Bäst i test

Ångtvätt – Bäst i test

Test av tre ångtvättar vilken är vinnaren? – 2022


1

Kärcher SC 5 EasyFix – Bäst i test

Fördelar
 • Lättmanövrerad och ergonomisk
 • Kraftfull med rejäl ångstyrka
 • Anpassa ångan manuellt
 • VapoHydro boostar rengöringen 
Nackdelar
 • Något lång uppvärmningstid
 • Relativt dyr

Produktrecension

Kärcher SC 5 EasyFix är en uppgraderad variant av SC 3 EasyFix med samma tillbehör, fast betydligt högre prestanda. Bland annat ligger motoreffekten på 2200 W och ångtrycket på hela 4,2 bar. Även vattentanken är större och rymmer 1,5 liter istället för 1 liter.  

Denna ångtvätt är dessutom utrustad med en VapoHydro, en funktion som tillsätter rykande hett vatten för effektivare bekämpning av envisa fläckar. Även med denna modell kan du anpassa ångstyrkan efter underlag och tanken kan du fylla på kontinuerligt under städningen.  

Kraftfull prestanda  

Kärcher SC 5 EasyFix är en av marknadens kraftfullaste ångtvättar just nu. Motoreffekten ligger på 2200 W, vilket kan jämföras med SC 3 EasyFix på 1800 W. Även ångtrycket är högre – 4,2 bar jämfört med 3,5 bar – vilket garanterar effektiv rengöring av diverse underlag. 

Även vattentanken är större på SC 5 EasyFix, här ryms 1,5 liter mer vatten jämfört med 1 liter vatten i SC 3. Båda modellerna tillåter dig dock att fylla på tanken kontinuerligt under själva städningen om det skulle behövas. 

Justera ångstyrkan efter underlaget

Med SC 5 EasyFix kan du enkelt anpassa ångstyrkan efter hur känsligt eller smutsigt underlaget är. Detta gör du med hjälp av reglaget på ångtvättens kropp. Uppvärmningen är betydligt långsammare jämfört med SC 3 och tar 3 minuter istället för 30 sekunder. 

Något som kunderna själva uppskattar extra mycket med Kärcher SC 5 EasyFix är dess VapoHydro-funktion. Den tillsätter nämligen rykande hett vatten för att ge rengöringen en extra skjuts och passar utmärkt för tuffare fläckar eller lukter.

Lättmanövrerad med smarta tillbehör

Tack vare munstyckets flexibilitet och platta utformning är Kärcher SC 5 EasyFix mycket lättmanövrerad. Därför kommer den utan problem åt även i trånga utrymmen, till exempel under möbler.  

Vid köp av Kärcher SC 5 EasyFix får du även med en rad praktiska tillbehör som passar vid olika typer av städning. Bortsett från golvmunstycket och dess tillhörande fiberduk får du även ett handverktyg, ett litet jetmunstycke och en rundborste. Även två förlängningsrör på 0,5 m ingår.

Specifikationer:
• Effekt: 2200 W
• Max. tryck: 4.2 bar
• Medföljande tillbehör: Golvmunstycke, Rundborste

Summering

8.6Omdöme
Kärcher SC 5 EasyFix – Lättmanövrerad och ergonomisk

Kärcher SC 5 EasyFix är mer än dubbelt så dyr som SC 3, men levererar samtidigt betydligt högre prestanda. Även om det finns många likheter mellan de två modellerna, framför allt när det gäller funktioner, finns det stora skillnader vad gäller kapacitet där SC 5 är en överlägsen vinnare.

De enda nackdelarna vi kan hitta med SC 5 är att du inte får med ett munstycke anpassat för textiler och att maskinen återigen är något dyr. Dessutom tar den omkring 3 minuter att värma upp, vilket är betydligt längre jämfört med SC 3.


2

Kärcher SC 3 EasyFix

Fördelar
 • Enkel att använda
 • Snabb uppvärmning
 • Mångsidig med flera munstycken
 • Mycket prisvärd
Nackdelar
 • Inte lika kraftfull som SC 5 EasyFix
 • Textilvårdsmunstycke medföljer ej

Produktrecension

Kärcher SC 3 EasyFix är en prisvärd och mångsidig ångtvätt som dessutom anses vara en av de snabbaste på marknaden. Maskinen värms upp inom bara 30 sekunder och du kan dessutom välja mellan två olika ångintensiteter beroende på underlag. 

