Bäst i test

Fritös – Bäst i test

Test av tre fritöser vilken är vinnaren? – 2022

Allt fler hushåll i Sverige har skaffat fritös under de senaste åren då de är enkla att använda och tillagar fantastiskt god mat. Friterad mat som pommes frites, kyckling eller andra godheter är någonting som de flesta tycker om. Med en fritös så kan man tillaga alla sina friterade favoriträtter i hemmet och laga riktiga delikatesser inför middagsbjudningen!

Det finns mycket som kan verka komplicerat eller omständigt med en fritös och det finns också väldigt många modeller att välja mellan. För att underlätta så har vi svarat på de vanligaste frågorna och testat några olika fritöser, följ med här för att få reda på vad vi kom fram till!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Tefal Oleoclean Pro – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos Kockhuset
 • Topp rankad hos Prisjakt
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Kitchentime.se
 • Automatisk olje filtrering
 • Enkel rengöring
Nackdelar
 • Något dyr

Produktrecension

Det fanns ingen tvekan om att den banbrytande Tefal Oleoclean Pro skulle bli utsedd till bäst i test efter att ha testat olika fritöser. Tefal Oleoclean Pro är en innovativ fritös som rymmer hela 3,5 liter olja eller 1,2 kg mat. Detta innebär att man kan tillaga friterad mat åt hela familjen utan att behöva göra det flera gånger.

Enkel rengöring

Tefal Oleoclean Pro har väldigt praktisk rengöring och är enklare att rengöra än de flesta fritöserna då filter, oljebehållare och frityrkorg är avtagbara och tål maskindisk. Detta är verkligen praktiskt och förenklar rengörings processen väldigt mycket.

Oljefiltrering

Den mest innovativa funktionen med fritösen är den patenterade automatiska filtreringen av olja. Efter att man har använt Tefal Oleoclean Pro så kan man aktivera filtreringsläget. Filtreringsläget dränerar och filtrera oljan automatiskt och lägger den i en behållare så att den kan användas vid ett senare tillfälle.

Först dräneras all olja och sedan svalnar, efter all olja har svalnat så går den genom en såll in i en behållare. Detta innebär att man inte behöver tömma oljan och filtrera den själv för att kunna återanvända den!

Specifikationer:
– Vikt: 4,9 kg
– Effekt: 2300 W
– Temperatur: 150-190C
– Oljekapacitet: 3,5 L

Summering

9.1Omdöme
Tefal Oleoclean Pro är en utmärkt fritös som är enkel att rengöra med automatisk filtrering av olja, vill man ha en av de bästa fritöserna på marknaden så behöver man inte leta längre


2

Tefal Easy Pro – Budget valet

Fördelar
 • 4,6/5 i kundbetyg hos Whiteaway
 • Högt kundbetyg hos Confidentliving
 • Högt kundbetyg hos Cdon.se
 • Diskmaskinsrengöring
 • Billig
Nackdelar
 • Ingen automatisk olje filtrering
 • Minsta temperaturen är 170C

Produktrecension

En annan utmärkt produkt från Tefal är Tefal Easy Pro fritösen som vi utsåg till budget valet. En utmärkt fritös som ger väldigt bra resultat. Fungerar perfekt för pommes, kyckling, fisk och grönsaker! Denna fritös med en effekt på hela 2200 W har automatiskt överhettningsskydd för att förhindra att man bränner sig.

Tefal Easy Pro har stora utvändiga handtag för enkel förflyttning. Fritösen har även en emaljerad gryta vilket förenklar rengöringen. Allt i fritösen går att rengöra i diskmaskinen förutom den mekaniska kontrollpanelen. Detta är väldigt praktiskt då fritöser vanligtvis kan vara omständiga att rengöra.

Med ett väldigt attraktivt pris så är denna produkt från Tefal väldigt imponerande. Fritösen har en oljekapacitet på 3L Och en kapacitet på ungefär 1kg.

Specifikationer:
– Vikt: 2,79 kg
– Effekt: 2300 W
– Oljekapacitet: 3 L
– Temperatur: 170-190C

Summering

8.4Omdöme
Tefal Easy Pro är en prisvärd fritös som är enkel att använda och tillagar god och krispig mat – detta är en produkt som verkligen erbjuder mycket värde för pengarna


3

OBH Nordica Deep Fryer Pro – Premium valet

Fördelar
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Snygg design
 • CoolZone-funktion
 • Enkel att använda
Nackdelar
 • Ingen automatisk olje filtrering

Produktrecension

En annan fritös som förtjänar uppmärksamhet är OBH Nordica Deep Fryer Pro och därför valde vi att utse denna fritös till premium valet. Med en oljekapacitet på hela 4 liter så klarar denna fritös av att laga stora måltider åt dig och dina nära.

