Bäst i test

Frukttork – Bäst i test

Test av tre frukttorkare vilken är vinnaren? – 2022

Att torka svamp och frukt är något som kommer med många fördelar. Utöver att det ofta är väldigt enkelt och kan gå rätt snabbt kommer torkad svamp och frukt smaka mer, hålla sig fräscha och goda längre, samt erbjuda fler användingsområden. Oavsett om du vill äta det som snacks, ha svamp till en soppa eller vill förvandla dina frukter till dekoration är torkade råvaror det du ska satsa på.

Investerar du i en frukttork kan du uppnå de önskade resultaten väldigt enkelt, smidigt och snabbt. Dessa kan ofta användas som både frukt och svamptork! För att du ska hitta den bästa frukttorken på marknaden har vi listat bästa frukttork nedan.

Oliver Hellström

Oliver Hellström

Copywriter


1

Steba ED5 Dehydrator – Bäst i test

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Topp rankad hos Prisjakt
 • Kommer med både timer och temperaturkontroll
 • Består av 5 nivåer som kan staplas enligt önskemål, även individuellt
Nackdelar
 • Rätt dyr och stor

Produktrecension

Steba ED5 är en kombinerad frukt och svamptork som du kan använda för att göra hälsosamma snacks av alla dess slag. Du kan göra chips, torka kryddor, göra mellanmål av dina frukter och grönsaker, torka svamp till matlagning, och så vidare. Möjligheterna är med andra ord otroligt många. Det du torkar i denna apparat kommer smaka mer och hålla sig fräscht längre! Vi är riktigt nöjda.

Mångsidig frukttork

Det som vi framförallt gillar väldigt mycket med den här frukttorken är att den kan användas till så många olika saker. Den kan användas för allt från att torka svamp till att torka frukter, grönsaker, kryddor, m.m. Det innebär att du kan få stor användning för denna dehydrator, oavsett hur dina behov och önskemål ser ut. Att använda frukttorken är både smidigt och enkelt, och går snabbt.

Ökar hållbarheten

I och med att denna apparat torkar dina livsmedel och råvaror kommer du uppleva att de håller sig fräscha och fina mycket längre. Hållbarheten ökar alltså avsevärt, speciellt om du sen förvarar det i tätslutande burkar. Detta är ett perfekt sätt att ta tillvara på dina råvaror innan de blir gamla, där även den torkade svampen och frukten kan användas till väldigt mycket. Gott blir det också.

Olika inställningar

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för de olika inställningar och funktioner som Steba ED5 frukttork kommer med. Här har du en temperaturkontroll på mellan 40-70 grafer, samt en tidskontroll på 1-36 h. Du kan använda dig av alla 5 nivåer som frukttorken kommer med, eller så kan du välja att stapla dem på det sätt som passar dig. Indivuellt eller kombinerat med flera. Så många valmöjligheter!

Specifikationer:
– Mått: 33,5×26,5×28,5 cm
– Timer: 1-36h
– Vikt: 2,5kg
– Effekt: 350 watt
– Temperatur: 40-70 grader
– Insatser/ nivåer: 5

Summering

9.2Omdöme
En kvalitativ frukttork med flera användningsområden och olika inställningar


2

Princess Dehydrator Torkugn – Budget valet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Kitchentime
 • Högt kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Håller hög kvalité i förhållande till dess pris
 • 6 justerbara nivåer som är lätta att anpassa
 • Utformad med antiglid-fötter för bra stadga
Nackdelar
 • Rätt tråkig design
 • Kan upplevas som stor och klumpig

Produktrecension

Vill du kunna konservera och torka olika råvaror och livsmedel? Ta då en titt på denna dehydrator från Princess. Detta är en torkugn som du kan använda för att torka allt från svamp och grönsaker till att torka frukt. Denna modell kommer med 6 olika våningar som kan tas av och anpassas efter behov, justerbara temperaturinställningar och smart timer funktion. För dess kvalité är den rätt billig.

Justerbara nivåer för anpassad användning

I och med att denna frukttork kommer med hela 6 olika nivåer kan den hur smidigt som helst anpassas efter dina behov och önskemål gällande torkningen. Du kan använda så många av dessa nivåer som du vill, från en till sex stycken per gång. De 6 nivåerna är rymliga och ger dig mycket plats för alla dina råvaror. Lagrena är lätta att ta av och sätta på, och locket är lätt att justera.

Mångsidiga funktioner

Denna frukttork från Princess kommer även med justerbara temperaturinställningar och en smart timerfunktion. Det innebär att den kan användas för att torka mängder av olika råvaror och livsmedel, där du kan få önskade resultat som både smakar mycket och håller länge. Temperaturen kan justeras mellan 40-70 grader. Tack vare torkens antiglid-fötter står den stadigt på sin plats.

Specifikationer:
– Mått: 36,5×21,5×36,5 cm
– Effekt: 350 watt
– Temperatur: 40-70 grader
– Insatser/ nivåer: 6

Summering

8.6Omdöme
En bra och billig torkugn med flera olika nivåer och stabil design


3

Steba ED 6 – Premium valet

Fördelar
 • 5/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Högt kundbetyg hos Whiteaway
 • Högt kundbetyg hos Confidentliving
 • Känns tålig och rejäl med gott om ytor för torkning
 • Är tystgående men samtidigt väldigt effektiv
Nackdelar
 • Väldigt dyr

Produktrecension

Här har vi en annan storfavorit från Steba, deras ED 6. I och med att denna frukt och svamptork kommer till ett förhållandevis väldigt högt pris, men samtidigt erbjuder en fantastik kvalité och användning, anser vi att denna variant är en självklar premiumvinnare. Den är stor, rymlig och kraftfull, jobbar väldigt effektivt och kan användas till det mesta. Många inställningar och lätt att hantera.

