Bäst i test

Belgiskt våffeljärn – Bäst i test

Test av tre belgiska våffeljärn vilken är vinnaren? – 2022

Håller du med om att belgiska våfflor är de absolut godaste våfflorna? Om så är fallet så tycker vi att du inte bör vänta en sekund längre med att köpa hem ett belgiskt våffeljärn! Har du ett sådant våffeljärn hemma kan du när och hur ofta du vill tillreda dina egna belgiska våfflor, helt enligt dina preferenser och önskemål. Vill du till exempel bjuda dina grannar på fika, överraska dina partner med en lyxig helgfrukost eller bara unna dig ett riktigt gott mellanmål kan du alltid vända dig till ditt belgiska våffeljärn!

Att grädda belgiska våfflor kan dock ofta vara lite svårare än att grädda vanliga våfflor. Men, med rätt typ av våffeljärn och med lite övning och färdighet finns det mycket som talar för att du kan få till riktigt bra resultat. Vi tipsar om belgiskt våffeljärn bäst i test nedan, som du kan beställa hem med öppet köp!

Filippa Richert

Filippa Richert

Copywriter


1

Cloer 1445 Belgiskt Våffeljärn – Bäst i test

Fördelar
 • Testvinnare hos flera aktörer
 • 4,8/5 i kundbetyg hos Kitchentime
 • 5/5 i kundbetyg hos Köketsfavoriter
 • Toppsäljare hos flera butiker
 • Utformad med indikatorlampa, non stick beläggning och 2 platser
Nackdelar
 • Kan upplevas som något stort

Produktrecension

Cloer 1445 är en riktig klassiker när det kommer till våffeljärn för belgiska våfflor. Detta är både enkelt och säkert att använda med dess non-stick beläggning, erbjuder dig att grädda två våfflor samtidigt, och så kommer den med en indikatorlampa som meddelar var i tillredningsprocessen du är. Det finns även en steglös temperaturinställning som underlättar. Bra våffeljärn till bra pris!

Klassisk design

Det som främst gjorde att vi valde just detta våffeljärn som vår bäst i test vinnare var att den kommer i en väldigt klassisk design. Det vill säga, den ser ut precis som ett våffeljärn ”ska” göra, vilket vi verkligen gillar. Det må inte vara det snyggaste, mest eleganta eller smäckraste våffeljärnet på marknaden. Men, i förhållande till vad det erbjuder så anser vi att det är perfekt.

Non stickbeläggning och plats för två våfflor samtidigt

Andra egenskaper som gjorde att vi valde just Cloer 1445 belgiskt våffeljärn som vår favorit i detta test är dess non stickbeläggning och det faktum att järnet är utformat med plats för 2 våfflor. Det innebär att det är både väldigt enkelt, smidigt och säkert att grädda våfflorna i detta järn. I och med att detta är ett dubbelt våffeljärn kan du också använda det för att grädda två belgiska våfflor på en gång!

Indikatorlampa och steglös temperatur

Tack vare våffeljärnets indikatorlampa kan du känna dig säker på att du kommer ges tydliga signaler när järnet är tillräckligt varmt för att börja användas – när lampan lyser grönt har du fått ett ok. Detta går dock rätt snabbt, så var med! Med den steglösa temperaturinställningen är det dock du själv som avgör hur hårt (och hur länge) våfflorna ska gräddas. Vi är riktigt nöjda med detta belgiska våffeljärn.

Specifikationer:
– Effekt: 930 w
– Temperatur: steglös
– Indikatorlampa: ja
– Material: rostfritt stål

Summering

9.2Omdöme
Fint våffeljärn med klassisk design som har non-stick beläggning och gräddar smidigt två våfflor samtidigt. Enligt oss så är detta en av de bästa belgiska våffeljärnen som du kan köpa


2

Tefal Collection multijärn SW852D – Budgetvalet

Fördelar
 • 4,7/5 i kundbetyg hos Whiteaway.se
 • 4,9/5 i kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Kan användas med 12 olika plattor
 • Bra kvalité till bra pris
 • Smidigt att hantera
Nackdelar
 • Rätt tråkig design

Produktrecension

Här är ett mycket bra alternativ av belgiskt våffeljärn för dig som vill kunna göra ett budgetköp. Det må inte vara sådär jättemycket billigare än vår bäst i test vinnare. Men, med tanke på dess rätt låga pris och med tanke på att det känns något ”enklare” än vår favorit ovan anser vi att just denna modell passar bra här. Missförstå oss dock inte, för detta våffeljärn kommer med mängder av härliga egenskaper och funktioner!

