Bäst i test

Bänkdiskmaskin – Bäst i test

Test av tre bänkdiskmaskiner vilken är vinnaren? – 2022

Leon Hansen

Leon Hansen

Copywriter


1

Bosch SKS62E22EU – Bäst i test

Fördelar
 • ActiveWater-teknologi ger renare disk med mindre vatten
 • Tystgående med 47 dB
 • Rymlig med kapacitet på 6 kuvert
 • Många smarta funktioner, till exempel AquaStop
Nackdelar
 • Inte den bästa energiklassen
 • Begränsat utrymme för bestick och mindre köksredskap

Bosch SKS62E22EU är för närvarande slutsåld vi rekommenderar istället en nya modell Bosch SKS62E32EU vilket du kan hitta i jämförelse rutan ovanför.

Produktrecension

Bosch SKS62E22EU är en stilren bänkdiskmaskin från Bosch med många fördelaktiga egenskaper. Bortsett från dess kompakta storlek som passar även i mindre kök är Bosch SKS62E22EU utrustad med innovativ ActiveWater-teknik som ger kraftfull prestanda med mindre vatten.

Trots att modellen är så pass liten får den ändå plats med 6 kuvert, vilket gott och väl räcker till ett hushåll på 1 -2 personer. Här finns även 6 olika diskprogram och 2 specialfunktioner som kan snabba upp programmen och ge dig extra torr disk.

Kraftfull och rymlig 

Bosch SKS62E22EU är utrustad med en borstlös och kraftfull motor som både är tyst och energisnål. Ljudnivån ligger på så lite som 47 dB och motorns unika ActiveWater -teknologi gör att maskinen kan diska bättre utan att för del delen förbruka mer vatten eller el.

Insidan av Bosch SKS62E22EU är tillverkad av rostfritt stål och polinox. Här finns en korg med en uttagbar besticklåda och en sidopanel du kan fälla upp och ner. Den totala kapaciteten ligger på 6 kuvert, vilket räcker gott och väl till ett mindre hushåll med 1-2 medlemmar.

Diskprogram och specialfunktioner

Bosch SKS62E22EU har 6 olika diskprogram, varav ett intensivprogram på 70 grader, ett eco program på 50 grader och ett snabbprogram på 45 grader. Här finns även försköljning, ett program på 40 grader för känslig disk och ett autoprogram som automatiskt ställer in temperaturen beroende på hur smutsig disken är.

Denna bänkdiskmaskin är dessutom utrustad med två smarta specialfunktioner. VarioSpeed kan korta ner programtiden för en extra snabb disk och ExtraDry ser till att du får en extra torr disk. Här finns även en inbyggd timer och funktionen AquaStop som stänger av vattnet vid läckage.

Låg vatten- och energiförbrukning

Bosch SKS62E22EU är en energisnål bänkdiskmaskin i energiklass A+. Det kanske inte är den bästa energiklassen, men absolut inte den sämsta då skalan sträcker sig från A+++ till D. Energiförbrukningen ligger på 174 kWh/år och vattenförbrukningen på 2240 liter/år, vilket gör modellen både miljövänlig och billig i drift.

Ha dock i åtanke att dessa mått enbart är en fingervisning av genomsnittet. Hur mycket energi och vatten maskinen drar beror på hur ofta du använder den samt på vilket program. Diska bara fulla maskiner och använd eco-läget så ofta du kan.

Specifikationer:
Typ:Bänkdiskmaskin
Breddstandard:55 cm
Ljudnivå:48 dB

Summering

9.3Omdöme
Bosch SKS62E22EU – Tystgående med 47 dB och med rymlig kapacitet på 6 kuvert

Bosch SKS62E22EU från Bosch är en prisvärd och stilren bänkdiskmaskin som passar in i de flesta kök med begränsat utrymme. Trots sin kompakta storlek erbjuder maskinen en kapacitet på 6 kuvert och tack vare ActiveWater-teknologin kan du förvänta dig ett skinande resultat vid varje diskning.