Med Kärcher SC 3 EasyFix kan du dessutom rengöra länge, då tanken rymmer 1 liter vatten. Skulle vattnet mot all förmodan ta slut kan du fylla på tanken när som helst och avkalkningspatronen avlägsnar automatiskt kalk från vattnet. 

Effektiv och snabb att värma upp 

Kärcher SC 3 EasyFix är en effektiv ångtvätt med en motoreffekt på 1900 W och ytkapacitet på 75 kvm. Med ett ångtryck på upp till 3,5 bar kan du eliminera upp till 99,99 procent av alla bakterier och du kan dessutom reglera ångstyrkan i två olika lägen. Även om modellen är långt ifrån lika kraftfull som uppföljaren SC 5 EasyFix ger den dig ändå mycket för pengarna. 

En av de främsta fördelarna med Kärcher SC 3 EasyFix är dess blixtsnabba uppvärmning. Inom bara 30 sekunder kan du vara igång med städningen, vilket kan jämföras med SC 5 som har en uppvärmningstid på 3 minuter (dock har SC 5 en betydligt större tank). 

Mångsidig användning

Med SC 3 EasyFix kan du rengöra alla typer av hårda underlag utan problem. Du kan till exempel använda ångtvätten för att rengöra golv, vattenkranar, spishällar, fönster, speglar, handfat och kakelplattor. 

När du köper SC 3 EasyFix får du dessutom med en rad tillbehör som passar vid olika situationer, till exempel ett golvmunstycke, en rundborste och ett handmunstycke. Du får även med en fiberduk till golvmunstycket som fångar upp dammpartiklar och en frottéduk till handmunstycket. 

Smarta funktioner

Kärcher SC 3 EasyFix är utrustad flera funktioner som underlättar användandet. Här finns till exempel ett barnlås som säkerställer att barn kommer åt ånghandtaget. Ytterligare en förmånlig funktion är påfyllningen av vattentanken som kan ske även när maskinen är igång. 

Avkalkningspatronen avlägsnar effektivt kalk från vattentanken, som för övrigt är mycket enkel att tömma. Här finns även ett parkeringsläge för golvmunstycket som du kan använda om du behöver ta en paus i arbetet.

Specifikationer:
• Effekt: 1900 W
• Max. tryck: 3.5 bar
• Medföljande tillbehör: Golvmunstycke, Handmunstycke, Rundborste

Summering

7.7Omdöme
SC 3 EasyFix – Utmärkt ångtvätt för dig som vill hålla hemmet extra rent

SC 3 EasyFix är en utmärkt ångtvätt för dig som vill hålla hemmet extra rent, utan att behöva spendera tusentals kronor. Här får du en mångsidig maskin med flera tillbehör som möjliggör optimal städning på alla typer av hårda ytor. Dessutom kommer du igång snabbt tack vare den ovanligt snabba uppvärmningen.

Jämfört med Kärchers mer avancerade modell (SC 5 EasyFix) är SC 3 betydligt svagare, men samtidigt tillräcklig för de flesta vardagliga ändamål. Dessutom får du inte med något textilvårdsmunstycke, utan det får du köpa till separat.


3

H2O Mop HD

Fördelar
 • Smidig och kompakt
 • Många tillbehör medföljer
 • Enkel att förvara
 • Justerbar ångstyrka i tre steg
Nackdelar
 • Relativt låg motoreffekt
 • Ganska tung och plastig

Produktrecension

H2O Mop HD är en populär och prisvärd ångtvätt i ett kompakt format. Till skillnad från ångtvättarna från Kärcher är detta en handhållen maskin som är betydligt enklare att ta fram och gömma undan, inte minst eftersom du kan fälla ihop handtaget. 

Med H2O Mop HD kan du rengöra alla ytor effektivt med en justerbar ångstyrka i tre olika lägen. Vattentanken rymmer kanske inte lika mycket vatten som rejälare ångdammsugare, men är däremot enkel att ta av och fylla på. 

Rengör alla ytor 

H2O Mop HD är kanske inte den kraftfullaste modellen i vårt ångtvätt test, men trots det klarar den de flesta utmaningar ett vanligt hushåll har att komma med. Här kan du rengöra alla typer av underlag, från marmor och klinker till mattor och parkett. 

Tack vare den manuella ångstyrningen kan du justera ångstyrkan i tre olika lägen beroende på underlag. Det flexibla mopphuvudet svänger utan problem och är mycket lätt att manövrera, till exempel mellan bord- och stolsben. 