Multifunktionellt våffeljärn

Det som gör detta våffeljärn rätt unikt är att det är utformat som ett så kallat multijärn. Det innebär att detta järn inte bara kan användas för att grädda våfflor, utan det kan användas till att grädda allt från våfflor och pannkakor till paninis, donuts, bagels och mycket mer.

Du kan enkelt variera användningen – nästan i en oändlighet – genom att byta mellan de 12 olika plattorna som du kan köpa till, beroende på vad just du är sugen på att grädda! Tänk dock på att de flesta plattor måste köpas till separat som tillbehör.

Lätt och smidigt att använda

Trots att detta våffeljärn kommer med mängder av valmöjligheter och variation är det enkelt och smidigt att använda i alla lägen. Det känns inte klumpigt eller tungt, det är enkelt att förstå hur man ska hantera det för att få till de resultat man önskar, och så är det även enkelt att rengöra. De belgiska våfflorna som gräddas i järnet blir precis lika goda som allt annat du kan grädda i det!

Specifikationer:
– Effekt: 700 w
– Indikatorlampa: ja
– Antal plattor: välj mellan 12 st olika
– Tål maskindisk: ja

Summering

8.4Omdöme
Multifunktionellt våffeljärn som kan användas till allt från våfflor till paninis


3

Breville VST072 Duraceramic – Preiumvalet

Fördelar
 • Högt kundbetyg hos Bagaren&kocken
 • Riktigt snygg och lyxig design
 • Kommer med ett gummerat handtag
 • 2 Avtagbara plattor för enkel rengöring
Nackdelar
 • Dyrt

Produktrecension

Sist, men absolut inte minst, vill vi tipsa om detta lyxiga våffeljärn från Breville. Deras VST072 Duraceramic är ett både högkvalitativt, rejält och elegant våffeljärn som osar lyx på många sätt och vis. Det kommer i en snygg design men är trots det både funktionellt och praktiskt. Du kan i detta järn grädda två våfflor samtidigt, vilket såklart både underlättar och effektiviserar.

Avtagbara plattor för smidig hantering

Något som vi verkligen gillar med det här våffeljärnet är att dess två plattor väldigt enkelt och smidigt kan tas av enligt behov. På så sätt är det väldigt lätt att rengöra plattorna efter användning, såväl som maskinen när man anser att det behövs. På så sätt hålls våffeljärnet fräschare och finare längre.

Mycket snygg design

En annan egenskap som vi verkligen fastnade för med det här våffeljärnet var just det faktum att det kommer i en otroligt snygg, stilren och elegant design. Det känns verkligen lyxigt och rejält. Vi anser att just denna design kan passa in i allas hem och matcha de allra flesta stilar, oavsett smak och tycke. Våffeljärnet kommer till ett rätt högt pris, men trots det känns det prisvärt.

Smarta funktioner

Andra smarta funktioner som vi uppskattar med detta våffeljärn för belgiska våfflor är att det kommer med indikatorlampor, ett gummerat handtag som ser till att du inte bränner dig, två plattor för två våfflor, samt en stadig plattform. Så enkelt och tryggt att använda!

Specifikationer:
– Effekt: 850 w
– Indikatorlampa: ja
– Antal plattor: 2 st

Summering

7.7Omdöme
Ett stadigt våffeljärn som är lätt att använda och har en snygg design


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är ett ett Belgiskt våffeljärn & varför behöver du en?

Ett belgiskt våffeljärn är en specifik variant av våffeljärn som används för att göra just belgiska våfflor. Belgiska våfflor är, till skillnad från våra ”vanliga” våfflor, stora, tunga, mer kompakta och söta, och även rätt höga. För att kunna grädda sådana våfflor måste man använda sig av ett belgiskt våffeljärn.