Den enda nackdelen vi kan hitta med Bosch SKS62E22EU är dess energiklass som är en aning lägre än många andra bänkdiskmaskiner idag. I övrigt är denna modell helt klart vår bänkdiskmaskin bäst i test.


2

Electrolux ESF2400OW

Fördelar
 • Smidigt 20-minuters party-program
 • Extra låg energi- och vattenförbrukning
 • Stor bestickkorg
 • 6 program och 4 olika temperaturer
Nackdelar
 • Något högljudd med 52 dB
 • Ingen autodisk

Produktrecension

Electrolux ESF2400OW är en lättanvänd och funktionell bänkdiskmaskin med effektiv restvärme-torkning. Med 6 olika diskprogram, varav ett party-program på bara 20 minuter, och 4 olika temperaturer kan du diska det mesta i denna kompakta, men kraftfulla maskin.

Är låg energiförbrukning viktigt för dig kan Electrolux ESF2400OW vara ett utmärkt alternativ. Denna modell ligger nämligen i en låg energiklass och drar betydligt mindre vatten och el än många konkurrerande modeller.

Stilren och rymlig

Electrolux ESF2400OW är en smidig bänkdiskmaskin med samma kapacitet som Bosch Bosch SKS62E22EU, det vill säga 6 kuvert. Detta gör att maskinen passar bra för ett mindre hushåll med begränsat utrymme i köket.

Trots att maskinen är relativt liten har Electrolux gjort sitt bästa för att utnyttja insidan på bästa möjliga vis. Här finns en stor korg för tallrikar och skålar, en extra rymlig bestickkorg samt en nedfällbar sidopanel för exempelvis knivar och andra längre köksredskap.

Välj mellan 6 diskprogram

Med Electrolux ESF2400OW kan du välja mellan 6 olika diskprogram. Här finns det klassiska intensiv-läget på 70 grader, ett eco-program på 55 grader, GlassCare på 40 grader och ett normalläge på 65 grader. Du har även ett snabbprogram på 40 grader och ett party-program som diskar på bara 20 minuter.

Tyvärr saknar Electrolux ESF2400OW ett auto-läge som automatiskt känner av skicket på disken och hur mycket vatten samt hur hög temperatur som behövs. Utöver den fördröjda starten på upp till 24 timmar finns faktiskt inga andra specialfunktioner, så som Aquastop.

Extra låg vattenförbrukning

Något som får Electrolux ESF2400OW att sticka ut från sina konkurrenter är dess låga energiförbrukning. Maskinen har en energiklass på A+ och elförbrukningen på 175 kWh/år är densamma som exempelvis Bosch Bosch SKS62E22EU, men det som skiljer dem åt är vattenförbrukningen.

Electrolux ESF2400OW har nämligen en vattenförbrukning på 1820 liter/år, vilket är drygt 400 liter mindre än Bosch Bosch SKS62E22EU. Självklart varierar både vatten- och elförbrukningen beroende på hur ofta du diskar och med vilken program, men genomsnittet är ändå betydligt lägre.

Specifikationer:
Breddstandard: 55 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 50 dB

Summering

8.9Omdöme
Electrolux ESF2400OW – Smidigt 20-minuters party-program & stor bestickkorg

Om du är ute efter en lite enklare bänkdiskmaskin kan Electrolux ESF2400OW vara en passande modell för dig. Här får du plats med 6 kuvert och du kan välja mellan 6 olika program. Party-programmet på 20 minuter är extra uppskattat, det är även maskinens energiförbrukning.

Det finns dock vissa brister med maskinen som kan vara bra att känna till. Först och främst saknar Electrolux ESF2400OW autodisk. Dessutom kan bestickkorgen vara en aning ostadig och de kan vara svårt att få plats med större tallrikar (dock är detta är ett vanligt problem bland bänkdiskmaskiner).