Temperaturen på fritösen kan justeras mellan 130-190C vilket är en perfekt bredd för det mesta som ska friteras. OBH Nordica Deep Fryer Pro har även en CoolZone-Funktion som gör att oljan håller längre och förhindrar brända smulor. Fritösen testades med kyckling, pommes frites, och fisk – alla tre rätterna blev krispiga och fick en oerhört god smak.

OBH Nordica Deep Fryer pro signalerar så fort maten är klar friterad och har en digital display som visar både temperatur och tid. Även fast denna fritös utsågs till premium valet så har den fortfarande en rimlig prislapp!

Specifikationer:
– Vikt: 3,1 kg
– Effekt: 2000 W
– Temperatur: 130-190C
– Oljekapacitet: 4 L

Summering

7.7Omdöme
OBH Nordica Deep Fryer Pro är en väldigt stor fritös med många funktioner


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Hur fungerar en fritös?

En fritös är ett köksredskap som används för att fritera olika sorters mat som till exempel pommes frites. Fritösen är en apparat som värmer upp olja till höga temperaturer så att oljan kokar och man kan fritera olika sorters mat. När man friterar någonting istället för att steka eller tillaga i ugnen så får maten en krispig yta som man bara kan få fram genom att fritera.

Det som är speciellt med att fritera mat är att insidan av maten blir saftig och mjuk medan utsidan blir härligt krispig och god. En fritös fungerar perfekt för att tillaga friterad kyckling, potatis, och egentligen allt annat som man kan tänka sig fritera.

Man häller ner olja i en fritös, sedan så använder man en metall korg som man sätter matten i och doppar ner maten i den heta oljan. Fritösen fungerar alltså så att den tillagar maten genom att ”koka” maten i olja.

Hur länge ska man fritera pommes i en fritös?

Det finns inget exakt recept på hur länge man ska fritera pommes i en fritös för att de ska bli perfekta. Någonting som de flesta verkar hålla med om är dock att pommes ska för friteras i en lägre temperatur och sedan kort friteras i en högre temperatur för att få den krispiga ytan.

Om man följer ett recept från ICA så ska man börja med att värma fritösen till 140C, när fritösen har nått 140 grader så friterar man sina pommes frites i 6 minuter och tar sedan ut dem ur fritösen. Efter detta så höjer man temperaturen till 180C och låter oljan nå 180 grader, sedan så friterar man sina pommes frites i 2-3 minuter till så att de får den krispiga goda ytan.

Andra recept följer ett liknande mönster, vissa rekommenderar att man förfriterar i 120-130C i 10 minuter och sedan höjer temperaturen till 175-180C och friterar då i 3-5 minuter till.

Om man ska fritera frysta pommes frites så kan man värma fritösen till 175C direkt och sedan tillaga de frysta pommes frites i fritösen i 3-5 minuter tills de har fått en fin brun färg och krispig konsistens.

Exakt hur länge man ska fritera pommes i en fritös varierar alltså beroende på hur krispiga man vill ha dom.

Vilken olja används till fritös?

När du använder en fritös så är det väldigt viktigt att du också använder en värmetålig olja som klarar av höga temperaturer. Det finns speciella frityroljor som används för att fritera mat, dessa oljor har en hög rykpunkt och är därför anpassade för de höga temperaturerna som en fritös kan uppnå. Det bästa med frityrolja är att den osar mindre men framförallt så ger oljan ett utmärkt resultat även om temperaturerna skulle överstiga 200C.

För att smaken ska bli bäst ska oljan ha en neutral smak så att smaken från oljan inte tar över smaken från maten. De två vanligaste oljorna som används till en fritös är solrosolja och rapsolja, som tidigare nämnt så används även frityrolja. Det går även bra att använda sig av till exempel druvfröolja, sojaolja eller jordnötsolja i en fritös.

En annan olja som tål höga temperaturer och fungerar utmärkt för en fritös är kokosolja, detta är det hälsosammaste alternativet om man ska fritera. Eftersom att kokos

Oljan som man använder för att fritera kan återanvändas men det är viktigt att den silas ordentligt efter varje användning.

Hur ofta byter man olja i en fritös

Det finns ingen skriven regel på hur många gånger man kan använda olja i en fritös innan den blir dålig. Det viktigaste är att oljan är så ren som möjlig inför varje användning. Om du märker att oljan byter färg, luktar illa, eller på annat sätt verkar vara dålig så är det viktigt att du byter olja för att uppnå det bästa resultatet. Att använda dålig olja kan påverka smaken på det du friterar och därför behöver du byta olja om du märker att den blir dålig.

Vissa människor brukar göra så att om de friterar grönsaker så använder de oljan 5-6 gånger, friterar de kött så byter de oljan efter 1-2 gånger och friterar de fisk så byter de oljan direkt då det påverkar smaken av oljan.