Stor och kraftfull frukttork

Det som framförallt gör att den här modellen av frukttork sticker ut bland våra deltagare här är just det faktum att den är så väldigt stor och rymlig. Här kan du använda dig av de 6 olika insatser som maskinen har, eller så väljer du att använda frukttorken enligt behov och hur mycket just du vill torka nu.

Oavsett hur det ser ut för dig kan denna svamptork frukttork användas till att torka precis det du vill, oavsett om du vill torka svamp eller frukt får du riktigt fina resultat. I och med att den är så kraftfull jobbar den också väldigt effektivt (800 watt) vilket såklart underlättar mycket. Trots dess effekt är den tystgående och behaglig.

Smarta inställningar

Något som också bidrar till att denna frukt- och svamptork känns som ett perfekt premiumval är just dess smarta inställningar. Denna kommer inte bara med en temperaturkontroll på 30-70 grader (som är elektronisk), utan den kommer även med en timer som kan ställas in på 1-24 timmar. Du kan med andra ord anpassa användning helt efter behov och efter de livsmedel du vill torka.

Hållbar och tålig

I och med att frukttorken Steba ED 6 är tillverkad av rostfritt stål kan du också känna dig säker på att den är både tålig, hållbar och lätt att underhålla. Oavsett om det är din första frukttork eller om du använt liknande maskiner innan kan vi garantera att du kommer bli nöjd med denna. Den är stor, men samtidigt otroligt rymlig och riktigt proffsig.

Specifikationer:
– Mått: 36,5x29x47,5 cm
– Timer: 1-24h
– Vikt: 7,2kg
– Effekt: 800 watt
– Temperatur: 30-70 grader
– Insatser/ nivåer: 6

Summering

7.8Omdöme
Steba ED 6 är en kraftfull frukttork med smarta inställningar och snygg design


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en frukttork & hur fungerar den?

En frukttork är en apparat som tillåter dig att torka olika frukter, svamp, grönsaker, kryddor, m.m. Den är uppbyggd med flera olika nivåer där du kan placera dina råvaror. När du sen startar igång frukttorken, på en viss temperatur och på en viss tid, kommer den att sakta men säkert torka det som ligger där i. Det kan liknas med en varmluftsugn som både värmer, ”tillagar” och torkar.

Viktiga egenskaper med en frukttork & svamptork

Att använda sig av en frukttork kommer med många fördelar. Oavsett hur dina behov och önskemål ser ut kan du idag hitta en frukt och svamptork som uppfyller dessa. Det kan dock vara svårt att veta vilken av alla modeller du ska välja – beroende på vad just du efterfrågar finns det vissa modeller som gör sig bättre än andra.

Nedan går vi igenom vilka som är de viktigaste egenskaperna hos en svamptork frukttork!

 • kapacitet – hur mycket vill du kunna torka samtidigt? Större frukttorkar är ofta dyrare men också mer effektiva!
 • storlek – var, hur och på vilket sätt vill du förvara din frukttork?
 • effekt – hur snabbt vill du att dina råvaror ska torkas?
 • användning – ska frukttorken vara så enkel som möjligt att använda, eller ska den erbjuda många olika manuella funktioner och inställningar?
 • pris – hur mycket anser du är värt att lägga på en svamptork frukttork?

Funkar det inte lika bra att torka mat i ugnen?

Självklart kan man torka svamp, frukt, grönsaker och andra liknande råvaror i ugnen. Men, om man vill torka mycket svamp eller frukt, önskar att det ska gå smidigt och enkelt, och även vill kunna torka råvarorna utan att behöva hålla koll under hela tiden så skulle vi absolut rekommendera att investera i en frukttork.

Det är inte bara smidigare och mer effektivt att använda sig av en frukttork. Utan en svamp- och frukttork är också väldigt mycket mer säker att använda, samtidigt som resultatet ofta blir mycket bättre och jämnare. Smaken blir väldigt koncentrerad och råvarorna håller länge.

Dessutom rymmer en frukttork ofta väldigt mycket då de kommer med olika nivåer/ lager. Att du kan ställa in olika temperaturer och tid underlättar också väldigt, speciellt för dig som nybörjare. 

Viktiga tips när du ska använda en frukttork

För att du ska uppnå de resultat du önskar när du använder din frukttork krävs det inte bara att du har köpt en modell som passar dig. Utan det finns även ett antal saker du bör tänka på när det kommer till användning och hantering. Nedan listar vi våra bästa tips för när du ska använda en frukttork:

 • använd mogen (men inte övermogen) frukt
 • skiva dina råvaror i tunna skivor
 • räkna med att det kan ta uppemot 6-8 timmar innan det blir färdigt
 • det kan vara bra att hålla koll på resultatet efter ett par timmar i torken
 • frukt och bär bör inte torkas överdrivet länge, utan bara tills att vätskan försvunnit

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 6

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general