3

Scandomestic SFO 100

Fördelar
 • Extremt kompakt och lättanvänd
 • Program för sköljning av frukt
 • Kan fyllas med vatten manuellt eller via slang
 • Flera specialfunktioner
Nackdelar
 • Saknar AquaStop
 • Hög torkeffekt (B)
 • Relativt dyr

Produktrecension

Scandomestic SFO 100 är en liten och okomplicerad bänkdiskmaskin med en minst sagt unik design. Om du bor själv och har ett extra litet kök kan detta vara ett utmärkt val eftersom maskinen tar upp minimalt med plats och den är dessutom mycket energisnål.

Med Scandomestic SFO 100 kan du välja mellan 6 olika diskprogram, bland annat glastvätt, hygientvätt (för exempelvis babyprodukter) och den innovativa funktionen frukttvätt anpassad för att skölja frukt och grönt.

Perfekt för det minsta köket

Om du bor ensam och har ett litet kök kan Scandomestic SFO 100 vara en bänkdiskmaskin att titta närmare på. Denna kubformade modell är nämligen inte mer än 42 cm bred och 43,5 cm hög, vilket gör att den tar minimalt med plats på köksbänken. Kapaciteten ligger på 2 kuvert.

Det finns många faktorer som skiljer Scandomestic SFO 100 från mängden. En av dessa är att du kan fylla på maskinen med vatten via en slang (som en vanlig maskin) eller manuellt. För att tömma vattnet kan du placera slangen i en diskho eller i en separat vattenbehållare på golvet.

6 diskprogram och innovativa finesser

Likt många andra diskmaskiner är Scandomestic SFO 100 utrustad med en rad olika diskprogram, närmare bestämt 6 stycken. Här finns bland annat ett eco-program, ett snabbprogram, ett glasprogram och ett hygieniskt program med ånga för exempelvis babyprodukter.

Ytterligare en finess som får Scandomestic SFO 100 att sticka ut är dess frukttvätt-program. I detta läge kan du skölja frukt i kallt eller varmt vatten för att effektivt eliminera bakterier – perfekt inför fruktstunden.

Sist men inte minst har maskinen ett separat läge för att ta bort dofter som blivit kvar i maskinen samt ett läge för att göra disken extra torr. Med funktionen Fördröjd start kan du dessutom välja när maskinen ska påbörja diskningen.

Energisnål och billig i drift 

Även om Scandomestic SFO 100 inte har den bästa placeringen på energiskalan (A) är modellen ändå mycket energisnål. Den årliga energiförbrukningen ligger på 125 kWh, vilket kan jämföras med Electrolux ESF2400OW på 175 kWh (samtidigt är detta en betydligt mindre diskmaskin).

Vad gäller vattenförbrukningen är även den låg – 1400 liter/år – men återigen handlar det om hur ofta du faktiskt använder maskinen. Använd eco-programmet så ofta du kan och diska enbart fulla maskiner.

Specifikationer:
Breddstandard: 45 cm
Typ: Bänkdiskmaskin
Ljudnivå: 58 dB

Summering

8.5Omdöme
Scandomestic SFO 100 – Extremt kompakt och lättanvänd med program för sköljning av frukt

Trots att Scandomestic SFO 100 är en extremt kompakt bänkdiskmaskin med en kapacitet på bara 2 kuvert erbjuder den många smarta funktioner. Bortsett från maskinens 6 diskprogram har modellen en timer, ett läge för extra torr disk och ett program för att eliminera dofter.

Samtidigt finns det vissa brister med maskinen. Först och främst saknar den ett autodisk-läge och ljudnivån på 58 dB är ovanligt hög. Dessutom saknas funktionen AquaStop, vilket är synd med tanke på att Scandomestic SFO 100 ändå ligger i en relativt hög prisklass.


Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 1

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general