Vi skulle säga att man behöver ett sånt våffeljärn om man vill kunna göra belgiska våfflor på egen hand hemma. Om du nöjer dig med ”vanliga”, lite mer platta, fluffiga och frasiga våfflor är det ett vanligt våffeljärn du ska ha. Men, gillar du just dessa tunga, mer söta och kompakta våfflorna kan vi verkligen rekommendera dig att köpa ett belgiskt våffeljärn.

Viktiga egenskaper & funktioner med ett Belgiskt våffeljärn

För att användningen av ditt belgiska våffeljärn ska bli sådär smidigt, enkelt och trivsamt som du önskar är det viktigt att du ser över vissa saker innan det att du väljer vilken variant du ska köpa. Det finns nämligen en del egenskaper och funktioner som är lite viktigare än andra när det kommer till just belgiskt våffeljärn:

 • Tjocklek på värmeplattan – ju tjockare värmeplattan är desto högre kvalité brukar våffeljärnet ha. Är det av aluminium eller liknande material gör även det stor skillnad!
 • non stickbeläggning – underlättar användning och hantering av järnet
 • billigt = dåligt? Så behöver det absolut inte vara!
 • indikatorlampa – talar om för dig när våffeljärnet är redo att användas
 • sladdlängd – har du ett fåtal uttag i köket kan en lång sladd vara avgörande för att användningen ska vara smidig och anpassningsbar
 • antalet plattor – vill du kunna göra flera våfflor samtidigt bör våffeljärnet ha minst 2 plattor
 • temperaturreglage – om du själv vill kunna styra över hur hårt våfflorna ska gräddas 

Hur rengör man ett våffeljärn?

Hur man rengör ett våffeljärn beror lite på vilket våffeljärn just du har hemma. Något som underlättar rengöring är såklart om våffeljärnet har en non stick beläggning, samt om det är möjligt att avlägsna dess plattor. Dessa kan du då alltså avlägsna från järnet och skölja med varmt vatten för att rengöra mer noggrant.

Om du däremot inte kan ta loss plattorna så är det absolut enklaste sättet att använda hushållspapper eller en blöt (ren) disktrasa när du ska torka rent apparaten. För att få bort fastbränd smet kan du skrapa lite försiktigt med exemplevis en smörkniv. Tänk dock på att aldrig använda vassa redskap eller diskmedel när du rengör ditt våffeljärn, och tänk på att alltid torka det torrt innan du ställer undan det.  

Vad kan man göra med ett våffeljärn förutom våfflor?

Det finns många saker man kan göra med ett våffeljärn, här är det egentligen bara din fantasi som sätter stopp. Utöver att grädda dina våfflor kan du även använda järnet till att grädda mackor och toasts, platta kanelbullar, fattiga riddare, råkakor, och så vidare. Det alltså trots att det är så pass tjockt och ger rätt fylliga resultat. Det handlar egentligen bara om att testa sig fram!

Tips för att laga de perfekta våfflorna

 • använd dig av ett recept som du vet ger riktigt goda och fluffiga våfflor (glöm inte smör och salt!)
 • låt smeten vila en stund innan du börjar grädda dina våfflor
 • se till att inte hälla i smeten i våffeljärnet innan det att indikatorlampan lyser
 • stapla inte våfflorna på hög, utan servera de medan de fortfarande är fluffiga och varma
 • tänk på att röra om i smeten mellan gräddningarna
 • erbjud många olika alternativ av toppings, och se till att inte snåla med dessa!

Vad är Non stickbeläggning?

Med en non stickbeläggning minskar du risken för att din våffelsmet bränner fast i järnet under tiden som våfflorna gräddas. Men vad är en non stick beläggning? Kort sagt kan man säga att det är en viss typ av material som man försett våffeljärnet med, som i sin tur ser till att det du häller på järnet inte bränner fast lika lätt.

Istället håller sig smeten på ytan utan att bränna vid eller fastna. Man kan alltså se det som att man ”byggt in” ett lager med olja i järnet just för att det ska bli lättare att grädda våfflorna och få till fina, jämna resultat. Detta är en väldigt bra egenskap som du bör leta efter när du ska köpa ett belgiskt våffeljärn!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general