Enkel att ta fram och förvara

H2O Mop HD är en handhållen ångtvätt, vilket gör den extra smidig att ta fram, men också att förvara. Bortsett från att vara kompakt har modellen även ett fällbart handtag, vilket innebär att den tar ännu mindre plats i städskåpet. 

Den generösa sladdlängden på 6 meter ger dig god rörelsefrihet under hela städningen. Vattentanken är kanske inte den största vi sett, men ändå tillräcklig för vardagliga behov, och vattnet räcker i mellan 15 – 20 minuter. Därefter är det bara att fylla på den och fortsätta städa.  

Tillbehör för alla tillfällen 

När du köper H2O Mop HD får du med flera tillfällen som kan underlätta städningen ytterligare. Du får till exempel med ett jetmunstycke, två runda borstar (en i nylon och en i metall) samt en mattglidare. 

För extra effektiv borttagning av damm får du även med en mikrofiberduk som du dessutom kan tvätta i maskin. För att rengöring av handfat eller liknande tar du bara av den främre delen av maskinen för att få en kompakt handhållen maskin.

Specifikationer:
• Effekt: 1500 W
• Medföljande tillbehör: Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Precisionsmunstycke, Ångrör, Ångstrykjärn

Summering

7.4Omdöme
H2O Mop HD – Justerbar ångstyrka i tre steg med många tillbehör

H2O Mop HD är en utmärkt ångdammsugare för dig som vill kunna städa effektivt och som är ute efter en kompakt modell. Här får du en prisvärd och mångsidig ångtvätt som gör sitt jobb galant och som är betydligt enklare att förvara än traditionella varianter.

Kunderna är överlag med modellen, men vissa har haft en del problem med att filtret kalkar igen och är svårt att rengöra. Är prestanda viktigt för dig bör du dock se dig om efter en kraftfullare modell, då H2O Mop HD är en av de klenaste i vårt test.


Köpguide – Viktigt att tänka på innan du köper

Vad är en mattvättmaskin?

En mattvättmaskin – även kallad ångtvätt eller textilvårdsmaskin – är ett eldrivet hjälpmedel som använder ånga för att effektivt rengöra mattor. Den kan dock även användas för rengöring av möbler, bilsäten, väggar, golv, fönster och mycket mer. 

Maskinen ser ungefär ut som en dammsugare med en större enhet innehållande motor, tank och smutsbehållare, en slang och ett långt munstycke. Tanken fyller du med vatten och rengöringsmedel som sedan sprutas ut på underlaget du vill tvätta i form av ånga. Du behöver inte använda några kemikalier om du inte vill. 

Blandningen sugs sedan upp igen och samlas i en tank för smutsvatten som du sedan tömmer efter användning. Med hjälp av ångtvättmaskinen kan du eliminera både lukter, fläckar och bakterier. Tack vare den kraftiga uppsugningsförmågan kan du även få bort djupt sittande smuts effektivt.  

Bästa ångtvätt för textil?

De flesta ångtvättar går att använda på både golv och textiler, vilket ger dig ett stort utbud av modeller att välja mellan. Ska du främst använda ångdammsugaren på textiler finns det en del saker som du bör vara extra uppmärksam på. 

En av de viktigaste faktorerna, bortsett från maskinens prestanda, är dess torkförmåga. Det finns nämligen modeller med snabbtorkning som gör att dina textiler torkar snabbare. Detta kan vara värdefullt för dig som vill städa effektivt. 

Har du ett stort hem kan det dessutom vara bra att välja en modell med stor tankkapacitet, så att du slipper tömma tanken lika ofta. Du bör även vara uppmärksam på ångtvättens områdesprestanda och sugtryck.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Klicka på en stjärna för att rösta!

Snitt omdöme 4.7 / 5. Omdöme antal: 3

Ingen har lämnat ett omdöme, bli den första!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du ta del utav de bästa erbjudanden och blir notifierad när vi släpper alla stora produkt tävlingar? Prenumerera nu!

Priceadvisor.se är en prisjämförelsesajt som skapades för att hjälpa konsumenter att ta de rätta besluten före ett köp på nätet. Vi är här för att hjälpa alla att hitta de bästa produkterna till dom bästa priserna helt utan krångel för dig.

© Copyright alla rättigheter reserverade PriceAdvisor - Nordic Programvara AB

Logo
Enable registration in settings - general