysboxar är att de ofta har en bättre energiklass och drar därmed inte lika mycket el. De håller sig även kalla länge.

Varför behöver jag just en frysbox?

Vi skulle säga att det finns många anledningar till att man kan vara i behov av en frysbox. Framförallt kommer det bli en väldigt bra investering om du är i behov av flera liter av lagringsutrymme för varor som du vill frysa in. Frysboxar har nämligen inga hyllor eller lådor (oftast inte) och kan därmed rymma väldigt mycket utan att något annat ligger i vägen, hindrar dig från att sortera hur du vill eller tar plats.

En annan anledning till att en frysbox kan vara något som du behöver i ditt liv är om du vill kunna använda en form av frys som inte drar överdrivet mycket el. Det tack vare dess energiklass. Detta är till exempel bra om du har en viss budget att förhålla dig till, om du vill spara på energin och därmed även vår miljö, eller om du bara inte vill lägga onödigt mycket pengar på el.

Finns det en risk för strömavbrott eller liknande där du bor kan du även komma långt med en frysbox. De har nämligen en tendens att hålla sig kalla väldigt mycket längre än en vanlig frys även då elen försvinner. Skulle det ske behöver du alltså inte oroa dig för att alla dina produkter förstörs bara efter några timmar. Frysboxen är med andra ord något som kan göra stor skillnad i ditt liv.

Var kan jag placera en frysbox?

En frysbox är något som många kan få väldigt stor både glädje och nytta av. Oavsett hur du bor och vad du är i behov av när det kommer till lager för matvaror och olika produkter finns det ingen tvekan om att frysboxen kan vara ett riktigt bra komplement till den vanliga frysen.

Det inte bara då den ser till att dina matvaror inte påverkas av omgivande temperatur, utan det även då den ser till att matvarorna och dina produkter håller sig kalla väldigt länge trots att elen kanske glappar eller försvinner. I din frysbox kan du även få plats med allt och lite till – det är bara du som avgör dess storlek. Detta såklart beroende på hur mycket plats du har, och var och hur den ska placeras.

Vad är avgörande för rätt placering?

För det är nämligen frysboxens storlek som till stor del är avgörande för var den kan placeras. Har du obegränsat med plats i källaren, garaget eller liknande behöver det såklart inte vara ett problem. Värt att nämna är dock att den rätta placeringen för frysen även har att göra med vilken omgivande temperatur den klarar av. Somliga kan stå i väldigt låga temperaturer, medan andra inte klarar det.

Vilken temperatur och omgivning som frysboxen mår bäst i beror på dess klimatklass. Detta står tydligt märkt på frysen så att du redan innan köp får en bild av hur och var den ska placeras för att fungera optimalt.

Placerar du din frysbox på en plats som inte uppnår den optimala temperaturen (för låg eller för hög) för klimatklassen kommer boxen att dra väldigt mycket mer el än nödvändigt. Den kommer inte heller att fungera som den ska. Att lägga lite extra vikt vid klimatklassen då du ska köpa en frysbox kommer med andra ord göra stor skillnad för din användning.

Har frysboxens placering betydelse för din elräkning?

Ja, det skulle vi absolut säga. Alla olika frysboxar har nämligen olika klimatklasser, exempelvis 16-32. Det är frysens klimatklass som i sin tur avgör i vilken omgivande temperatur som frysens både trivs och fungerar som bäst. I exemplet med klimatklassen 16-32 fungerar frysen optimalt i en omgivning där temperaturen ligger på 16-32 grader.

Skulle det visa sig att du inte har möjligheten att placera din frysbox på en plats där denna temperatur hålls, eller om temperaturen på grund av utomhusklimatet svajar och sjunker under denna angivelse, finns det en risk för att frysen inte fungerar som den ska. Det kan även komma att bli så att frysen drar mer el än nödvändigt då den ”går på högvarv” för att kompensera och hålla den temperatur du ställt in.

Värt att nämna är dock att det för en frysbox är bättre att placera den på ett ställe där temperaturerna risker att sjunka för lågt snarare än att de stiger för mycket. Det krävs nämligen mer av frysboxen för att den ska hålla sin låga temperatur och fortsätta frysa in sina produkter om det är varmt runt om den.

Detta är såklart något som i sin tur kommer att påverka eneriförbrukningen och din elräkning. Det finns till och med källor som påvisar att man för varje grad som rumstemperaturen sänks (det vill säga i förhållande till frysens klimatklass) så sparar du 2-5% av frysens energiförbrukning. Ju lägre temperatur desto mindre el kommer alltså din frys dra, och desto mer sparar du på din elräkning.

Viktiga egenskaper hos en frysbox

När du ska köpa en frysbox finns det vissa aspekter som är lite viktigare än andra att se till för att valet ska bli så bra som möjligt för dig. Nedan listar vi de viktigaste egenskaperna hos frysboxar, några du även bör räkna in om du jämför olika modeller:

Kapacitet

Först och främst är kapaciteten viktig då den är avgörande för hur mycket, och vad, du kan förvara i frysen. Man brukar säga att man per person i ett hushåll bör räkna med ca 50-100 liter utrymme i en frys för att det ska vara tillräckligt. Det beroende på hur stora matvaror ni vill ha i lager, samt vilken typ av produkter ni vill frysa in.

Fryskapacitet per dygn

Fryskapacitet per dygn är bra att se över om du kommer vara i behov av att frysa in stora mängder mat per dygn. Det till exempel om du ofta jagar och ska lägga in ett lager på flera kilo kött, om du plockat flera liter bär eller svamp, eller om ni ofta köper färska råvaror som ska frysas ner.

Det är nämligen fryskapaciteten per dygn som avgör hur stora mängder frysen kan ta hand om per dag utan att temperaturen i frysen överlag stiger. Fryser ni oftast bara in redan frysta matvaror är detta inte så lika avgörande.

Energiklass

Som tidigare nämnt är frysens energiklass avgörande för dess energiförbrukning. Vill du ha en energisnål frysbox ska du leta efter modeller som inte är lägre än energiklass A. Helst ska du köpa en frysbox med energiklass A +, A++ eller A+++ – ju fler plustecken efter ”energiklass A” desto mindre energi drar den. Dess energiklass kommer alltså i sin tur att påverka både din elräkning, din plånbok och vår miljö.

Antifrost-funktion

Vill du slippa frosta av din frys på egen hand bör du välja en modell med en redan inbyggd antifrost-funktion, även kallad LowFrost. Denna kommer se till att det bildas mycket mindre is i frysen, något som i sin tur påverkar såväl hur ofta frysen måste avfrostas manuellt som hur frysen funkar. Ju mer is desto sämre kommer temperaturen i frysen att hållas. Ju mer is desto mer ström drar den också.

Klimatklass

Klimatklassen indikerar på vilken omgivande temperatur som din frysbox mår bäst och fungerar optimalt i. Om frysen inte placeras på en plats där temperaturen hålls inom spannet för denna klimatklass kommer frysboxen att jobba mer för att hålla den rätta temperaturen. Det bidrar då i sin tur till att den drar med energi och därmed höjer din elräkning.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general