Avkalka & rengör kaffebryggare

Hur avkalkar man & rengör en kaffebryggare?

Avkalka kaffebryggaren? Är du en sån person som bara längtar efter att få ta en morgonkopp, eller är du en riktig sucker för eftermiddagskaffet? Oavsett när, var och hur du gillar att dricka ditt kaffe är det ett faktum att du borde ge lite kärlek till din kaffebryggare då och då

Detta inte bara för att kaffebryggaren ska hålla sig fräsch och fin, utan det även för att du ska kunna dricka fortsatt gott kaffe utan bismak och för att kaffebryggaren ska funka så bra som möjligt under en längre tid.

Nedan ger vi dig all nödvändig information om hur du går tillväga för att rengöra och avkalka kaffebryggaren. Detta är tips och råd du kan applicera i princip oavsett vilken kaffebryggare du har!


Avkalka & rengör din kaffebryggare på bästa sätt

Att avkalka och rengöra kaffebryggaren är ett moment som många bävar sig för att göra. Det framförallt då man tänker att det är svårt och krångligt, tids- och energikrävande, samt att det kräver konstiga redskap och verktyg. Så behöver det dock inte vara, speciellt inte om du tar hjälp av våra tips och råd.

Då kan det istället gå väldigt smidigt och enkelt att rengöra och avkalka kaffebryggaren. Faktum är att du med rätt metod kan avkalka kaffebryggaren med ättika, vilket kan gå både snabbt och smidigt. Det behöver alltså inte innebära svåra, tidskrävande och jobbiga metoder för att du ska få rent din kaffebryggare.

Du kan även avkalka och rengöra din kaffebryggare med citronsyra, med bikarbonat och citronsaft, eller med specifika avkalknings- och rengöringsmedel. Väljer du att köpa akalknings- och rengöringsmedel för att avkalka kaffebryggare brukar det stå väldigt tydliga instruktioner om hur du går tillväga på förpackningen.

I vissa fall kan det dock räcka med att man rengör kaffebryggaren med varmt vatten och diskmedel. Kan du ta loss vissa delar av bryggaren och diska i maskin är det något du kan försöka göra med jämna mellanrum för att förebygga att smuts, kalk och mögel bildas. Skölj ur kannan noggrant och torka av din bryggare på utsidan med en disktrasa. Detta kan du med fördel göra minst en gång i månaden.

Kan man kalka av kaffebryggare med ättika?

Idag är det som sagt möjligt att köpa hem specifika avkalknings- och rengöringsmedel för att få kaffebryggaren ren, fräsch och fin. Dessa är enkla och smidiga att använda, men kan samtidigt kännas lite otrevliga och otrygga att använda i och med att de är så pass starka.

Vill man gå tillväga på ett ännu smidigare, enklare och tryggare sätt, som även är bättre för miljö och plånbok, kan man välja att rengöra och avkalka kaffebryggaren med ättika. Det må låta för bra för att vara sant, men faktum är att denna metod kommer få bryggaren att både se ut och kännas som ny igen. 

Steg-för- steg

Metoden med ättika funkar för de allra flesta kaffebryggare, men för att vara på den säkra sidan bör du kolla upp så att ättika är rekommenderat för just din modell. Om inte kan du använda dig av citronsyra som alternativ till ättika. Om ättika är okej; här går vi igenom hur du kan rengöra och avkalka kaffebryggare med ättika, steg- för- steg:

  • Häll i 1 dl ättika (24%) tillsammans med 6 dl vatten i kaffebryggarens vattentank. Använder du 12% ättika blandar du 2 dl ättika i 5 dl vatten.
  • Sätt i ett kaffefilter och starta igång maskinen. 
  • Låt hälften av vätskan bryggas igenom maskinen och stäng av bryggaren.
  • Vänta i 10 minuter innan du startar igång maskinen och låter resterande vätska rinna igenom.
  • Häll ut vätskan som finns i kannan och byt ut det använda kaffefiltret till ett nytt.
  • Fyll vattentanken med vanligt, rent vatten och låt maskinen brygga igenom detta.
  • Upprepa processen genom att fylla nytt, rent vatten i bryggaren igen och låt rinna igenom ca 3-4 gånger. Låt vattnet rinna igenom ordentligt innan du häller ut det och brygger om.
  • Rengör kannan för hand med varmt vatten och diskmedel, och torka av kaffebryggarens utsida.
  • Klart!

Hur gör man med Avkalkningstabletter?

Precis som om du köper avkalknings- och rengöringsmedel i spray- eller pulverform kommer ofta även avkalknings- och rengöringsmedel i tablettform med tydliga instruktioner på hur du går tillväga då du ska använda dem. I och med att instruktionerna och tillvägagångssättet kan skilja sig åt mellan olika tabletter är det både enklast, tryggast och bäst att följa de specifika instruktionerna för de tabletter du väljer.

Avkalka kaffebryggaren med citronsyra?

Som vi nämnt tidigare är det möjligt att rengöra och avkalka kaffebryggare med citronsyra, alternativt askorbinsyra. Då går du tillväga på samma sätt som med ättikan, bara att du byter ut 1 dl ättika mot 2-3 teskedar citronsyra som du blandar i 6 dl vatten. Sen upprepar du stegen som vi listat ovan på samma sätt.

Fördelen med att göra denna rengöring och avkalkning med citron- eller askorbinsyra är att denna rengöring inte riskerat att sätta någon smak eller lukt till kaffebryggaren. Dessutom är detta ett bra alternativ om din bryggare innehåller aluminiumdelar som sällan kompar särskilt bra med just ättika.

Andra relaterade texter:

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 5 / 5. Omdöme antal: 3

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Johan Nilsson

Johan Nilsson är en copywriter med flera års erfarenhet som skriver artiklar och produktbeskrivningar för PriceAdvisor. Johan har ett stort intresse för teknik och elektronik & älskar att skriva om datorer, TV-apparater, mobiler och andra tekniska prylar. Johan skriver även inom flera andra kategorier som hushåll, kök & trädgårds relaterade produkter. Han besitter en lång erfarenhet av copywriting som skapar intressanta och levande texter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet.

Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

Copyright © 2020 - 2023 av PriceAdvisor Sweden AB. Alla rättigheter reserverade.

Som amazon-associate tjänar priceadvisor.se pengar på kvalificerade köp

PriceAdvisor
Logo
Jämför produkter
  • Total (0)
Jämför