Töm oljan i fritösen efter varje gång du har använt maskinen, det är viktigt att sila oljan om den ska återanvändas vilket kan göras genom ett kaffefilter. Sedan kan man spara oljan för återanvändning i en behållare.

Hur rengör man maskinen?

Att rengöra en fritös kan vara lite mer tidskrävande än att rengöra andra vitvaror man har i köket. Här nedan kommer vi att gå igenom de olika stegen som du behöver följa för att rengöra din fritös:

 1. Se till att oljan som ligger i fritösen och hela fritösen är kall, de kan uppnå väldigt höga temperaturer så det är viktigt att låta fritösen svalna ordentligt innan rengöring.
 2. Fritöskorgen är enklast att rengöra och kan oftast sättas i diskmaskinen eller diskas för hand.
 3. Töm hela fritösen på olja, om oljan fortfarande är ren och ska återanvändas så skall oljan silas och sedan sättas i en behållare.
 4. Torka upp all olja och smulor/smuts som kan finnas i fritösen med hjälp av en luddfri trasa.
 5. Spruta grillrengöringsmedel på ytan och fördela sedan medlet med hjälp av en borste eller svamp.
 6. Låt produkten verka i några minuter och torka sedan bort allt fastbränt smuts
 7. Sista steget är att torka av ytan med papper och efterskölj med vatten.
 8. Ett extra steg är att se till att det inte finns något överblivet vatten i fritösen och att allt är helt torrt innan användning.

Ett alternativt sätt att rengöra insidan av fritösen är att följa de första stegen för att få bort oljan och fritöskorgen och skrapa insidan och utsidan, sedan hälla i vatten och en stänk diskmedel i fritösen och sätta igång den i 5-10 minuter – låt sedan vattnet svalna och häll ut det i sinken.

Vad är skillnaden mellan en Airfryer och en fritös?

Som tidigare nämnt så friterar man maten i en fritös genom att värma upp olja till höga temperaturer och sedan ”doppa” maten i den kokande oljan, detta skapar en krispig yta och en speciell smak. En fritös fungerar alltså på detta sättet och värmer maten genom att fritera den i olja.

En Airfryer tillagar istället maten genom varmluft och det används enbart en väldigt liten mängd olja för att ”luftfritera” maten. Detta innebär att maten är hälsosammare om den är tillagad med en airfryer jämfört med en vanlig fritös.

Det finns ett fåtal skillnader på att tillaga mat med en airfryer jämfört med en fritös, vi kommer att gå igenom de viktigaste skillnaderna här nedan:

 1. Smaken skiljer sig väldigt mycket mellan en Airfryer och en fritös. En Airfryer kan aldrig uppnå samma goda smak och krispighet som en riktig fritös som tillagar maten i olja. Många menar att det är två helt olika smaker när man använder en Airfryer och en Fritös. Den största skillnaden här är att en djupfritös ger den goda friterade smaken som många föredrar.
 2. En Airfryer kräver enbart lite eller ingen olja vilket gör Airfryer till det hälsosammare alternativet.
 3. En Airfryer är enklare att rengöra eftersom det inte används så mycket olja.
 4. En fritös lagar krispigare mat.

Detta är alltså de största skillnaderna på en airfryer och en fritös. En Airfryer är nyttigare, enklare att använda och enklare att rengöra men uppnår inte riktigt samma smak eller krispighet som en fritös.

Viktiga egenskaper hos en fritös

Det finns flera olika egenskaper som är viktiga hos en fritös.

En viktig egenskap är kapaciteten, fritösen måste vara tillräckligt stor för att möta användarens behov. Bor man i ett mindre hushåll så kanske en liten fritös klarar av jobbet, medan ett större hushåll kan innebära att man behöver en större fritös med en högre kapacitet.

Hur lätt fritösen är att rengöra är en annan egenskap som kan vara viktig. Vanligtvis så kan fritöser vara omständiga att rengöra, medan vissa är enklare. Därför är en viktig egenskap hur svår fritösen är att rengöra. Om alla delarna är avtagbara och diskmaskinsvänliga så är det enkelt att rengöra vilket de flesta föredrar.

Vilka temperaturer som är tillgängliga hos fritösen är en annan viktig egenskap. Fritöser har ofta en relativt liten bredd när det kommer till temperaturer. Man vill kunna fritera på låg temperatur som är runt 130C samt även högre temperaturer på 170-180C, därför så bör man hålla utkik efter vilka temperaturer fritösen klarar av.

Pris och design är också viktiga egenskaper som med alla andra vitvaror. Man bör hitta en fritös med en snygg design som passar in i köket, samt så bör man inte betala för mycket. Det bästa sättet att försäkra sig att man får rätt pris är att jämföra olika fritöser och se vilken som erbjuder mest valuta för pengarna.

Andra relaterade tester:

Ismaskin , Airfryer

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 0 / 5. Omdöme antal: 0

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general